BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Έγκριση Κομισιόν για την ειδική ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων

Εγκρίθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα το ελληνικό αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους, λόγω της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν από την πανδημία.

Enixisi-arnia-2

15
0

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η διαδικασία των πληρωμών θα ξεκινήσει άμεσα, αφού απαιτούνται τώρα γραφειοκρατικές διαδικασίες από την ελληνική πλευρά, οι  οποίες ενδέχεται να ακολουθήσουν ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης, στέλνοντας στο ταμείο τους Έλληνες κτηνοτρόφους προς τα τέλη ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα και με πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή την δυνατότητα κατανομής κρατικών ενισχύσεων ύψους 51,23 εκατ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διανεμηθεί σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Λαϊκών Αγορών, στην αιγοπροβατοτροφία και στην καλλιέργεια σπαραγγιών.
Όσον αφορά ιδίως στο μέτρο των κρατικών ενισχύσεων στον πρωτογενή τομέα εκτροφής αιγοπροβάτων, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι επιλεξιμότητας:

α) οι επιλέξιμοι δικαιούχοι πρέπει να έχουν κτηνοτροφικές μονάδες με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω των ενός έτους) και να έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας γάλακτος το έτος 2019. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που υποβάλλονται ετησίως στο ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ή

β) πρέπει να έχουν κτηνοτροφικές μονάδες με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (ηλικίας άνω του ενός έτους) που βρίσκονται σε νησιά, όπου η παράδοση γάλακτος δεν ήταν δυνατή λόγω της έλλειψης εγκεκριμένων μονάδων επεξεργασίας γάλακτος ·

γ) πρέπει να έχουν υποβάλει, κατά το έτος αξίωσης 2019, αίτηση ενίσχυσης σύμφωνα με το άρθρο 72 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 για άμεσες πληρωμές σύμφωνα με το άρθρο 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 · και

δ) η εκμετάλλευσή τους παρέμεινε ενεργή έως τις 31/12/2019, όπως επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Κτηνιατρικού Πληροφοριακού Συστήματος.

Ισχύουν οι ακόλουθες ειδικές διατάξεις για το μέτρο που παρέχει ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα εκτροφής αιγοπροβάτων:

α) Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται σε 4 ευρώ ανά ενήλικο ζώο.

β) Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση περιορίζεται σε 2.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ενίσχυση έως 500 ζώων ανά επιχείρηση.

γ) Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο αυτού του μέτρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός ενός (1) μήνα από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης του μέτρου.

δ) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα διενεργήσει διασταυρούμενο έλεγχο των αιτήσεων ενίσχυσης και θα προετοιμάσει τον κατάλογο των τελικών δικαιούχων.



«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα ύψους 51,23 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη αγροτών στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Η στήριξη, που χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό, θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο σε:

  • πρωτογενείς γεωργικούς παραγωγούς και πωλητές υπαίθριων αγορών,
  • πρωτογενείς κτηνοτρόφους στον τομέα της εκτροφής αιγοπροβάτων, και
  • πρωτογενείς γεωργικούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής σπαραγγιών.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ενώ το καθεστώς θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Σε αυτή τη βάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία