BACK TO
TOP
Πολιτικές

Κυριαρχία υπηρεσιακών στελεχών διώχνει αγρότες από συνεταιρισμούς

Οι διευθυντές - διασώστες µε τον καιρό γίνονται αγκάθι στη σχέση των αγροτών µε τις οργανώσεις

10-11_13

31
3

Από σαράντα κύµατα δείχνει να περνάει αυτό τον καιρό ο συνεργατισµός στη χώρα µας, καθώς, εκτός από τους εξωτερικούς πολέµιους του θεσµού, ανακύπτουν συχνά και ζητήµατα που  έχουν να κάνουν µε τους εσωτερικούς συσχετισµούς και τη νοµή εξουσίας στις τάξεις των οργανώσεων.

Ένα θέµα που δεν έχει µέχρι τώρα αναδειχθεί, έχει να κάνει µε την εξουσία που ασκούν εδώ και χρόνια σε πολλές οργανώσεις, υπηρεσιακά στελέχη τα οποία έχουν αναρριχηθεί σε επιτελικές θέσεις, υποκαθιστώντας επί της ουσίας το ρόλο των αιρετών διοικήσεων και φυσικά των προέδρων των συνεταιρισµών.

Θα ήταν λάθος να µην αναγνωρισθεί ο καθοριστικός, σε πολλές περιπτώσεις, ρόλος αυτών των στελεχών στον αγώνα οικονοµικής επιβίωσης αυτών των οργανώσεων και µάλιστα σε δύσκολες εποχές. Από ‘κει και πέρα όµως δεν είναι λίγα τα παραδείγµατα όπου τα πράγµατα έχουν πάρει λάθος δρόµο, οι θεσµικές ισορροπίες έχουν χαθεί και µαζί η σχέση την οποία οφείλουν να διατηρούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις µε τα φυσικά τους µέλη, δηλαδή τους αγρότες παραγωγούς. Η συγκέντρωση υπέρµετρα µεγάλης εξουσίας σε πρόσωπα που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις, σε συνδυασµό µε την αποδυνάµωση του ρόλου που θεσµικά καλούνται να επιτελούν οι πρόεδροι και οι διοικήσεις των αντίστοιχων οργανισµών, επηρεάζει αρνητικά τη σχέση των αγροτών µε τους συνεταιρισµούς, τους αποξενώνει από τις οργανώσεις και ναρκοθετεί επί της ουσίας τη δραστηριότητά τους.

Έτσι, εκεί που προβεβληµένοι υπηρεσιακοί παράγοντες «δοξάζονταν» για τη συµβολή τους στη διάσωση κάποιων συνεταιρισµών, µε τον καιρό τείνουν να αποτελέσουν «αγκάθια» στη συνεκτικότητα και «βαρίδια» στην ανάπτυξη των αντίστοιχων οργανώσεων. Ήδη σε πολλές περιπτώσεις έχει περάσει βαθιά η εντύπωση ότι οι εν λόγω υπηρεσιακοί παράγοντες κινούνται πλέον µε προσωπική και όχι συνεταιριστική ατζέντα, αναπτύσσουν συχνά παράλληλες δραστηριότητες, ακόµη και σε βάρος των µονάδων που υπηρετούν, υπονοµεύοντας µε την εν γένει στάση τους την εµπιστοσύνη των συνεταιρισµένων µελών στα αντίστοιχα συνεργατικά σχήµατα.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 31 Αυγούστου
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

02-09-2019 08:55Γεωπονος

Είδαμε και στους συνεταιρισμους που την εξουσία την έχουν ακόμα οι πρόεδροι! Δουλεύουν ρολόι!

Απάντηση

01-09-2019 23:25Silia

Εργάζομαι επί 31 χρόνια σε αγροτικό συνεταιρισμό και από το 2014 έχουν παραγκωνιστεί όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα ηνία του συνεταιρισμού έχουν αναλάβει ο πρόεδρος και το ΔΣ , με αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να πάει από το κακο στο χειρότερο αφού πρόκειται για αναλφάβητους ή στην καλύτερη περίπτωση αποφοίτους ΕΠΑΛ πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να διευθύνουν μια οικονομική οργάνωση?

Απάντηση

31-08-2019 19:41Caseih

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Αυτά συμβαίνουν σε όλες ανεξαιρέτως τις συνεταιριστικες οργανώσεις.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία