BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Στα 180 ευρώ το στρέμμα αποζημιώσεις παγετού για όλα τα ροδάκινα

«Λευκό καπνό» για τις προκαταβολές των αποζημιώσεων παγετού, που θα δοθούν στους δικαιούχους παραγωγούς εκτός σοβαρού απροόπτου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, έβγαλε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Ιουλίου.

kellas-dentra

Λεωνίδας Λιάμης

840
25

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews,για μέσο όρο ποσοστού ζημίας 80% θα δοθούν για το βιομηχανικό βερίκοκο 180 ευρώ το στρέμμα, για το επιτραπέζιο βερίκοκο 300 ευρώ το στρέμμα, για το δαμάσκηνο 230 ευρώ το στρέμμα, για τα κεράσια (πλην Πέλλας και Ημαθίας) 420 ευρώ το στρέμμα, για το συμπύρηνο ροδάκινο 180 ευρώ το στρέμμα, για τα νεκταρίνια 240 ευρώ το στρέμμα και τα επιτραπέζια ροδάκινα 180 ευρώ το στρέμματα.

Αντίστοιχα, για μέσο όρο ποσοστό ζημίας 65%, το βιομηχανικό βερίκοκο θα ενισχυθεί με 135 ευρώ το στρέμμα, το επιτραπέζιο με 230 ευρώ το στρέμμα, το δαμάσκηνο με 170 ευρώ το στρέμμα, το κεράσι δεν θα πάρει κάτι, το βιομηχανικό και το επιτραπέζιο ροδάκινο με 135 ευρώ και το νεκταρίνι με 175 ευρώ το στρέμμα.

Πηγές από τον ασφαλιστικό φορέα ανέφεραν στο Agronews πως από τη στιγμή που το κράτος θα απελευθερώσει το κονδύλιο -κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο ΕΛΓΑ μέσα σε 48 ώρες θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε...

Σε δύο δόσεις τελικά η προκαταβολή 40%  για τον μεγάλο παγετό  ως την άλλη Παρασκευή μόνο τα πυρηνόκαρπα
Οι αποφάσεις για την πληρωμή της προκαταβολής για τον παγετό είναι ειλημμένες, όπως έχει ήδη γράψει η Agrenda. Aυτό που μένει τώρα είναι η τυπική έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ που συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 29 Ιουλίου.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει πιστωθεί μια πρώτη παρτίδα με το 40% του ποσοστού της ζημιάς όπως αυτό έχει προσδιορισθεί ανά υποκατάστημα του φορέα που θα αφορά µόνο στα συμπύρηνα (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα και κεράσια – εκτός από κεράσια Ημαθίας και Πέλλας) και τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ. 

Η καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό των αρμοδίων για πληρωμή της προκαταβολής στα τέλη Ιουλίου, κάτι που είχε μάλιστα ανακοινώσει και επίσημα ο ίδιος ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, όπως υποστηρίζουν τώρα από τον ΕΛΓΑ, έχει να κάνει με πρακτικά πλέον ζητήματα, που αφορούν την ενημέρωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την έγκριση του σχετικού ποσού από το υπουργείο Οικονομικών, τη μεταφορά του στα ταμεία του ασφαλιστικού φορέα και την έκδοση μέσα σε 2 με 3 μέρες της παρτίδας πληρωμής. 

Όσον αφορά το ποσό που θα πιστωθεί σε αυτή την πρώτη παρτίδα πληρωμής, αν και έχουν προεγκριθεί 155 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες από τον φορέα αναφέρουν ότι τα χρήματα τελικά θα είναι λιγότερα. Σε επόμενη φάση και σίγουρα μετά τις 10 Αυγούστου δρομολογείται μία δεύτερη παρτίδα προκαταβολών µε τα υπόλοιπα προϊόντα, κατά την ίδια λογική του γενικού μέσου όρου ανά Περιφερειακή Ενότητα, με τη διαδικασία των προκαταβολών να συνεχίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην τροπολογία, που ορίζει ως «δικλείδα ασφαλείας» για την πίστωση της προκαταβολής του 40% το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021. 

Εν τω μεταξύ, οι γεωπόνοι ανά περιοχή, δήμο ή περιφέρεια στέλνουν συνεχώς στοιχεία εκτιμήσεων στα κεντρικά του Οργανισμού, ενώ συνεχίζονται και οι εξατομικεύσεις, οι οποίες -όπως αναφέρουν από τον ΕΛΓΑ- θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από αρχές Νοεμβρίου. ∆εν είναι λίγες άλλωστε οι περιοχές στις οποίες οι εκτιμήσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, που σημαίνει ότι μετά τις «οριζόντιες» προκαταβολές, από Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκκαθαρίσεων, που πλέον θα αφορούν ατομικά κάθε πληγέντα παραγωγό ανά είδος καλλιέργειας.  

 

Σχόλια (25)
Προσθήκη σχολίου

12-08-2021 14:20ΚΩΣΤΑΣ

ΈΧΩ 3 ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΕΛΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΆΓΟ. ΑΠΌ ΠΟΥ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΠΆΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ?

Απάντηση

01-08-2021 13:31Kostas Papadopoylos

Νόμο ημαθειας κεράσια πολλή λίγα και δεν τα αποζημίωνετε άλυτες ερχετε η ώρα... Εκλογές τώρα ο κοζμος πεινάει έχει οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα κιλό ροδάκινα κεράσια σας νοιάζει; όχι..

Απάντηση

31-07-2021 08:11Κικη

Δηλαδη εμεις πελλα και Ημαθία δεν ειχαμε ζημιές ολα καλα. Υπάρχουν χωράφια που δεν πήραμε ουτε ενα κεράσι ειιχαμε ζημία πανω απο 80% αλλα δεν τρέχει τίποτα. Αναρωτιέμαι γιατι πληρώνουμε ασφάλειες. Απο τι ακριβώς τα ασφαλιζουμε? Τα τρώνε τα γουρούνια. Οκ τα σπανε οι αρκουδες. Οκ χαλανε απο Παγωνιά. Οκ αποζημίωσης από τιποτα αλλα τα ασφαλιστρα ξέρουν να τα περνούν

Απάντηση

30-07-2021 20:36Παναγιωτης

Οι υποσχέσεις συνέχεια σε κάθε ευκαιρία ότι θα αποζημιωθούν οι ζημιές στο 100% τις ασφαλιζομενης αξίας με βάση τον Ελγα/Οσδε. ΨΕΜΑΤΑ;;;;;; Αυτά τα νούμερα που ανακοινώθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις σας σχεδόν τα μισά ειναι.... Μας κοροϊδεύειται;; υποτιμάται την νοημοσύνη μας;;;; Θα γίνουν πάλι εκλογές!!!

Απάντηση

30-07-2021 12:37Ευα

Ξεφτίλα εσείς ξέρετε να ζητάτε ασφαλειστικες εισφορές , να πληρώνουμε ασφάλειες του ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ ,τέλη κυκλοφορίας, κερατιατικα στη ΔΕΗ μας για να έχουμε ρεύμα και γενικά μας πίνετε το αίμα και ο λαός ζει με ψυχοφαρμακα δε ντρέπεστε δηλαδή για να αποζημιώσει το κράτος το εκατό τις εκατό της ασφαλιστικής αξίας που πληρώνει στον ΕΛΓΑ τι πρέπει να γίνει κανένας σεισμός να μας καταπιεί τα χωράφια ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΈΣ ΚΑΘΊΚΙΑ

Απάντηση

30-07-2021 10:11orfeas lazaridis

Ρε λεβέντες τι στο διάολο γίνεται εμείς την κοροενισχιση τις πατάτας ποτέ θα την πάρουμε από πέρσι περιμένουμε τέλη του μήνα είπανε ο μήνας βγαίνει σήμερα λεφτά πουθενά οι γεωπόνοι θα μας κλείσουν τα σπίτια τι θα γίνει με την πάρτη σας δηλαδή πρέπει να πάρουμε καραμπίνες κ να μπούμε στα γραφεία ρε παιδιά τι είστε εσείς ρε δε παίζεστε..έλεος δηλαδή σκηψτε λίγο πάνω στα προβλήματα μας εμείς κρατάμε ότι έχει απομείνει σε αυτό το γαμημενο τόπο ελεοςς2ςςςςςςςςς

Απάντηση

29-07-2021 23:32Σμαρω

Αυτα τα ποσά που δίνουν δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση τα ποσά που χάσαμε.Το 1/3 της ζημιας είναι ίσως και λιγότερο.

Απάντηση

29-07-2021 23:24Αγανακτησμενος

Μπορδελα πολιτελειας ειστε ολοι μεσα στην βουλη κοπροσκυλα που ειναι η κορονοενισχυση για πατατα αλητες κοροϊδευεται τον κοσμο θα ρθουν οι εκλογες και θα παρετε το μακρυ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-07-2021 23:05Tasoula

Γιατί τα κεράσια εκτός στην Πέλλα ούτε ένα κεράσι δεν είχαμε τι θα γίνει δεν θα πληρωθούμε καθόλου;

Απάντηση

29-07-2021 22:51Στάθης

Για κρασσοσταφυλλα? Πάλι τίποτα ούτε παγωνιά ούτε covid τίποτα ε? Εκλογές τώρα

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία