BACK TO
TOP
Διεθνή

Τελευταία κλήση αφύπνισης έκθεση για κλιματική κρίση στην Ευρώπη

Η Ευρώπη δεν είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κλιματική απειλή, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, που δημοσιοποίησε η περιβαλλοντική υπηρεσία της Κομισιόν, χτυπώντας προειδοποιητικό καμπανάκι ότι, χωρίς δράση, οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να φτάσουν σε «καταστροφικά» επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα.

klimatiki-allagh-europe

46
0

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environmental Agency- ΕEA) προειδοποίησε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να υποστεί «καταστροφικές» συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εάν δεν λάβει επείγοντα μέτρα.

Στην πρώτη ανάλυσή του σε ευρωπαϊκή κλίμακα για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, ο Οργανισμός απαρίθμησε 36 απειλές που σχετίζονται με το κλίμα στην Ευρώπη, 21 από τις οποίες απαιτούν άμεση δράση, ενώ οκτώ χαρακτηρίστηκαν ως «ιδιαίτερα επείγουσες».

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πυρκαγιές, λειψυδρία και τις επιπτώσεις τους στη γεωργική παραγωγή, ενώ οι χαμηλές παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν απειλές από πλημμύρες, διάβρωση και διείσδυση αλμυρού νερού, ανέφερε η έκθεση.

Γιατί να ανησυχεί η Ευρώπη;

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό παγκοσμίως, ανέφερε ο ΕΟΠ. Ακόμα κι αν οι χώρες καταφέρνουν να επιβραδύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι ήδη πάνω από 1 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή.

Η διευθύντρια του ΕΟΠ Leena Yla-Mononen είπε ότι το καλοκαίρι του 2022, μεταξύ 60.000 και 70.000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη προκλήθηκαν από τη ζέστη.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι περιοχές στη νότια Ευρώπη κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Βόρεια Ευρώπη γλιτώνει από τις αρνητικές επιπτώσεις, όπως αποδεικνύεται από τις πλημμύρες στη Γερμανία και τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια.

Στην κορυφή της λίστας στην ανάλυση ήταν οι κίνδυνοι για τα οικοσυστήματα, που σχετίζονται κυρίως με παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές.

Η έκθεση «τελική κλήση αφύπνισης»

Χωρίς πιο επείγουσα δράση, ο ΕΟΠ είπε ότι οι περισσότεροι από τους 36 κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη θα μπορούσαν να φτάσουν σε «κρίσιμα ή καταστροφικά επίπεδα» αυτόν τον αιώνα. Αυτό περιλαμβάνει κινδύνους για την υγεία, τη φυτική παραγωγή και τις υποδομές.

Σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, προειδοποίησε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από τα κύματα καύσωνα και «οι οικονομικές απώλειες μόνο από τις παράκτιες πλημμύρες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως» μέχρι το τέλος του αιώνα. "Θα έπρεπε να είναι η κλήση αφύπνισης. Η τελευταία κλήση αφύπνισης", είπε η Yla-Mononen.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, πρέπει να μειωθούν δραστικά για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την απάντησή της στην έκθεση την Τρίτη.

Πηγή: Deutche Welle

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία