BACK TO
TOP
Διεθνή

Στήριξη αγροτών το 2024 για τα ουκρανικά σιτηρά ζητούν πέντε χώρες της Ε.Ε

Να συνεχίσει την οικονομική στήριξη προς τους αγρότες που πλήττονται από τις εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

ab2e389ebf354a9e949ab2a6b9f28c85__1___002_

Βασιλική Μαντά

83
0

Σύμφωνα με το BNR, την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Βουλγαρίας Κίριλ Βάτεφ μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Γεωργία και την Αλιεία την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Βάτεφ, η υποστήριξη των αγροτών συζητήθηκε στη συνάντηση των πέντε ανατολικών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των επιπτώσεων των εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

«Σήμερα είχαμε άλλη μια σοβαρή συνομιλία με τον Επίτροπο για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski. Του έθεσα ξανά αυτό το θέμα, γιατί έχουμε επιστολή από την Επιτροπή που λέει ότι προτείνουν… το ανώτατο όριο στήριξης να είναι 280 χιλιάδες ευρώ, εν αντιθέσει με το προηγούμενο που ανερχόταν στις 250 χιλιάδες ευρώ, και να διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου», είπε.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, ο Επίτροπος Γεωργίας πραγματοποίησε συνάντηση με τους συναδέλφους του από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, προκειμένου να συζητήσουν επί του θέματος.

«Βασικά, η κατάσταση είναι η ίδια σε όλες τις χώρες και συμφωνήσαμε ότι όλοι θα ζητήσουμε νέα βοήθεια για τους αγρότες μας για ολόκληρο το 2024, επειδή βρίσκονται τώρα σε μειονεκτική θέση», πρόσθεσε ο Βάτεφ.

Όπως είναι γνωστό, τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε πέντε χώρες της ανατολικής ΕΕ, οι οποίοι επιβλήθηκαν λόγω καταγγελιών από ντόπιους αγρότες. Ωστόσο, τρεις χώρες – η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία – απάντησαν ανακοινώνοντας μονομερείς περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία