BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε χαμηλότερο επίπεδο διετίας οι τιμές για τους παραγωγούς τροφίμων

Oι τιμές για τους παραγωγούς τροφίμων έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CSO).

Richest-Farmers

34
0

Στους 12 μήνες που προηγήθηκαν έως τον Νοέμβριο, οι τιμές για τους παραγωγούς τροφίμων  μειώθηκαν κατά 8,8%, δείχνει ο πρόσφατα δημοσιευμένος Δείκτης Χονδρικής Τιμών CSO, για τον Νοέμβριο του 2023.

Οι τιμές παραγωγού για τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 35% στο δωδεκάμηνο. Τα φυτικά και ζωικά έλαια και λίπη μειώθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι τιμές για τα ψάρια και τα προϊόντα ψαριών αυξήθηκαν κατά 9,3%.

Τρόφιμα

Οι τιμές παραγωγού για τα τρόφιμα μειώθηκαν κατά 1,4% τον Νοέμβριο, το οποίο ακολουθεί μια προηγούμενη μηνιαία πτώση 1,1% τον Οκτώβριο, δήλωσε η στατιστικολόγος CSO στο τμήμα τιμών, Jillian Delaney.

Ο Δείκτης Τιμών Βιομηχανικού Παραγωγού αναφέρεται σε μια οικογένεια δεικτών που μετρούν τη μέση μεταβολή στην πάροδο του χρόνου για τις τιμές πώλησης που λαμβάνουν οι εγχώριοι παραγωγοί αγαθών και υπηρεσιών.

Οι τιμές των προϊόντων διατροφής στη χονδρική αγορά ήταν χαμηλότερες τον Νοέμβριο του 2023 από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον Δεκέμβριο του 2021.

«Οι τιμές παραγωγού για τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέμειναν αμετάβλητες από τον Οκτώβριο του 2023, αλλά μειώθηκαν κατά 35% από τον Νοέμβριο του 2022», δήλωσε ο Delaney.

Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 2,1% τον μήνα έως τον Νοέμβριο του 2023 και ήταν 14,1% χαμηλότερες τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με την CSO.

Tέλος, οι τιμές παραγωγού για τα προϊόντα που πωλήθηκαν στην εγχώρια αγορά ήταν 3,7% χαμηλότερες τον Νοέμβριο σε σχέση με πέρσι, με τις τιμές για τους παραγωγούς εξαγωγών να αυξάνονται κατά 1,6% και 1,4% αντίστοιχα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία