BACK TO
TOP
Πολιτικές

Reuters: « Προ των πυλών η Ισπανική προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης»

Τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup το Σάββατο μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα στην ατζέντα τη στήριξη της Ισπανίας αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Κραυγή αγωνίας από Ισπανία, συναγερμός στους G7

43
0

Σύμφωνα με δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία πηγή από τη Γερμανία, η Ισπανία αναμένεται να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζες.

"Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου", αναφέρει η ευρωπαϊκή πηγή του πρακτορείου, η οποία τονίζει ότι θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, πάντως, απαντώντας για το εάν έχει προγραμματιστεί Eurogroup το Σάββατο, δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο. Παρέπεμψε μάλιστα στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ο οποίος έχει αποσαφηνίσει ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις ισπανικές τράπεζες προτού συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της χώρας, Soraya Sáenz de Santamaría, που σημειώνει ότι το ΔΝΤ και οι σύμβουλοι επεξεργάζονται τα στοιχεία για τη διάσωση των τραπεζών και η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τα χρονοδιαγράμματα. "Από τη στιγμή που τα κεφάλαια που απαιτούνται θα γίνουν γνωστά, θα ξεκαθαρίσουμε και τη θέση μας", υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για διάσωση των τραπεζών. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα επίσημη ευρωπαϊκή συνάντηση για την Ισπανία.  

Από την πλευρά της, η Κομισιόν ανέφερε ότι αν η χώρα ζητήσει βοήθεια υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. "Εάν γίνει τέτοιο αίτημα, υπάρχουν τα εργαλεία έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που αποφασίστηκαν το 2011", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Altafaj. Επίσης σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για προγραμματισμένο Eurogroup.

Aπό την άλλη πλευρά, ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης θα αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο μεσοπρόθεσμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της χώρας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης.

Σε σχέση με τα προβλήματα της ισπανικής οικονομίας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα πιέσει καμία χώρα να καταθέσει αίτημα για οικονομική βοήθεια, προσθέτοντας ότι τα εργαλεία διάσωσης είναι διαθέσιμα.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Fitch υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες την Iσπανία, στο ΒΒΒ. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ περίπου (6% του ΑΕΠ) και μπορεί να ανέλθει έως τα 100 δισ. ευρώ με βάση πιο σκληρές προβλέψεις.

 

(Πηγή:euro2day)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία