BACK TO
TOP
Διεθνή

Ευρύτερα μέτρα ελέγχου για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών εξετάζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει το επίκαιρο θέμα των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, εξετάζοντας ευρύτερα μέτρα ελέγχου που θα επιτρέψουν στα ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τις εισαγωγές από την Ουκρανία. Παράλληλα, η απελευθέρωση του εμπορίου με το Κίεβο παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο, έως τον Ιούνιο του 2025.

sitira

13
0

Από τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ έχει αναστείλει εισαγωγικούς δασμούς, ποσοστώσεις και μέτρα εμπορικής άμυνας για εισαγωγές από την Ουκρανία, στηρίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την οικονομία της μετά τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, οι φθηνές ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών έχουν πυροδοτήσει διαμαρτυρίες από κυβερνήσεις, αγρότες και φορτηγατζήδες σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι η Επιτροπή επρόκειτο να υποβάλει πρόταση για τη νέα περίοδο έως τον Ιούνιο του 2025, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των γεωργικών τομέων στα ανατολικά κράτη μέλη του μπλοκ. Η υπάρχουσα ρύθμιση περιλαμβάνει όντως διασφαλίσεις, αλλά αυτές ισχύουν μόνο εάν επηρεαστεί ολόκληρη η αγορά της ΕΕ.

«Ψάχνουμε τους καλύτερους τρόπους για να το κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να έχουμε τις διασφαλίσεις όχι μόνο σε περίπτωση διαταραχών στην αγορά της ΕΕ στο σύνολό της, αλλά και σε περίπτωση διαταραχών σε ένα μόνο κράτος μέλος ή σε λίγα μέλη κράτη», είπε ο Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση των υπουργών της ΕΕ για το εμπόριο.

Προστασία προϊόντων

Ο επικεφαλής του εμπορίου της ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του, εξήγησε ότι η Επιτροπή εξετάζει τρόπους προστασίας των πιο ευαίσθητων προϊόντων, έχοντας συζητήσει το θέμα με τους υπουργούς Γεωργίας της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα για γρήγορη δράση από τα επηρεαζόμενα κράτη μέλη της ΕΕ για τους πρώτους τέσσερις μήνες, με επανεξέταση από την Επιτροπή εντός τριών εβδομάδων. Επιπλέον, η Ουκρανία θα ενθαρρύνεται να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τα πρότυπα της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, εξέφρασε την ανησυχία του για την εισροή φθηνών ουκρανικών σιτηρών, χαρακτηρίζοντάς την ως καταστροφική για τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

"Έχουμε απαγορεύσει την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών και ορισμένων γεωργικών προϊόντων... Θα θέλαμε να διατηρήσουμε αυτό το μέτρο... Θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην αρχική συμφωνία που ήταν να εξασφαλίσουμε τη διαμετακόμιση για τα ουκρανικά σιτηρά", είπε.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, η ΕΕ είχε επιτρέψει σε πέντε χώρες - Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία - να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων, ενώ τους επέτρεψε να διαμετακομίσουν για εξαγωγή αλλού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία