BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αναδίπλωση Κουτρουμάνη για τις επικουρικές συντάξεις

Χωρίς οριστικές αποφάσεις για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ολοκληρώθηκε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης άνοιξε «παράθυρο» διαλόγου με τη ΝΔ που αντιτίθεται στο μέτρο. Πάντως, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ τόνισε ότι θα ήταν «ευχής έργο» να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση έως τις 10, για «να μην το αφήσουμε έως την τελευταία στιγμή».  

Με διαδικασίες fast track οι προσωρινές συντάξεις

3
0

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο κ. Κουτρουμάνης, να αποτελέσουν την βάση περαιτέρω διερεύνησης, καθώς και βάση κατάθεσης προτάσεων αλλά και διαβουλεύσεων -αν χρειαστεί- με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Κατά την εισήγησή του, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
Επικαλέστηκε επίσης εκτιμήσεις αναλογιστικών μελετών, σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, στα περισσότερα επικουρικά ταμεία θα παρατηρηθεί μια σημαντική επιδείνωση στα επόμενα χρόνια και αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Σημείωσε ακόμη ότι τα προβλήματα των ταμείων είναι αποτέλεσμα των μη ορθολογικών χαρακτηριστικών τους, τα οποία επηρέασαν τη σχέση εισφορών και συντάξεων, αλλά και αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων. «Αυτό είναι το παρελθόν. Το παρελθόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι «να δούμε είναι με ποιον τρόπο θα επιλύσουμε το θέμα μέσα από μία μεταρρύθμιση, η οποία είναι αναγκαία και για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά και για να βελτιώσει ένα βασικό στοιχείο που θα επηρεάσει και την ανταγωνιστικότητα».
Η πρόθεση του κ. Κουτρουμάνη να μη διακινδυνεύσει την ενότητα της κυβέρνησης και να επιδιώξει συμβιβασμό με τη ΝΔ διεφάνη κατά την είσοδό του στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς εξήγησε ότι τελικά δεν επρόκειτο να εισηγηθεί συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Είπε ακόμη ότι έχει ενημερώσει την τρόικα ότι πιθανόν οι ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο θέμα να καθυστερήσουν έναν ή δυο μήνες και ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση υπήρξε ευρεία συμφωνία για την αναγκαία, αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του θέματος, καθώς, όπως επισημάνθηκε, αυτό καθίσταται αναγκαίο τόσο για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη τις αναλογιστικές μελέτες -την εγκυρότητα των οποίων αμφισβητεί η ΝΔ- και το σύνολο των προτάσεων προκειμένου να μελετηθούν και βάσει αυτών να κατατεθούν οι προτάσεις από την πλευρά του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμος φέρεται να προειδοποίησε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι αν η μεταρρύθμιση δεν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία με την τρόικα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική αξιολόγηση.
Εξάλλου, τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η δέσμευση για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Πληροφορίες: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία