BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πλήρωσε 71 εκατ. ο ΕΛΓΑ, δε μετρά η έξτρα εισφορά για αποζημίωση

Με µανούβρες της τελευταίας στιγµής και εντολή Μαξίµου προς το υπουργείο Οικονοµικών, ο ΕΛΓΑ κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των 71 εκατ. ευρώ για την πίστωση αποζηµιώσεων σε παραγωγούς, αφήνοντας ωστόσο κάποια υπόλοιπα του παγετού Άνοιξη 2021 για τον προσεχή Ιανουάριο.

van-gogh

12997
19

Μαζί µε την πληρωµή της 23ης ∆εκεµβρίου, ο ΕΛΓΑ υπολογίζει ότι θα έχει καταβάλει περίπου 160 εκατ. ευρώ για τις αποζηµιώσεις του παγετού, ένα ποσό στο οποίο αν προστεθεί και η εξόφληση των πορισµάτων του Ιανουαρίου, βρίσκεται κοντά στα 175 εκατ. ευρώ που εκτιµούσε πριν από µερικές ηµέρες η Agrenda ότι υπολείπονται της εξόφλησης των παραγωγών.

 

Αδικηµένοι όσοι πλήρωσαν το +20% για τα ασφάλιστρα

Συνεχίζουν πάντως οι αντιδράσεις των παραγωγών, που πλήρωσαν το πρόσθετο ασφάλιστρο +20% όταν έκαναν τη δήλωσή τους, προκειµένου σε όποια ζηµιά προκύψει να πάρουν αποζηµίωση για όλη την ασφαλιζόµενη αξία του προϊόντος τους από τον ΕΛΓΑ. Κι αυτό γιατί µε την τροποποιητική απόφαση για τις αποζηµιώσεις του παγετού, ο ΕΛΓΑ «χάρισε» το +20%, ανακοινώνοντας ότι όλοι θα αποζηµιωθούν στο 100% της αξίας. ∆ηλαδή οι αποζηµιώσεις για τον παγετό της άνοιξης 2021 δίνονται στο 100% της ασφαλιζόµενης αξίας, χωρίς οι παραγωγοί να χρειαζόταν να πληρώσουν κατά 20% περισσότερο ασφάλιστρο. Γεγονός που αποτελεί κατάφωρη αδικία για όσους έχουν «χρεωθεί» αυτό το πρόσθετο 20%.

 

Με εμβάσματα για να βγει η υποχρέωση

Σηµειωτέον ότι της πληρωµής αυτής, προηγήθηκε άλλο ένα έµβασµα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ που υπέγραψε την περασµένη εβδοµάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ φαίνεται πως χρειάστηκε η παρέµβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειµένου να εξασφαλιστούν τα υπόλοιπα χρήµατα και να αµβλυνθούν οι αντιδράσεις των πληγέντων παραγωγών.

Το ποσό αυτό έρχεται να καλύψει και ανάγκες που αφορούν λοιπές ζηµιές ζωικού και φυτικού κεφαλαίου του 2021, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να εξοφλούνται όσοι παραγωγοί πήραν στα χέρια τους πορίσµατα µέχρι και τις 17 ∆εκεµβρίου. Σηµειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για την πίστωση της αποζηµίωσης είναι να έχουν καταβάλει οι αγρότες τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2021.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ηµερών έρχονται πάντως να επιβεβαιώσουν και όσους εκτιµούσαν πως τα ταµεία του ΕΛΓΑ ήταν άδεια έπειτα από την πληρωµή του ποσού των 46,2 εκατ. ευρώ που έγινε στις 7 ∆εκεµβρίου, µε τις τελικές υπογραφές της απόφασης που ξεκλείδωσε τη σηµερινή πληρωµή να πέφτουν µόλις δύο µέρες πριν, απόγευµα Τρίτης 21 ∆εκεµβρίου.

Να σηµειωθεί πάντως ότι ανάµεσα σε όσους έχουν λαµβάνειν στις 23 Δεκεμβρίου από τον ΕΛΓΑ, δεν περιλαµβάνονται οι παραγωγοί κερασιών σε ορεινές περιοχές και γενικά όσων αγροτών οι ζηµιές αποδίδονται στον παγετό αλλά οι καλλιέργειες βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο. Το ενδεχόµενο αποζηµίωσης σε αυτές τις περιπτώσεις ακροβατεί ακόµα µεταξύ του απίθανου και της υπόσχεσης να βρεθεί άλλος τρόπος αποζηµίωσης.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι «η πληρωµή των αποζηµιώσεων αυτών είναι εντός του χρονοδιαγράµµατος, το οποίο έθεσε η Κυβέρνηση και η εξόφληση του συνόλου των πορισµάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Σε πληρωμή 71 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις παγετού και άλλες ζημιές προχωρά ο ΕΛΓΑ 23 Δεκεμβρίου
Σε πληρωμή 71 εκατ. ευρώ προχωρά την προσεχή Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου ο ΕΛΓΑ, με τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν την ημέρα αυτήν, να αφορούν τόσο σε ζημιές του παγετού της περασμένης άνοιξης, όσο και σε ζημιές που προκλήθηκαν από άλλες αιτίες το 2021.
Η εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022, με τα ποσά να επιβεβαιώνουν σχετικά δημοσιεύματα της Agrenda και του Agronews αναφορικά με τα υπόλοιπα που απομένουν για την πραγματική εξόφληση των παραγωγών από τις ζημιές του παγετού της περασμένης άνοιξης. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι συνολικές αποζημιώσεις οι οποίες κατεβλήθησαν στους αγρότες για ζημίες 2020 και 2021 πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

 

Την Πέμπτη πληρώνει ο ΕΛΓΑ 71 εκατ. € για τον «παγετό Άνοιξη ‘21»- Λιβανός: Με πράξεις η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες- Στα 300 εκατ. οι πληρωμές από τον ΕΛΓΑ την περίοδο ΄20-΄21

Με απόφαση του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου καταβάλλονται την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 71 εκατομμύρια ευρώ (€) ως εξοφλήσεις αποζημιώσεων τόσο για τον ‘’ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021’’,ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο της χώρας , όσο και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του έτους 2021.

Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών αλλά και εξοφλήσεων πορισμάτων για τις αποζημιώσεις του  «ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021» έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛ.Γ.Απερίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (€).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο, το  οποίο εξασφαλίστηκε από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 και την εξόφληση αναδρομικών οφειλών των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τον ΕΛ.Γ.Α.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, το οποίο έθεσε η Κυβέρνηση.

H εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.

Σε αντίθεση με εκείνους, οι οποίοι προέβλεπαν ότι τo YπΑΑΤ και ο ΕΛ.Γ.Α. δεν θα ανταποκριθούν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους, η αποτελεσματικότητά μας, διαψεύδει τις προβλέψεις τους και ακυρώνει τις εκτιμήσεις τους.

Επιπροσθέτως ο ΕΛ.Γ.Α. εξακολουθεί να πληρώνει ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, όταν στο παρελθόν κάτι ανάλογο συνέβαινε μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 μηνών.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών πραγματοποιείται σε μία δόση και στο 100%της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του έτους 2021 οι συνολικές αποζημιώσεις οι οποίες κατεβλήθησαν στους αγρότες για ζημίες 2020 και 2021 πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ (€).

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, «πρόκειται για τις μεγαλύτερες πληρωμές αποζημιώσεων οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια και αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτικών νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, απότοκα της κλιματικής κρίσης.

Οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσουν την προσπάθεια  του εκσυγχρονισμού του ΕΛ.Γ.Α., της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού με απώτερη επιδίωξη την άμεση, καθοριστική στήριξη των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση και το προσωπικό του ΕΛΓΑ για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε οι πληρωμές να γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση».

 

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

10-01-2022 11:01Γιώργος

Ρε παιδια έγω που πληρωσα τ ασφάλιστρα 30 Δεκεμβρίου ποτε θ πληρωθουμε από τις αποζημιώσεις παγετου ξέρει κανεις?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

06-01-2022 15:54ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΘΑΣ

Ακομα τιποτα απο χρηματα Για βερικοκα 6/1/2022...ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ .... ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Απάντηση

29-12-2021 13:24Βασίλης

Ρε παιδιά τι ψάχνετε να βρείτε οτι δεν πληρωθήκατε ακόμα ; 60+ εκατομμύρια έχει πάρει μέχρι τώρα ο νομος Πέλλας. Εκεί ο ΕΛΓΑ προφανώς δουλεύει ρολόι . Εμείς θα πάρουμε ότι περισσέψει . Με τις υγιές σας και φέτος και του χρόνου να είμαστε καλά.

Απάντηση

27-12-2021 17:26Μαρία

Με πόρισμα Δεκεμβρίου για αμπέλι, λεφτά δεν είδα. Ποιοι πληρώνονται και ποιοι μένουν απέξω και γιατί; Θα θέλαμε μία επίσημη ενημέρωση.

Απάντηση

27-12-2021 13:54Φιλιππος

Τελικά πληρώθηκε κάνεις ή πάλι μαντάρα τα έκαναν; Με πόρισμα από τις αρχές Δεκεμβρίου και δεν έχω πληρωθεί ούτε ευρώ..

Απάντηση

26-12-2021 10:21Τριαντάφυλλος

Εάν μείνουν απλήρωτα τα ορεινά και όψιμα πως θα ξεκινήσουμε τις φυτοπροστατευτικες παρεμβάσεις για τη νέα χρονιά; Ότι μπήκε ως βασική κλπ μέχρι τώρα ήταν οι υποχρεώσεις μας για την προηγούμενη χρονιά δηλ χωρίς τις αποζημιώσεις παγετού καταστραφηκαμε.

Απάντηση

26-12-2021 08:37Εγω

Πως πληρωθηκαμε το 100% εφοσον δεν αλλαξε ο κανονισμος και πληρωθηκαμε το 61,6%. Μας δουλευετε ρε? Τι εννοειτε το 100 της ασφαλιζομενης αξιας? Πειτε μας να ξερουμε.

Απάντηση

24-12-2021 15:50ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΘΑΣ

24/12/2021χρηματα ακομα τιποτα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

Απάντηση

24-12-2021 06:37ΝΙΚΟΣ

ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΜΟΥ. 24/12 ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ

Απάντηση

23-12-2021 19:11Χρήστος

Μέχρι τώρα δεν μπήκε φράγκο για τα αμύγδαλα της Λάρισας

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία