BACK TO
TOP
Διεθνή

Καμπανάκι Coldiretti για απομιμήσεις ιταλικών αγροδιατροφικών προϊόντων αξίας πάνω από 120 δισ

Η αξία των απομιμήσεων αγροδιατροφικών προϊόντων Made in Italy στον κόσμο αυξάνεται σε πάνω από 120 δισ. ευρώ αφαιρώντας πόρους και ευκαιρίες εργασίας από την Ιταλία και θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα και το μέλλον της οικονομικής βιωσιμότητας των ΠΟΠ.

Coldiretti-Ettore-Prandini

17
0

Αυτός είναι ο συναγερμός που εξαπέλυσε ο ιταλικός αγροτοσυνεταιριστικός βραχίονας Coldiretti με την ευκαιρία της παρουσίασης της Έκθεσης Ismea – Qualivita 2023 για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, η οποία υπογραμμίζει ότι το ιταλικό σύστημα ποιότητας «Τροφίμων και Κρασιών» διαθέτει 841 προστατευμένες σπεσιαλιτέ που προσφέρουν αξία στην παραγωγή 20,2 δισ. με αύξηση 6,4% σε ετήσια βάση.

Με άλλα λόγια, στον κόσμο - υπογραμμίζει ο Coldiretti - υπάρχουν έως και έξι απομιμήσεις για κάθε προϊόν με την αρχική ονομασία «Made in Italy». Ο λεγόμενος «ιταλικός ήχος» επηρεάζει όλες τις ηπείρους και επηρεάζει όλα τα προϊόντα σε διαφορετικό βαθμό, ξεκινώντας από αυτά με Ονομασία Προέλευσης, με το παράδοξο ότι οι κύριοι παραχαράκτες των ιταλικών σπεσιαλιτέ είναι οι πλούσιες χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία μέχρι την Αυστραλία και τη Γερμανία.

Στην κορυφή της κατάταξης των πιο πλαστών προϊόντων σύμφωνα με την Coldiretti βρίσκονται τα τυριά που ξεκινούν από την Parmigiano Reggiano και το Grana Padano με παραγωγή αντιγράφων που ξεπερνά τα πρωτότυπα, από το βραζιλιάνικο Parmesao στο αργεντίνικο Reggianito μέχρι την παρμεζάνα διασκορπισμένη σε όλες τις ηπείρους. Υπάρχουν όμως και απομιμήσεις του Provolone Gorgonzola, του Pecorino Romano, του Asiago ή του Fontina.

Η παραγωγή απομιμήσεων ιταλικών τυριών - υπογραμμίζει η Coldiretti - το 2022 έφτασε στην ποσότητα ρεκόρ των 2,7 δισεκατομμυρίων κιλών στις ΗΠΑ, με εκθετική ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια, τόσο που έχει ξεπεράσει ακόμη και την παραγωγή αμερικανικών τυριών (2,5 εκατομμύρια κιλά).

Ανάμεσα στα προϊόντα απομιμήσεων και αλλαντικά όπως τα πιο διάσημα, από την Πάρμα μέχρι το Σαν Ντανιέλε, αλλά και το σαλάμι Μπολόνια μορταδέλα ή Cacciatore αλλά και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ή κονσέρβες όπως η ντομάτα San Marzano που παράγεται στην Καλιφόρνια και πωλείται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά μεταξύ των  «αντιγράφων στο τραπέζι» δεν λείπουν τα κρασιά, από το Chianti μέχρι το Prosecco - εξηγεί η Coldiretti - που δεν είναι μόνο ως ΠΟΠ στην πρώτη θέση ως προς την αξία παραγωγής - αλλά και το πιο αντιγραφόμενο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν Meer-secco, Kressecco, Semisecco, German Consecco and Perisecco, Austrian Whitesecco, Russian Prosecco και Moldovan Crisecco, ενώ στη Βραζιλία στην περιοχή του Rio Grande αρκετοί παραγωγοί διεκδικούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία prosecco ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών Mercosur. Μια κατάσταση που προορίζεται να επιδεινωθεί εάν η ΕΕ έδινε το πράσινο φως για την αναγνώριση του Κροατικού Prosek.

«Η συμβολή της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων Made in Italy με ονομασία προέλευσης στις εξαγωγές και την ανάπτυξη της χώρας θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη εάν οι συμφωνίες έδιναν ένα σαφές τέλος στη διεθνή παραποίηση τροφίμων», δήλωσε ο πρόεδρος της Coldiretti Ettore Prandini, υπογραμμίζοντας ότι «Το να γίνει η έκρηξη του ψεύτικου ήταν παραδόξως η «πείνα» της Ιταλίας στο εξωτερικό με τον πολλαπλασιασμό των απομιμήσεων χαμηλού κόστους, αλλά αυτό που είναι επίσης ανησυχητικό είναι η νέα περίοδος των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινώντας από τη Mercosur που αφορά χώρες όπου οι απομιμήσεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες.».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία