BACK TO
TOP
Διεθνή

Νέα συνάντηση Μελόνι την Τρίτη με Ιταλούς αγρότες, αποκλεισμοί δρόμων και στην Ισπανία

Οι αγρότες σε πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ιταλίας της Ουγγαρίας και της Ελλάδας πραγματοποιούν εδώ και καιρό διαδηλώσεις με τρακτέρ επικρίνοντας έντονα τις γεωργικές πολιτικές του μπλοκ, τους στόχους αποκατάστασης της φύσης, τις περικοπές στήριξης, το υψηλό κόστος ενέργειας, καυσίμων και λιπασμάτων που προέκυψαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται από φθηνά προϊόντα σιτηρών από την Ουκρανία.

65c611fe3ff20_image

29
0

Αγρότες από τη νότια και την κεντρική Ιταλία πρόκειται να διαδηλώσουν το απόγευμα της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Τσίρκο Μάσιμο της Ρώμης. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ευελπιστεί να υπογράψει συμφωνία με τους αγρότες που προσήλθαν σε διάλογο, ει δυνατόν μέχρι την Τρίτη. Η πρωθυπουργός  έχει προτείνει φοροαπαλλαγή για τους αγρότες με εισόδημα μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να δίνει μάχη κατά του «συνθετικού κρέατος» και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο να αυξηθεί το κέρδος των αγροτών από την πώληση των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση περίπου είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, με δεκαπέντε τρακτέρ, ενώ στην κινητοποίηση είναι πιθανό να συμμετάσχουν επίσης αλιείς, οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών και μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών.

Την κινητοποίηση αυτή οργανώνει το κίνημα των «Ιταλών Αγροτών που Εξαπατήθηκαν». Σημαντικό μέρος όμως των αγροτών της χώρας δεν πρόκειται να στηρίξει την πρωτοβουλία. Πρόκειται για τα μέλη της ομάδας «Αγροτική Απελευθέρωση», τα οποία την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν με τον Ιταλό υπουργό Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα και περιμένουν τώρα τις οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Οι αγρότες, που διαδήλωναν σε όλη τη χώρα από την περασμένη εβδομάδα, είχαν προσεγγίσει το κέντρο της πόλης την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ενώ οι μεγάλες μηχανοκίνητες πορείες με τρακτέρ πραγματοποιήθηκαν τις νυχτερινές ώρες. Στη συνοδεία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 τρακτέρ, οι αγρότες πρόσθεσαν άλλη μια διαμαρτυρία σε αυτές που πραγματοποιούσαν εδώ και μέρες.

Ο υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida πήγε στην είσοδο Nomentana της Ρώμης, όπου οι αγρότες είχαν κατασκηνώσει με τα οχήματά τους, και συναντήθηκε μαζί τους για άλλη μια φορά. Εκπρόσωποι των αγροτών είχαν επίσης συμφωνήσει με την αστυνομία το πρωί της Παρασκευής να πραγματοποιήσουν μια συμβολική συνοδεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης με τέσσερα τρακτέρ.

Συνάντηση της Κυβέρνησης με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνο και ο υπουργός Γεωργίας Λολομπίντζιτα συναντήθηκαν με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να παράσχει ορισμένες διευκολύνσεις στους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών απαλλαγών στο γεωργικό εισόδημα μέχρι ένα ορισμένο ποσό. Η Μελόνι υπενθύμισε στους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα ότι η κυβέρνησή της υπερασπιζόταν πάντα τους αγρότες στην Ευρώπη και ήταν αντίθετη στις «λανθασμένες επιλογές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αρχή. Η Μελόνι, σε δήλωση μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου, είχε εκφράσει ότι είχαν γίνει λάθη στις γεωργικές πολιτικές της ΕΕ και έπρεπε να αλλάξουν.

Αποκλεισμοί και στην Ισπανία και στην Πολωνία

Στην Ισπανία , οι αγρότες συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους και απέκλεισαν έναν κύριο δρόμο στην επαρχία Μάλαγα το πρωί της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου, καταγγέλοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται τα προϊόντα τους.Τρακτέρ διέκοψαν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Α-374 κοντά στη Ρόντα γύρω στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας, προκαλώντας διαρκώς αυξανόμενο μποτιλιάρισμα προς την κατεύθυνση της ιστορικής πόλης. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν επίσης σήμερα κινητοποίηση σε άλλα μέρη της χώρας, όπως στη Μαδρίτη και στο Σαν Σεμπαστιάν αλλά και στη Σεβίλλη, αποκλείοντας δρόμους σε πόλεις όπως η Carmona.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία