BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Yara υπογράφει συμφωνία για την αποθήκευση CO2 στο νορβηγικό βυθό

Διοξείδιο του άνθρακα στο νορβηγικό βυθό θα αποθηκεύει πλέον η Yara.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-11-20_143704

51
0

Συμφωνία με αντικείμενο τη μεταφορά και την αποθήκευση CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) από το εργοστάσιο παργωγής αμμωνίας της Yara στην Ολλανδία, σε άδεια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου κάτω από τη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα υπέγραψε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου η ευρωπαϊκή υπερδύναμη παραγωγής λιπασμάτων.

Σε επίσημες ανακοινώσεις της νορβηγικής εταιρείας, τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι διαδικασίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, γνωστές και ως CCS προβλέπεται να μειώσουν τις ετήσιες εκπομπές του αερίου κατά 800.000 τόνους σε μια περίοδο 15 ετών.

Με την έναρξη της λειτουργίας του το 2025, αναμένεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά διασυνοριακή μεταφορά CO2 μεταξή των εθνών, είπε η Yara.

Συγκεκριμένα, το CO2 θα υγροποιηθεί και θα αποσταλεί από τη Northern Lights, μια εταιρεία που ανήκει στις Equinor (EQNR.OL), TotalEnergies (TTEF.PA) και Shell (SHEL.L), από το εργοστάσιο Sluiskil σε μόνιμη αποθήκευση στην υφαλοκρηπίδα της Νορβηγίας, 2,6 χλμ. (1,6 μίλια) κάτω από τον βυθό.

«Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί ένα ορόσημο για την απαλλαγή από τις βιομηχανικές εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη και ένα σημαντικό βήμα για τη Yara που θα οδηγήσει προς την απελευθέρωση της παραγωγής αμμωνίας, των γραμμών προϊόντων και της αλυσίδας αξίας τροφίμων γενικά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Yara, Svein Tore Holsether.

Στην Ευρώπη, το CCS έχει μέχρι στιγμής εφαρμοστεί σε βιομηχανική κλίμακα μόνο στη Νορβηγία, όπου το CO2 εγχέεται κάτω από τον βυθό. 

Στην Ολλανδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, διάφορες εταιρείες σχεδιάζουν περαιτέρω έργα μεγάλης κλίμακας για θαλάσσια γεωλογική αποθήκευση CO2 στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς αυτή μπορεί πλέον να είναι οικονομικά βιώσιμη λόγω των αυξανόμενων τιμών για τα πιστοποιητικά εκπομπών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία