BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πολλές οι απογοητεύσεις από τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τον ανοιξιάτικο παγετό

Μεγάλο εκνευρισμό και γκρίνιες για αδικίες, προκαλούν σε πολλούς παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών της Ημαθίας και της Πέλλας, οι πίνακες με τα πορίσματα που άρχισε να αναρτά τις τελευταίες ώρες ο ΕΛΓΑ, για τις αποζημιώσεις από τον παγετό της άνοιξης που σχεδιάζεται να καταβληθούν στις 3 Δεκεμβρίου.

maxresdefault__12__3

Λεωνίδας Λιάμης

2519
14

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια έχουν γίνει κοινοποιήσεις σχεδόν στο 100% των χωριών, όσον αφορά στις ζημίες στα κεράσια και στα βερίκοκα, περίπου στο 70% - 80% των αιτημάτων για τα δαμάσκηνα και αγγίζουν στο 50% των ροδάκινων. Σε ό,τι αφορά δε στις πληρωμές, οι δικαιούχοι για να πάρουν τα χρήματα θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, έχοντας εξοφλήσει ήδη τις εισφορές τους, αν κι ο κανονισμός προβλέπει έως το Μάρτιο του 2022.

Σε επικοινωνία που είχε με την Agrenda ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, μας είπε πως «υπάρχουν και καλά πορίσματα, υπάρχουν όμως και σφαγές, τόσο στα κιλά, όσο και στα ποσοστά». Περιγράφοντας την προσωπική του περίπτωση ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε κτήμα 8,3 στρεμμάτων, με 441 παραγωγικά δέντρα, ποικιλίας Κατερίνα, από το οποίο παρέδωσα 121 κλούβες, που αντιστοιχούν σε μόλις 2,5 τόνους ροδάκινα, μου έβαλαν 40% ζημιά, με αποδοτικότητα 1.900 κιλά το στρέμμα, τη στιγμή που το 90% των δέντρων μου έχει αποδοτικότητα πάνω από 4 τόνους το στρέμμα. Στην ουσία, δεν παίρνω τίποτε. Αυτός που έκανε την εκτίμηση μάλλον δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα».

Ο ίδιος σημειώνει πως ανάλογες αδικίες καταγράφονται και σε άλλα χωριά. «Μίλησα με φίλο μου στο Μακροχώρι, και μου ανέφερε πως σε κάποιες ποικιλίες είναι πολύ καλά, αλλά άλλες τις έχουν πετσοκόψει. Γενικά υπάρχει μια αναστάτωση».

Για παράπονα από κάποιους παραγωγούς κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας, Τάσος Χαλκίδης. «Υπάρχει γκρίνια για το γεγονός ότι θα πληρωθούν μόνο οι παραγωγοί που έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους προς τον ΕΛΓΑ, παρότι ο κανονισμός δίνει δικαίωμα αυτό να γίνει έως το Μάρτιο. Και μπορεί το επιχείρημα του ΕΛΓΑ να είναι πως έχουν δοθεί προκαταβολές και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αγρότες να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, όμως πολλοί δεν πήραν καν προκαταβολή, αλλά και εκείνοι που την πήραν πιθανώς να πλήρωσαν άλλες υποχρεώσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκίδης και προσθέτει πως «αντιδράσεις εκφράζονται, επίσης, για το γεγονός ότι ενώ μας είχαν υποσχεθεί πως θα ήταν στο 100% η αποζημίωση, τελικά δεν το τήρησαν, ενώ το πιο βασικό είναι πως όσοι πλήρωσαν +20% όταν έκαναν τη δήλωση, αισθάνονται αδικημένοι, διότι και εκείνοι που δεν επέλεξαν να το κάνουν, θα αποζημιωθούν με αυξημένο ποσοστό. Είναι σαν να σπρώχνει ο ασφαλιστικός φορέας τους νοικοκύρηδες να μην είναι συνεπείς με τον κανονισμό την επόμενη φορά».

Απογοήτευση εκφράζεται επίσης και για το ό,τι για τα ροδάκινα, που είναι οι μεγαλύτερες εκτάσεις, είναι μικρό το ποσοστό των αναρτήσεων και το χειρότερο είναι πως δεν γνωρίζουν πότε θα υπάρξει εξέλιξη.

Αντιδράσεις για την εξαίρεση της ελιάς

Κύμα αντιδράσεων, εν τω μεταξύ, έχει προκαλέσει στις τάξεις των ελαιοκαλλιεργητών της πράσινης ΠΟΠ ελιάς Χαλκιδικής, η εξαίρεση της καλλιέργειάς τους από τις αποζημιώσεις για την ακαρπία από τον παγετό της άνοιξης, αν και οι ζημίες που προκλήθηκαν ξεπερνούν σε ποσοστό το 70%.

Στο τραπέζι, πλέον, έχει αρχίσει να μπαίνει και η προοπτική δυναμικών κινητοποιήσεων, καθώς οι παραγωγοί του νομού θεωρούν πως ο ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ τους εμπαίζουν, καθώς έως το καλοκαίρι τους βεβαίωναν πως θα υπάρξει αποζημίωση και για την ελαιοκαλλιέργεια γενικώς, από το Σεπτέμβριο αυτό έχει αλλάξει.

«Σήμερα η κυβέρνηση λέει πως αδυνατεί να εκπληρώσει κάτι που μας υποσχέθηκε ο κ. Λιβανός. Όχι μόνο εμάς στη Χαλκιδική, αλλά γενικώς την καλλιέργεια της ελιάς στην επικράτεια. Είμαστε το μοναδικό προϊόν που είμαστε έξω από κάθε αποζημίωση λόγω ακαρπίας από παγετό. Κάποιοι συνάδελφοι ήδη μας ζητάνε να πάρουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μπλόκα διαμαρτυρίας», δηλώνει ο εκπρόσωπος των 34 ελαιοκομικών χωριών της Χαλκιδικής και πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, Θανάσης Χαλάτης.

Βασικό επιχείρημα των ελαιοπαραγωγών για το αίτημα στήριξής τους είναι ότι η ζημιά που προκλήθηκε, και αναγνωρίζεται και από σχετικό πόρισμα του ΕΛΓΑ, κυμαίνεται από 70% έως και 100% της παραγωγής, με συνέπεια πολλοί κτηματίες να αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για τη νέα καλλιεργητική σεζόν που ήδη ξεκίνησε με πρόδρομες εργασίες.

«Η έλλειψη ρευστότητας ήδη φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε τρομακτικό πρόβλημα, ιδίως στους μικρομεσαίους αγρότες που αντιπροσωπεύουν το 80% των καλλιεργητών στα 34 παραγωγικά χωριά της Χαλκιδικής. Με αυτό που βλέπουμε να έρχεται, επιστρέφουμε και πάλι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης», σημειώνει ο εκπρόσωπος των ελαιοπαραγωγών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όπως τονίζει ο κ. Χαλάτης, «οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρεωθούν να πάρουν δανεικά από εμπόρους, υποθηκεύοντας την επόμενη παραγωγή, που είναι κάτι λυπηρό γιατί δεν θα έχουν διαπραγματευτικό χαρτί στο χέρι τους. Θα τους πάρει ο έμπορος τηλέφωνο στις 10 Σεπτεμβρίου και θα τους πει βγείτε και μαζεύετε ελιές, χωρίς τιμής, ανοικτά. Η άλλη τους επιλογή είναι να χτυπήσουν τις πόρτες των τραπεζών, αν καταφέρουν να πάρουν δάνεια ή ακόμη χειρότερα, να αναγκαστούν να πουλήσουν κάποια στρέμματα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα υπόλοιπα και να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Και έχουμε μπροστά μας και τις ανατιμήσεις σε φυτοπροστασία, λίπανση, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν φτάσει στα ύψη. Το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί 30%-40% κι από τα 600 ευρώ έως σήμερα, θα πλησιάσουμε τα 700 ευρώ».

Υπό το πρίσμα αυτό, οι τοπικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι προτίθενται να συνεχίσουν να κρατούν με κάθε τρόπο «ζεστό» το αίτημά τους, διεκδικώντας μια αποζημίωση της τάξης των 400-450 ευρώ το στρέμμα, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 70% του κόστους παραγωγής της ελαιοκαλλιέργειας.

«Μιλάμε για ένα εθνικό προϊόν, δεδομένου ότι η επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής είναι leader προϊόν τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές, που σημαίνει ότι τα χρήματα που δίδονται στον κλάδο είναι ανταποδοτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλάτης κι έκανε έκκληση να εισακουστεί το δίκαιο, όπως επισήμανε, αίτημα των ελαιοκαλλιεργητών, γιατί είναι σε δύσκολη θέση και κάποιοι ίσως δεν μπορέσουν να καλλιεργήσουν.
Ανέφερε ακόμη ότι η περιοχή θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την καταβολή κορωνοενίσχυσης 40 ευρώ το στρέμμα, για την επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής και την Κονσερβολιά, σημειώνοντας πως «η υπόθεση έχει τελεσικήσει πριν περίπου ένα μήνα, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη το ΦΕΚ, οπότε να κάνουμε τις ενέργειές μας να πάρουμε αυτό το ποσό κι ελπίζουμε να μας πιστωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα».

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

13-12-2021 09:50Κυριακή ιλαντζιδου

Για τον παγετό στις καρυδιές δεν λέτε τίποτα τι θα γινει

Απάντηση

26-11-2021 10:08Αναστασιος Δημητραινας

Καλημερα .Να ρωτήσω για τα σπασιματα στις ελιες το Φεβρουάριο 2021 λογου χιονιου και για ακαρπια στην Ευβοια δεν εχουμε πάρει τιποτα .για πια ημερομηνία θα πληρωθούμε εμεις

Απάντηση

26-11-2021 04:47Elodie Kowalski

Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και γι' αυτό είμαστε εδώ για να μειώσουμε τις πιέσεις. Η λήψη δανείου μέσω της CRREDITMUTEL είναι εξαιρετικά γρήγορη και εύκολη. Είτε πρόκειται για προσωπικό δάνειο, δάνειο αυτοκινήτου ή επιχειρηματικό δάνειο, στόχος μας είναι να είμαστε το καλύτερο διαδικτυακό δάνειο στην Ευρώπη. Ζήστε έναν νέο και καλύτερο τρόπο λήψης δανείου όταν επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω creditmutelhome@gmail.com.

Απάντηση

26-11-2021 01:29Papanikolaou andreas

Νέα Δημοκρατία δεν θέλατε,,,, ο Λίβανος δεν ξέρει που παν τα 4,,,στο δικό κτήμα που το χτηπησε ο παγως,,, μου λέει η γεοπονος,,, αχχ μου λέει εγώ βλέπω σταφύλι.,, έχει πετάξει η τσίμπα το βλαστάρι μικρότερο από το σταφύλι,,, τι να τις πω,,, ειρθε ο καυσωνας δεν άφησε τίποτα,, ούτε σταφύλι ούτε βέργα ούτε κούτσουρα,,, αντε γεια

Απάντηση

26-11-2021 00:34Ιλαρίων

Είσαστε εκτως τόπου και χρόνου εμένα μου δώσανε 1700 ευρώ και τώρα μαύρα που βάλανε μου ζητάνε πίσω τα 500 τραγικοί κατάσταση Τσίπρα γύρνα πίσω και πουλά και την αθηνα

Απάντηση

25-11-2021 23:04Νικος

Δεν μας κάνει εντύπωση πάντα έτσι κάνουν...μετά φταίνε οι αγρότες που κυνηγάνε τους εκτιμητές στα χωράφια.... επίσης είναι τόσο απαρχαιωμένο το σύστημα που και 100% να σε βάλουν δεν το πληρώνεσαι... πληρώνεσαι περί του 80%....Να καταργηθεί ο ελγα...και να γίνουν ιδιωτικες ασφάλειες για όποιον θέλει...

Απάντηση

25-11-2021 20:06Αργύρης

Με τους λωτους, πάγωσαν τα νεαρά βλαστάρια, τελικό αποτέλεσμα 120 κιλά από 12 στρέμματα....από τον ελγα....δεν δικαιούστε τίποτα γιατί δεν ήταν σε άνθιση!!! Οκ, ο κανονισμός το λέει ρητά.....πόσα και πόσα απ αυτά που λέει ο κανονισμός, άλλαξαν όταν υπηρχε πραγματικά λόγος! Βέβαια αυτοί που καλλιεργούν λωτους και είχαμε πρόβλημα είμαστε λίγοι....οπότε και λίγοι ψήφοι!!! Αχ καημένη Ελλάδα!!!! Δικαιοσύνη...πουθενά και σε τίποτα!!!!

Απάντηση

25-11-2021 18:36ΣΤΑΥΡΟΣ

Τα λεφτά είναι για τα δικά μας παιδιά μόνον. Γνωστή νεοδημοκράτικη συνταγή, αμ έλα που έφτασε η στιγμή να μην φτάνουν ούτε γ' αυτά. Τα έδωσαν στα ΜΜΕ για να μας πείσουν να μπολιαστούμε, δηλαδή για κοινωνική πολιτική. Αντί για νέα ΚΑΠ, νεά ΦΑΠ Άντε και καλό χειμώνα στα ψηλά βουνά.

Απάντηση

25-11-2021 18:01Στεφανος Χατζαρας

Τοσα χρονια πληρωνουμε και τωρα που πρεπει να αποζημιωθουμε για της ζημιες που παθαμε τιποτα χαλια. Να σταματησουμε να πληρωνουμε τους απατεωνες να ξυπνησουμε τα χρηματα τα δινουνε εκει που θελουν.

Απάντηση

25-11-2021 17:09Αγροτισα

Μάλιστα. Εγώ θα ξοφλησω το ελγα μέσα Δεκεμβρίου απ' την επιδότηση ΟΠΕΚΕΠΕ. Άρα 3 Δεκεμβρίου δε θα μσι μέσα και παίζει ούτε στις 23. Αλήτες. . Δεν έχω πάρει τπτ από τα ροδάκινα στις προηγούμενες πληρωμές

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία