BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Ασία κινητήριος μοχλός αύξησης του αγελαδινού γάλακτος το 2023

Η παγκόσμια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 950 εκατομμύρια τόνους το 2023, σημειώνοντας αύξηση 1,3% από έτος σε έτος, σύμφωνα με έκθεση της Επιθεώρησης Γαλακτοκομικής Αγοράς του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών-FAO.

Indian_Dairy_photo_op_1080

74
0

H αύξηση αυτή αποδίδεται στην άνοδο της παραγωγής στην Ασία, ιδίως στην Ινδία και την Κίνα, με μέτρια ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο και δυνητικά χαμηλότερη παραγωγή στην Αφρική. Η Ασία βρίσκεται στην κορυφή της ποσοστιαίας αλλαγής από το 2022 έως το 2023, σημειώνοντας αύξηση 2,3% και αναμένεται να φτάσει τους 431 εκατομμύρια τόνους. Στους κορυφαίους παραγωγούς συγκαταλέγονται η Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. Μόνο η Ινδία θα έχει 232 εκατομμύρια τόνους.

Αντίστοιχα, η ανάπτυξη της Ευρώπης αφορά σε  0,5%, ή 234 εκατομμύρια τόνους. Η Ρωσία εργάζεται για να βελτιώσει τις αποδόσεις και έχει προσθέσει κυβερνητικές πολιτικές υποστήριξης για τον αριθμό των κοπαδιών βοοειδών, επομένως εκτιμάται μια αύξηση 3% στην παραγωγή, αναφέρει ο FAO.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO κατέγραψε πτωτική τάση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, λόγω του ρυθμού υποτονικής ζήτησης για γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά για πλήρες γάλα σε σκόνη από εισαγωγείς όπως η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο. Αυτές οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εισαγωγές προκλήθηκαν από την βραδύτερη αύξηση των πωλήσεων υπηρεσιών τροφίμων και την αύξηση των προμηθειών από εγχώριες πηγές. Οι οικονομικές πτώσεις αλλού στην Ασία, μαζί με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις υποτιμήσεις νομισμάτων μείωσαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τη ζήτηση για εισαγωγές.

Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές έχουν αυξηθεί από τον Οκτώβριο, εκτός από το τυρί, με άνοδο της ζήτησης από αγοραστές της Βορειοανατολικής Ασίας, περιορισμένα αποθέματα σε εξαγωγικές χώρες και αυξημένη εσωτερική ζήτηση ενόψει των χειμερινών διακοπών. Υπήρξαν περιορισμένες προμήθειες γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και τον Νοέμβριο, η υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ, η οποία υποστήριξε επίσης τις υψηλότερες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία