BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στην Ε.Ε. το Νόμπελ Ειρήνης

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε ομόφωνα η νορβηγική επιτροπή να απονείμει το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, για την συμβολή της, στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της δημοκρατίας.

Στην Ε.Ε. το Νόμπελ Ειρήνης

0
0

Το Νόμπελ απονέμεται στην Ε.Ε. για τον ιστορικό και συμβολικό ρόλο που έχει διαδραματίσει τις τελευταίες δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γηραιά Ήπειρο.

Η απόφαση αυτή της νορβηγικής επιτροπής αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για  έντονες συζητήσεις, καθώς η Ε.Ε. έχει εμπλακεί στην κρίση της ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρώπης φαίνεται σκοτεινό.

Πρόκειται για τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα από αμφιλεγόμενες αποφάσεις όπως η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και στον κινέζο ακτιβιστή Λιου Σιαομπό το 2010.

Το βραβείο της Ε.Ε. πολύ πιθανόν θα προκαλέσει έντονη συζήτηση και στη Νορβηγία, όπου η κοινή γνώμη της σκανδιναβικής χώρας τάσσεται με μεγάλη πλειοψηφία κατά της ένταξής της στην Ε.Ε.

Όμως, η νορβηγική επιτροπή, η οποία παραδίδει μόνο το Νόμπελ Ειρήνης (όλα τα άλλα βραβεία Νόμπελ απονέμονται από τη Σουηδία), συζητά το ενδεχόμενο ένταξης στην Ε.Ε. εδώ και αρκετά χρόνια.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων  θα απονεμηθεί σε επίσημη τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο  πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αποκάλεσε την απονομή μεγάλη τιμή για την Ε.Ε.

Βαθιά συγκινημένος για την απόφαση δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δήλωσε από την πλευρά του «υπερήφανος», προσθέτοντας ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της Ένωσης ως «η μεγαλύτερη ειρηνοποιός στην ιστορία».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία