BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα υψηλά του εύρους όλο το 2023 το λίπασμα προεξοφλεί το USDA

Σε έναν συσχετισμό των τιμών καλαμποκιού και σόγιας με το κόστος των λιπασμάτων προχώρησε το USDA στην τελευταία του ανάλυση σχετικά με τις προοπτικές των τιμών στους βασικές πρώτες ύλες για την παρασκευή λιπασμάτων.

lipasmatausda

380
0

Οι αναλυτές του USDA θεωρούν ότι ειδικά η τιμή της άνυδρης αμμωνίας θα διατηρηθεί σε επίπεδα τιμών άνω των 1.400 δολαρίων ο τόνος, από τα 1300 περίπου που είναι σήμερα. Στα υψηλά του εύρους θα διατηρηθούν και η ποτάσα και η ουρία, ωστόσο δεν αποκλείει μια μικρή υποχώρηση των τιμών κατά την εαρινή περίοδο, κυρίως λόγω του περιορισμού της ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, το USDA εκτιμά ότι για όσο οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας παραμένουν στα υψηλά του εύρους, ανάλογα υψηλή θα είναι και η τιμή των λιπασμάτων. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης, η σημερινή τιμή για το καλαμπόκι, που είναι υψηλότερη απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο το 2021, δεν αποτυπώνεται ακόμα στις τιμές των λιπασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η έκθεση δεν λαμβάνει υπόψιν της τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου υποχρέωσε αρκετές εταιρείες είτε στο να μειώσουν την παραγωγικότητα των εργοστασίων τους είτε να αναστείλουν εντελώς την παραγωγή λιπασμάτων σε μεγάλες μονάδες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση πρώτων υλών ή και τελικών προϊόντων σε άλλα παραγωγικά κέντρα του πλανήτη.

Πρόσφατες τιμές στις ΗΠΑ

Οι τιμές λιανικής που υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο Ιλινόις αναφέρονται τακτικά στη σχετική Έκθεση Κόστους Παραγωγής του Ιλλινόις από το USDA.

  • Οι τιμές της άνυδρης αμμωνίας (NH3) παραμένουν σε υψηλά όλων των εποχών, έχοντας ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ του 2008 από τον Οκτώβριο του 2021. Οι τιμές της άνυδρης αμμωνίας ήταν πάνω από 1.600 δολάρια ανά τόνο τον Απρίλιο και μειώθηκαν στα 1.153 δολάρια ανά τόνο στις 25 Αυγούστου 2022. Μέσα στον Αύγουστο όμως η τιμή της πήρε σχεδόν 200 ευρώ και διαμορφώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στα 1.318 ευρώ ανά τόνο.
  • Το φωσφορικό διαμμώνιο (DAP), όπως και η ποτάσα (Χλωριούχο Κάλιο) παραμένουν επίσης σε υψηλά επίπεδα. Το DAP ήταν πάνω από 1.000 δολάρια ανά τόνο τον Ιούνιο, ενώ έως τις 22 Σεπτεμβρίου οι τιμές υποχώρησαν στα 947 δολάρια ανά τόνο.
  • Οι τιμές της ποτάσας παρέμειναν σχετικά σταθερές σε υψηλά επίπεδα, με τιμή 857 δολάρια τον Σεπτέμβριο.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία