Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Μόνο 36,5 εκατ. έβγαλε η πρώτη δόση των αποζημιώσεων παγετού

Νέα απογοήτευση, νέος εκνευρισμός για τον αγροτικό κόσμο, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων και τις «εντολές» του προέδρου του ΕΛΓΑ, αναβάλει και επίσημα για την Πέμπτη 12 Αυγούστου την πληρωμή της πρώτης δόσης των αποζημιώσεων παγετού, ενώ μάλιστα κόβει σχεδόν στο μισό (36,5 εκατ. ευρώ) το ποσό που θα διατεθεί, αν και το Οικονομικών είχε εγκρίνει 60 εκατ. ευρώ.

atm_3

15515
29

Η εν λόγω ανακοίνωση που εξόργησε τους παραγωγούς έχει ως εξής:  

Σπήλιος Λιβανός : Καταβάλλονται  οι προκαταβολές, ύψους 36,5 εκατ. ευρώ, των αποζημιώσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021»

 Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν οι πρωτοφανείς σε μέγεθος και έκταση πυρκαγιές, καταβάλλονται αύριο, Πέμπτη 12 Αυγούστου, όπως είχε προαναγγελθεί,  προκαταβολές ύψους €36,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον Παγετό Άνοιξη 2021 στους δικαιούχους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας και άλλων περιφερειακών ενοτήτων. 

 Η ροή των πληρωμών, δε, θα είναι συνεχής, αφού όσα πορίσματα εκτίμησης ζημιών ολοκληρώνονται και υποβάλλονται στον ΕΛΓΑ θα πληρώνονται. 

 Με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας,  η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, έχει ήδη διαθέσει στα κατά τόπους υποκαταστήματα έκτακτο προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί και υπερωρίες για τους εργαζομένους σε αυτά. 

 Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν το σχεδιασμό τους, ώστε να ολοκληρωθούν οι προκαταβολές μέχρι τις 31.10.2021 και η συνολική καταβολή  των αποζημιώσεων έως τις 31.12.2021.Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Από Τετάρτη 11 Αυγούστου η πίστωση για τις αποζημιώσεις παγετού

Υπό εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πίστωσης από τον ΕΛΓΑ του πρώτου πακέτου αποζημιώσεων για τον παγετό, με τα χρήματα να αναμένεται ότι θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιουνίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Όπως έγραψε η 
Agrenda η πίστωση μέσα στα επόμενα 24ωρα  είναι η οδηγία Λυκουρέντζου προς τους διοικητικούς του οργανισµού, µετά και την υπογραφή του κονδυλίου 60 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

 Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, διαβεβαίωσε προ ολίγων 24ώρων στελέχη της Κοινοπραξίας ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας ότι έως το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Αυγούστου τα ποσά θα είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς προς ανάληψη. Όπως μεταφέρουν άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διεργασίες στον ΕΛΓΑ, πλέον η ολοκλήρωση της διαδικασίας πίστωσης, εναπόκειται στον μηχανισμό των τραπεζών.

 Η πρώτη φάση των πληρωµών, θα αφορά µόνο τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαµάσκηνα, βερίκοκα και κεράσια – εκτός από κεράσια Ηµαθίας και Πέλλας) και µόνο τις περιοχές στις οποίες η ζηµιά από τον τελευταίο παγετό (9 και 10 Απριλίου) ήταν γενικευµένη, όπως τις Περιφέρειες Ηµαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, εποµένως δεν υπήρξαν εξαιρέσεις, δηλαδή φάρµες που δεν είχαν ζηµιά, τουλάχιστον σε ποσοστό που να καλύπτει την προκαταβολή.

Σχετικά µε τα ποσά που έχουν λαµβάνειν οι αγρότες, υπενθυµίζεται ότι για µέσο όρο ποσοστού ζηµιάς 80% θα δοθεί προκαταβολή 180 ευρώ το στρέµµα για βιοµηχανικό βερίκοκο, συµπύρηνο και επιτραπέζιο ροδάκινο, 300 ευρώ το στρέµµα για το επιτραπέζιο βερίκοκο, 230 ευρώ το στρέµµα για το δαµάσκηνο, 420 ευρώ το στρέµµα για τα κεράσια (πλην Πέλλας και Ηµαθίας) και 240 ευρώ το στρέµµα για τα νεκταρίνια.

Αντίστοιχα, για µέσο όρο ποσοστό ζηµιάς 65%, η προκαταβολή ορίζεται στα 135 ευρώ το στρέµµα για το βιοµηχανικό βερίκοκο, το συµπύρηνο και το επιτραπέζιο ροδάκινο, στα 230 ευρώ το στρέµµα το επιτραπέζιο βερίκοκο, στα 170 ευρώ το στρέµµα το δαµάσκηνο, στα  175 ευρώ το στρέµµα το νεκταρίνι, ενώ το κεράσι δεν θα πάρει κάτι.

Πάντως πρέπει να σηµειωθεί και η έντονη δυσαρέσκεια των παραγωγών, δεδοµένου ότι εκτός της πρώτης δόσης των προκαταβολών µένει ένα µεγάλο φάσµα καλλιεργειών όπως ακρόδρυα και κυρίως αµύγδαλα, αµπελοειδή, αχλάδια κ.α. τα οποία ενδεχοµένως να µην εµπίπτουν στον ίδιο κανόνα γενίκευσης, ωστόσο, σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον, οδηγούνται σε µηδενική παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό αδικείται τελικά, ένα πολύ µεγάλο φάσµα καλλιεργητών οι οποίοι και τεράστια ζηµιά έχουν υποστεί και την καλλιεργητική φροντίδα θα πρέπει να συνεχίσουν, προκειµένου να υπάρξει παραγωγή την επόµενη χρονιά.

Με αυτά τα δεδοµένα η επόµενη παρτίδα πληρωµών, στην οποία και αναµένεται να συµπεριληφθούν µήλα και αχλάδια, τοποθετείται για τα τέλη Αυγούστου, αν όχι αρχές Σεπτεµβρίου. Εν τω µεταξύ παραµένουν σε εκκρεµότητα οι όψιµες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος για πληρωµή αποζηµιώσεων στην Κοµισιόν.

Σχόλια (29)
Προσθήκη σχολίου

16-08-2021 12:19ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΘΑΣ

Καλημέρα 16/8/2021 ΑΚΟΜΑ ΔΕΚ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΦΡΆΓΚΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΓΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΓΟΛΊΔΑΣ

Απάντηση

13-08-2021 15:55ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΘΑΣ

Ακόμα ΤΊΠΟΤΑ...13/8/2021 ώρα 15:55

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία