BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τεχνικές εναλλαγής και διασταύρωσης καλλιεργειών προωθούν οι Βρυξέλλες

Να αξιοποιήσει όσο επιτρέπουν παλαιότερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία της γονιδιωµατικής θα επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειµένου να καταστήσει δυνατή την εφαρµογή της πολιτικής Από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο, δεδοµένων των περιορισµών που προβλέπει στο πεδίο των εισροών.

trattore-agricoltura-campagna-contadino-natura

9
0

Το τελευταίο εξάµηνο είχε κυκλοφορήσει αρκετά η εντύπωση πως ίσως τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρήσει µέχρι ένα βαθµό τη στάση της απέναντι σε πρωτόκολλα τροποποίησης του γονιδίου των φυτών, όπως είναι το CRISPR, που δεν προβλέπουν την εισαγωγή στο DNA του φυτού, γονιδίων από άλλα είδη, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ωστόσο το 2018 το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο είχε αποφασίσει να εντάξει στην ίδια κατηγορία τη νέα αυτή τεχνολογία, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις από την επιστηµονική κοινότητα.

Ωστόσο στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας στρατηγικής, η αρµόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, υποστήριξε πως η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει καινοτόµους τρόπους προκειµένου να προστατεύσει τις µεγάλες καλλιέργειες από ζιζάνια και ασθένειες. «Στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία, πρέπει να αναπτύξουµε νέες καινοτόµες τεχνικές στο πεδίο της προστασίας των φυτών». Πρόσφατα το Συµβούλιο είχε ζητήσει µια έρευνα που θα αξιολογούσε εκ νέου τη τεχνολογία του gene editing. «Θα περιµένουµε τα αποτελέσµατα της µελέτης. Όποια απόφαση πάρουµε θα βρίσκεται σε συνάρτηση µε τα ευρήµατα της µελέτης και την απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου» σχολίασε η ίδια.

 

∆ιασταύρωση καλλιεργειών

Παράλληλα η Κοµισιόν προωθεί τη διάδοση τεχνικών αµειψισποράς, εναλλαγής και διασταύρωσης καλλιεργειών έχοντας ήδη χρηµατοδοτήσει σχετικές έρευνες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας το στοιχείο της «αγροποικιλότητας». Μερικά από τα αποτελέσµατα δείχνουν ότι η διασταύρωση καλλιέργειας πεπονιού µε µαυροµάτικο φασόλι, οδήγησε στην αύξηση των αποδόσεων από 34 έως 70%, συγκριτικά µε τη µονοκαλλιέργεια, απαιτώντας παράλληλα και 30% λιγότερη λίπανση συγκριτικά µε την µονοκαλλιέργεια, πάντα στο πλαίσιο εφαρµογής βιολογικών πρακτικών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία