BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ζημιές από το χαλάζι σε ακτινίδια, πυρηνόκαρπα στη Χρυσούπολη

Μεγάλες καταστροφές σε οπωροφόρα δέντρα, αλλά και σε εκτατικές καλλιέργειες προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση, το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαΐου, και σε ένα τμήμα, περίπου 3.500 στρεμμάτων, του κάμπου της Χρυσούπολης στην Καβάλα.

pirinokarpa_zimies

Λεωνίδας Λιάμης

298
0

Η ζημιά σε φυτείες με δυναμικές καλλιέργειες, όπως είναι τα ακτινίδια, τα πυρηνόκαρπα και τα μηλοειδή, αλλά και σε χωράφια με αραβόσιτο, σόγια και ηλίανθο, όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, φτάνει το 100%  της προσδοκώμενης παραγωγής φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες.

Το καιρικό φαινόμενο, όπως επισήμανε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου Καβάλας, Σάββας Αργυράκης, ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και σε διάστημα μόλις δέκα λεπτών, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ο τόπος «άσπρισε» από το πυκνό χαλάζι, που είχε μέγεθος μεταξύ στραγαλιού και φουντουκιού.

Στο εύλογο ερώτημά μας αν υπήρξε αυτοψία από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ ή αν επίκειται κάποια επίσκεψη τις επόμενες ώρες, προκειμένου να γίνει καταγραφή των καταστροφών ο συνομιλητής μας απάντησε πως ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι εξοργισμένος με τη στάση του ασφαλιστικού φορέα και πλέον δεν αναμένει τίποτε.

«Η προϊστορία του έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε κάτι από τον ΕΛΓΑ. Είναι αναξιόπιστος. Το 2018 είχαμε πλημμύρες, ενώ πέρυσι οι χαλαζοπτώσεις ήταν διαδοχικές στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα για δύο χρονιές να έχουμε σημαντικές καταστροφές και το εισόδημα του παραγωγού να πληγεί σοβαρά. Διότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν πολύ μικρότερες της πραγματικής ζημίας», τόνισε με απογοήτευση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου και σημείωσε ότι «αυτό που ζητάμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να ικανοποιήσει ένα αίτημα που έχουμε υποβάλλει και στο παρελθόν, αλλά αγνοήθηκε, για την ενεργοποίηση και στη δική μας περιοχή προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας, όπως είναι αυτό με τα αεροπλάνα για την πρόληψη των χαλαζοπτώσεων».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία