BACK TO
TOP
Τράπεζες

Τις τράπεζες πολύ γερά στο παιχνίδι της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Συστηματικά χαμένος σε επιτόκια, εγγυήσεις και προσφορά χρήματος ο πρωτογενής τομέας.

1-Andrew-McDowell

Μαρία Γιουρουκέλη

16
0

Ένα δύσκολο εν γένει χρηµατοοικονοµικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι Ευρωπαίοι αγρότες και οι µεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα, διαπιστώνουν οι 24 εκθέσεις του αρµόδιου φορέα για τα χρηµατοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, σε ισάριθµες χώρες. Mε βάση τα σχόλια 7.600 αγροτών και 2.200 επιχειρήσεων αγροδιατροφής σε ολόκληρη την ΕΕ, οι 24 εκθέσεις χωρών παρουσιάζουν τις κύριες προκλήσεις που αντιµετωπίζουν αυτές οι δύο οµάδες όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηµατοδότηση.

Οι εκθέσεις εκτιµούν επίσης το χάσµα χρηµατοδότησης για τη γεωργία στην ΕΕ κυµαίνεται µεταξύ 19,8 και 46,6 δισ. ευρώ, ενώ για τον αγροδιατροφικό τοµέα το εκτιµώµενο κενό υπερβαίνει τα 12,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι εν λόγω οι οικονοµικές ανάγκες ενδέχεται να επιδεινωθούν από την τρέχουσα κρίση της πανδηµίας.

Παράλληλα, αποκαλύπτουν ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η χρηµατοδότηση της γεωργίας υπόκειται σε υψηλότερα επιτόκια και δυσµενείς συνθήκες, σε σύγκριση µε άλλους τοµείς της οικονοµίας. Επιπλέον, ανεξάρτητα από την απόδοση του τοµέα, οι εκθέσεις διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε επαρκής ευελιξία στις συνθήκες δανεισµού και αποπληρωµής - κάτι που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο στη γεωργία, ενώ πέρα από το έλλειµα γνώσης οικονοµικών στους αγρότες καταγράφηκε και αντίστοιχο έλλειµµα γνώσεων των τραπεζών για τη γεωργία.

Οι εν λόγω εκθέσεις θα αποτελέσουν χρήσιµο οδηγό στις διαχειριστικές αρχές των κρατών µελών για την ενίσχυση της χρήσης των χρηµατοοικονοµικών µέσων του ΕΓΤΑΑ στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ 2021-2027.

O φορέας για τα χρηµατοδοτικά εργαλεία (fi-πυξίδα (µια κοινή πρωτοβουλία µεταξύ των υπηρεσιών ESIF της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) ανέλυσε λεπτοµερώς το χρηµατοοικονοµικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι αγρότες και οι µεταποιητικές επιχειρήσεις σε κάθε χώρα. Αυτό περιλαµβάνει τραπεζικά συστήµατα, σηµαντικούς χρηµατοοικονοµικούς παράγοντες για τους δύο τοµείς, και τι προσφέρεται ως δάνεια, εγγυήσεις και διάφορα χρηµατοοικονοµικά συστήµατα µε εθνική ή/και κοινοτική χρηµατοδότηση.

Οι εκθέσεις παρέχουν επίσης συµπεράσµατα ανά χώρα σχετικά µε τον τρόπο βελτίωσης των υφιστάµενων χρηµατοοικονοµικών µέσων και τη δηµιουργία νέων. Αναγνωρίζουν επίσης τις αδυναµίες που σχετίζονται µε τη χαµηλή γνώση οικονοµικών των αγροτών, αλλά και την έλλειψη γνώσεων των τραπεζών για τη γεωργία.

Ενώ οι µεγάλες εκµεταλλεύσεις φαίνεται να έχουν µάλλον εύκολη πρόσβαση στη χρηµατοδότηση, οι νέοι αγρότες και οι νεοεισερχόµενοι είναι µεταξύ των οµάδων που πλήττονται περισσότερο και συχνά στερούνται επαρκών δυνατοτήτων χρηµατοδότησης. Οι µικρές εκµεταλλεύσεις αντιµετωπίζουν σηµαντικές δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις, λόγω της έλλειψης περιουσιακών στοιχείων για χρήση ως εγγύηση (εξασφάλιση) και των απαραίτητων δεξιοτήτων για τον τρόπο προετοιµασίας επιχειρηµατικών σχεδίων.

Όσον αφορά τον αγροδιατροφικό τοµέα, η ανάλυση δείχνει ένα καλύτερο χρηµατοοικονοµικό περιβάλλον, όπου υπάρχει µεγαλύτερη ποικιλία πηγών χρηµατοδότησης, σε σύγκριση µε τη γεωργία. Οι εκθέσεις διαπίστωσαν ότι υπάρχουν περισσότερα χρηµατοοικονοµικά µέσα σε αυτόν τον τοµέα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης της προσφοράς και της κάλυψής τους. Επιπλέον, σε αυτόν τον τοµέα, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι καινοτόµες εταιρείες αναγνωρίστηκαν ότι αντιµετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες στην εύρεση του απαραίτητου κεφαλαίου για την έναρξη ή την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13 Ιουνίου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία