BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Μέχρι το τέλος του µήνα 20 εκατ. ευρώ αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ για ζημιές του 2019

Περί τα τέλη του Ιανουαρίου και κατά πάσα πιθανότητα µέσα στην επόµενη εβδοµάδα αναµένεται µια νέα πληρωµή από τον ΕΛΓΑ.

6_pin_12

Ελένη Δούσκα

196
1

Σύµφωνα µε πληροφορίες από τον Οργανισµό, οι αποζηµιώσεις θα αφορούν ζηµιές στη φυτική παραγωγή που έλαβαν χώρα το έτος 2019. Τον δρόµο άνοιξε σχετική απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισµού Ανδρέας Λυκουρέντζος και αναρτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου στη ∆ιαύγεια, µε την οποία «εγκρίνεται δέσµευση πίστωσης ύψους είκοσι εκατοµµύρια ευρώ (20.000.000 ευρώ) για την πληρωµή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισµού εξόδων του (ης) 67.01.000 ασφαλιστικές αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ φυτικού τοµέα του οικονοµικού έτους 2020 για ασφαλιστικές αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ φυτικού τοµέα».

Τον άλλο µήνα πίστωση για Νιτρικά

Ένα καλό και ένα µάλλον κακό νέο φέρνουν τα τελευταία νέα από το µέτωπο των πληρωµών, µε τους διοικητικούς του οργανισµού Πληρωµών να καλούνται να διευθετήσουν τις όποιες εκκρεµότητες από τα προγράµµατα του 2019 άφησαν απλήρωτους κάποιους παραγωγούς. Το θετικό είναι ότι δροµολογείται, µε εντολή «άνωθεν», µια συµπληρωµατική πίστωση για τα Νιτρικά µέσα στον επόµενο µήνα, ωστόσο πιο δύσκολα µοιάζουν τα πράγµατα σχετικά µε τα Βιολογικά, αφού ο ισχύον Κανονισµός για το Μέτρο 11 απαγορεύει οποιαδήποτε ενδιάµεση πληρωµή στους δικαιούχους.


Ωστόσο δεν αποκλείεται, αυτό που αρχικά είχε επιλεχθεί από τους αρµόδιους, να γίνει µια επιπλέον πίστωση µέσα στον επόµενο µήνα, προκειµένου να µη χρειαστεί οι δικαιούχοι να περιµένουν την εκκαθάριση του Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δηµοσιεύει σχετική εγκύκλιο µε τα βήµατα της διαδικασίας ανά δράση του Μέτρου 10.

Παράλληλα, η πολλή δουλειά αφορά τις συνδεδεµένες, η πίστωση των οποίων θα ξεκινήσει σταδιακά από το τέλος Φεβρουαρίου

Μέχρι 3 Φεβρουαρίου ενστάσεις των «κοµµένων» της εξισωτικής, για τακτοποίηση και µετά πληρωµή

Περιθώριο µέχρι τις 3 Φεβρουαρίου έχουν οι ενδιαφερόµενοι αγρότες για να προχωρήσουν στη διαδικασία ενδικοφανών προσφυγών, για το µέτρο 13 που αφορά την εξισωτική αποζηµίωση, µόνο µέσω της «Καρτέλας του Αγρότη» και θα συνοδεύονται, όπου απαιτείται, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες και µετά το πέρας των ενστάσεων, αναµένεται να ακολουθήσουν τρεις φάσεις πληρωµής µέχρι τον Ιούνιο, µε πρώτη και σηµαντικότερη προς διευθέτηση την εκκρεµότητα µε τον επανέλεγχο των 23.675 ΑΦΜ που δεσµεύτηκαν σχετικά µε το κριτήριο επιλεξιµότητας ως προς την ενεργό επαγγελµατική δραστηριότητα, σε σχέση µε τα στοιχεία των ενεργών συνταξιούχων που τηρούνται στον ΕΦΚΑ. Σηµειωτέον ότι, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δικαιούχοι που εµπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία, µετά την παραλαβή νέου αρχείου από τον ΕΦΚΑ και νεότερης επεξεργασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα περιληφθούν σε επόµενη πληρωµή.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-01-2020 00:17Χρήστος

Η πληρωμή από χαλάζι τον Απρίλιο του 2019 στον Τύρναβο πότε θα γίνει?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία