BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Θα μπει Ιούλιος κι ακόμα θα εκκρεμούν αποζημιώσεις του 2019

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος της προκαταβολής του 65% των αποζημιώσεων του 2019 στους δικαιούχους παραγωγούς, απαντά με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

messiniapress-voridis

Ελένη Δούσκα

17
1

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ο ίδιος παραθέτει πρόκειται για περισσότερες από 100.000 δηλώσεις για ζημιές κυρίως από χαλάζι, άκαιρες βροχοπτώσεις και πλημμύρες μέσα στο 2019 σε όλη τη χώρα. Μάλιστα σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί ήδη τρεις πληρωμές συνολικού ποσού περί τα 48 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζει ότι με πρόσφατη απόφαση του ΕΛΓΑ η προκαταβολή που λαμβάνουν οι παραγωγοί ανέρχεται πλέον στο 65%, με το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται μετά το τέλος των εκκαθαρίσεων και της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του φορέα.   

Πιο αναλυτικά, στην απάντησή του ο υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με τις ζημιές που προξενήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους 2019 κυρίως από χαλαζοπτώσεις, υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε διάφορες καλλιέργειες (σιτηρών, σανοδοτικών φυτών, οπωροφόρων δένδρων, ψυχανθών, αμπελιών, ελιάς, κηπευτικών κ.λπ.), σε όλη την χώρα, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν περισσότερες από 100.000 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. και έχει ξεκινήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Ειδικότερα,  αναφορικά με τις αποζημιώσεις του έτους 2019 των ασφαλιστικά ενήμερων παραγωγών όλης της χώρας, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις πληρωμές και συγκεκριμένα την 23η/12/2019, 31η/1/2020 και την 06η/3/2020 συνολικού ύψους 48.340.000 ευρώ. Η καταβολή των αποζημιώσεων μηνιαίως αναμένεται να συνεχιστεί και μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2020 να έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το προϋπολογιζόμενο ποσό αποζημιώσεων έτους 2019 ανέρχεται στα 180.000.000 ευρώ. Με την αριθ. 146/18-12-19 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. αποφασίστηκε η χορήγηση προκαταβολής στους δικαιούχους παραγωγούς που ανέρχεται στο 65% της συνολικής αποζημίωσης, για τις ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια του έτους 2019 και συνδέονται με τη Δήλωση Καλλιέργειας 2019. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι το σύνολο των ζημιωθέντων παραγωγών θα εισπράξουν το 65% της αποζημίωσης και μετά το πέρας των εκκαθαρίσεων και της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού θα δοθεί και το υπόλοιπο 35%. Στόχος της νέας Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. είναι η πλήρης καταβολή της δικαιούμενης αποζημίωσης εντός του τρέχοντος έτους». 

Βρείτε εδώ την απάντηση του υπουργού Μάκη Βορίδη για τις αποζημιώσεις του 2019

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-04-2020 20:01Γιάννης

που να βρουν τα χρήματα να πληρώσουν οι του ΕΛΓΑ. Γιατί οι διοικούντες αποφάσισαν να δώσουν τα 50 εκατομμύρια από το ταμείο (τα οποία ήταν εισφορές των αγροτών) στο "μαξιλάρι" που σήμερα σκορπάει στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ η κυβέρνηση;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία