BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ 30 εκατ. για ζημιές '21 και παγετό Γενάρη

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πίστωσης από τον ΕΛΓΑ των 29.280.073 εκατ. ευρώ για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που έγιναν το 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 στους λογαριασμούς 12.803 δικαιούχων. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις του Ιανουαρίου του 2022, αυτές αφορούσαν σε περιπτώσεις παραγωγών που είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγγελίας ζημιών και οι υπόλοιπες διαδικασίες που προηγούνται της πίστωσης αποζημίωσης.

peach-blossoms-marsha-elliott

19803
49

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ, υποστηρίζει ότι με την εν λόγω πληρωμή, κλείνουν οι περισσότερες εκκρεμότητες από τις ζημιές του 2021 και ξεκινά πλέον σταδιακά η καταβολή αποζημιώσεων της τρέχουσας χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί παραγωγοί ήδη είχαν πρόσβαση στα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της Τρίτης, ενώ εντός των επόμενων ωρών ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο εγκρίθηκε και μπήκε στο ταμείο του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό την περασμένη Παρασκευή 15 Απριλίου.

Η πληρωμή αφορoύσε κυρίως αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής από διάφορα ζημιογόνα αίτια, ασφαλιστικά καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ (παγετό άνοιξης, καύσωνα, χαλάζι, βροχοπτώσεις κ.λπ. έτους 2021 και παγετό Ιανουαρίου 2022).

Βασική εκκρεμότητα πάντως παραμένει η υπόθεση των παραγωγών των οποίων οι εκμεταλλεύσεις υπέστησαν πλήγμα κατά το προανθικό στάδιο πέρυσι. Το προσεχές διάστημα, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση και να προχωρήσουν και οι αποζημιώσεις σε παραγωγούς οι οποίοι επλήγησαν από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης του 2021, των οποίων όμως οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο, κάτι το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ διαθέσιμη εδώ

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Μεγάλη Τρίτη πληρωμές ΕΛΓΑ 30 εκατ. για ζημιές 2021 λέει ο Λυκουρέντζος



Πληρωμή αποζημιώσεων για ζημιές του 2021 προγραμματίζει ο ΕΛΓΑ την Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ.

Στην εν λόγω πληρωμή δεν προβλέπεται κάτι για παραγωγούς της Δ. Μακεδονίας, τα δέντρα των οποίων επλήγησαν κατά το προανθικό στάδιο με τον παγετό του 2021, ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αναμένεται να διευθετηθεί το επόμενο διάστημα. 

Για την επερχόμενη πληρωμή και την μεταφορά ποσού 30 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΕΛΓΑ «γράφει» σε ανάρτηση στο Facebook ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Πληρωμή αποζημιώσεων την Μεγάλη Τρίτη. Μεταφέρθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς του ΕΛΓΑ 30 εκ.€,το σύνολο της ετήσιας κρατική επιχορήγησης του 2022,κατόπιν έγκρισης του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη και των Υπουργών  κ.κ.Γ.Γεωργαντά και Θ.Σκυλακάκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

30 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ κατόπιν έγκρισης του πρωθυπουργού
 

«Μεταφέρθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς του ΕΛΓΑ 30 εκ. €, της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης του 2022, κατόπιν έγκρισης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και των Υπουργών,  κ.κ. Γ. Γεωργαντά και Θ. Σκυλακάκη. 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η πρώτη, η οποία από το 2020, καταβάλει με συνέπεια την νόμιμη κρατική επιχορήγηση σύμφωνα με το νόμο 3877/2010 και επιτρέπει στον Οργανισμό να διαθέτει το σύνολο της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς, μόνον για αποζημιώσεις. 

Η πληρωμή των υπολοίπων του ΕΛΓΑ θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη».



Σε 1.164.472,86 ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ στη Μαγνησία

Σε πληρωμές προχωρά ο ΕΛΓΑ μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη για τις αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής από διάφορες ζημιές που προκλήθηκαν εντός του 2021 (παγετός άνοιξης, καύσωνας, χαλάζι, βροχοπτώσεις κ.τ.λ.), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Οι αποζημιώσεις περιλαμβάνουν επίσης και τις ζημιές που προκλήθηκαν και από τον παγετό του Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς. Το ποσό των αποζημιώσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας ανέρχεται συγκεκριμένα σε 1.164.472,86 ευρώ. 

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο κ. Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Σε συνέχεια επικοινωνίας και σχετικής ενημέρωσης από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο ΕΛΓΑ ολοκληρώνει, σχεδόν, την εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας διάφορων δυσμενών συμβάντων που εκδηλώθηκαν το 2021, αλλά και του παγετού του περασμένου Ιανουαρίου. Οι πληρωμές στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους αναμένεται να εκτελεστούν μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη. Ειδικότερα για τη Μαγνησία, το ποσό ανέρχεται σε 1,16 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι ζημιές στην παραγωγή των κάστανων Πηλίου. Θερμές ευχαριστίες στον ΕΛΓΑ και στον πρόεδρό του, που χάρη στις εντατικές ενέργειές του ολοκλήρωσε ταχύτατα το εκτιμητικό του έργο και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, στηρίζοντας έγκαιρα και δίκαια τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους».

Ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων για καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο

Ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Λάκης Βασιλειάδης σχολίασε την υπογραφή από τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη την περασμένη Παρασκευή της απόφασης έγκρισης 20 εκατ. ευρώ, μετά από αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά για την αποζημίωση καλλιεργειών που επλήγησαν από το φαινόμενο Παγετός Άνοιξης 2021 και βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο.

Ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε σχετικά:

«Η απόφαση, η οποία για την ΠΕ Πέλλας αφορά κυρίως καλλιέργειες όψιμου κερασιού στις ορεινές περιοχές, κοινοποιήθηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή σήμερα -το στάδιο αυτό υποχρεωτικά διαρκεί 10 ημέρες- και έπειτα αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η ημερομηνία πληρωμής αναμένεται να καθοριστεί εντός του Μαΐου. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις δεσμεύσεις της, ολοκληρώνει βήμα-βήμα την εξόφληση όλων των αποζημιώσεων του φαινομένου του παγετού, συμπεριλαμβανομένων όσων ήταν εκτός κανονισμού.»

 

Σχόλια (49)
Προσθήκη σχολίου

27-04-2022 12:49Δώρα Καλογεροππουλου

Τα λαμόγια της κυβέρνησης από τις φωτιές δεν έβαλαν χρήματα στους περισσότερους επειδή το 2021 δεν είμαστε στο μητρώο αγροτών ενώ όλα τα χρονια είμαστε τη αλλάζει μήπως γίνουμε αστροναύτες έλεος. Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη Και καυχάται ότι τα έκανε όλα τελεια θα μας τρελάνουν τα λαμόγια..

Απάντηση

21-04-2022 16:27Πικολο

Κοιτάξτε λίγο τις πληρωμές ανά νομο που έχει κάνει ο ελγα από τον Αύγουστο με την κατ εξαίρεση πληρωμή τότε για 3-4 νομούς και θα σας λυθούν πολλές απορίες για το που πήγαν τα λεφτά και δεν έχουν να βάλουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτές τις ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ κανεις Νέα Δημοκρατία και θα δεις στις εκλογές μεθαύριο που θα πας…. Καλό Πάσχα σε όλους

Απάντηση

21-04-2022 09:27K

Ποία χρήματα ρε κοπρίτες,,,απο ελγα μου είπαν ότι ζημιές από βροχές Οκτωβρίου 21' στη Θεσσαλία η πληρωμή πάει πίσω, εύχομαι αυτές τις άγιες μέρες όσα χρήματα μας φάγατε, σε χάπια να τα πάρετε

Απάντηση

20-04-2022 22:07Dimotris

Καλά ρε σεις.Αφησαν ολόκληρη Αργολίδα χωρίς χρήματα πασχαλιατικα τα λαμόγια όλα και θα τους καλέσετε και στη ΚΑΣΟΑ στις 27 του μήνα να πουν τιςΔρ ντρέπεστε λίγο; 5 ευρώ το δέντρο και δεν τα έδωσαν.και μερικά λαμόγια πρόεδροι συνετσμων έκαναν τεμεναδες στους βουλευτές της Αργολίδας που θα μας έδιναν 300 ευρώ το στρέμμα.Ντροπη σας ρε που θα τους καλέσετε και στη συγκέντρωση στις 27 Απρίλη τους μασκαραδες και τους τρεις,αντί να τους πάρετε με τις πέτρες.

Απάντηση

20-04-2022 12:13Θωμάς Τσάγκας

Την εξόφληση για τα καμμένα μου μελίσσια ακόμα την περιμένω...τι ακριβώς ξοφλησανε;;; Μέχρι σήμερα λεφτά δεν υπάρχουν στον λογαριασμό μου.. εκτός αν στην alphabank φαίνονται μετά από 5μερες

Απάντηση

20-04-2022 10:45Α

κοπρόσκυλα μας τα παίρνετε ασφαλιστώ + εκτίμησης και μας δίνετε 0000000 θα φάτε καλά στης εκλογές

Απάντηση

19-04-2022 23:46Mpaloutsos

Που να δειτε ο Ανδριανος τι γιαουρτι εχει να φαει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-04-2022 22:49 Kos

Τα @ρχ του καραμπελα πήραμε, ήταν που θα βάζανε χρήματα , μόνο με ομαδικές πρόσφυγες στα δικαστήρια, αντε να οργανωθούμε γιατί πολύ ξέφραγο το αφήσαμε

Απάντηση

19-04-2022 20:36Dimotris

Παλιολαμογια είχατε υποσχεθεί ότι θα βάζατε 300 ευρώ το στρέμμα για τα πορτοκάλια που καταστράφηκαν το περασμένο Γενάρη από το παγετό στην Αργολίδα.αφησατε τον κόσμο χωρίς λεφτά για να κάνει Πάσχα.Πεντε ευρώ το δέντρο λαμόγια θα βάζατε και δεν τα βάλατε.Λεφτα για τα βρομοκαναλα έχετε για να σας γλείφουν όλη μέρα.Αγροτες της Αργολίδας έρχονται εκλογές.Πηγεντε στα καφενεία να χειροκροτήστε τους καραγκιοζηδες βουλευτές και των τριών κομμάτων.Ντροπη.

Απάντηση

19-04-2022 09:39jd

Απο τα σχολια μονο βγαινει ενα συμπερασμα.Οι παραγωγοι πιστευουν οτι η αποζημιωση εξαρταται απο την πολιτικη παρεμβαση και αρα με ψηφους. Να καταργηθει ο ΕΛΓΑ και οποιος θελει να ασφαλιστει να παζαρευει με εταιρειες. Αρκετα το αστοιο.Το ζησαμε με την ΑΤΕ.φτανει.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία