Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Τα ξεσπάσματα του καιρού και η δέσμευση Γεωργαντά… όπως το 2021

Με τον ίδιο τρόπο, όπως έγινε και το 2021 που δόθηκαν εκτάκτως στον ΕΛΓΑ επιχορηγήσεις από τα ταµειακά διαθέσιµα του υπουργείου Οικονοµικών για να µπορέσει ο Οργανισµός να αποζηµιώσει τους πληγέντες, φαίνεται πως θα καλυφθούν και οι πρόσφατες ζηµιές από τα ακραία καιρικά φαινόµενα σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

26-31a

Γιάννης Ρούπας

2498
6

Τα διαδοχικά ξεσπάσματα του καιρού και η δέσμευση Γεωργαντά… όπως το 2021  

Η καταστροφή από τη θεοµηνία της 22ας και 23ης Ιουνίου σε ορισµένες περιπτώσεις είναι καθολική, καθώς τα καιρικά φαινόµενα ήταν ακραία και έπληξαν, σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, περί τα 50.000 στρέµµατα καλλιεργειών µε καλαµπόκι, βαµβάκι, σιτάρι, ηλίανθο, φασόλια και δενδρώδεις μόνο στο νομό Ξάνθης.

«Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών που υπέστησαν ζηµιές όπως έγινε και το 2021 που µέσω ΕΛΓΑ έδωσε αποζηµιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, αν και οι εισφορές προς τον Οργανισµό ήταν µόνο 158 εκατ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισµό», είπε προ ηµερών από το βήµα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς αναφερόµενος στις αποζηµιώσεις σε Ξάνθη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς και Μαγνησία. Μάλιστα, το µήνυµα αυτό είχε στείλει προς τους παραγωγούς και  κατά την περιοδεία-αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, προαναγγέλοντας παράλληλα άµεσα αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ. Τις τελευταίες µέρες συνεχίζονται τα κατά τόπους άκαιρα και ακραία καιρικά φαινόµενα τις τελευταίες µέρες, µε εκτεταµένες καταστροφές από ισχυρές βροχές και χαλαζόπτωση να καταγράφονται σε περίπου 120.000 στρέµµατα εποχικών καλλιεργειών σε Κιλκίς και  Ξάνθη.

Το χαλάζι που έπεσε κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 22 Ιουνίου κατέστρεψε περισσότερα από 50.000 στρέµµατα στον κάµπο της Ξάνθης, σύµφωνα µε την επίσηµη ενηµέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πλήττοντας κυρίως δενδροκαλλιέργειες, εκτάσεις µε καλαµπόκια, ηλίανθο και βαµβάκι, σε συνέχεια προηγούµενης κακοκαιρίας µικρότερης ωστόσο έντασης µερικές µέρες πριν που είχε πλήξει περιοχές του νοµού, προκαλώντας κι αυτή ζηµιές σε καλλιέργειες. Στην ανατολική πλευρά του νοµού, όπου δεν ήταν τόσο έντονα τα καιρικά φαινόµενα της 22ας Ιουνίου, όσο στη δυτική, σηµειώθηκαν επίσης καταστροφές µικρότερης όµως έκτασης σε καλλιέργειες µε ακτινίδια, σιτηρά και καλαµπόκια.

«Τυχεροί» στάθηκαν οι τοπικοί αµπελοκαλλιεργητές, καθώς οι περισσότεροι διέθεταν έστω και αυτοσχέδια αντιχαλαζικά δίχτυα, καταφέρνοντας να συγκρατήσουν το χαλάζι αν και σε κάποιες περιπτώσεις και αυτά δέχθηκαν µεγάλη πίεση και λύγισαν επικίνδυνα.

Όπως µεταφέρει στην Agrenda ο αρµόδιος προϊστάµενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης ∆ηµήτρης Πανταζής, ο τελικός αριθµός των δηλωµένων χτυπηµένων στρεµµάτων εκτιµάται πως θα ξεπεράσει αρκετά τα 50.000 στρέµµατα προσεγγίζοντας τα 60.000, µε τους τοπικούς αγρότες να επιδίδονται σε έναν άτυπο αγώνα δρόµου για να βγουν οι προθεσµίες καθώς οι δηλώσεις ζηµιάς είναι χιλιάδες. Σύµφωνα µε τις επίσηµες ηµεροµηνίες, στους δήµους Τοπείρου και Ξάνθης, η υποβολή δηλώσεων ζηµιάς είναι δυνατή τυπικά µέχρι και τις 7 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείονται ολιγοήµερες παρατάσεις ώστε να προλάβουν όλοι οι πληγέντες αγρότες να υποβάλλουν δήλωση ζηµιάς.

∆ένδροκαλλιέργειες και αροτραίες κατέστρεψε το χαλάζι στο Κιλκίς

Εκτεθειµένοι στις απότοµες αλλαγές του καιρικού σκηνικού βρέθηκαν ξανά αγρότες τις τελευταίες µέρες, µε ξαφνικό µπουρίνι να πνίγει καλλιέργειες στις Σέρρες ενώ αντίστοιχη εικόνα επικράτησε και στο νοµό Κιλκίς και τον Τύρναβο.

Το σφοδρό µπουρίνι που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου έφερε ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών στους ∆ήµους Αµφίπολης και Νέας Ζίχνης. Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε δηλώσεις του ∆ηµάρχου Νέας Ζίχνης «έχουν εξαφανιστεί ολόκληρες καλλιέργειες µε βαµβάκι, ηλίανθο και σιτάρι αλλά και δένδρώδεις αµύγδαλα και ελιές».

Σηµειωτέον, στην αυτοψία του στις κατεστραµµένες καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόµενα στις περιοχές των δήµων Χαλκηδόνας και Παιονίας στο νοµό Κιλκίς (24 Ιουνίου) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε αλλαγές στον κανονισµό του ΕΛΓΑ, προκειµένου να αυξηθούν οι παραγωγοί που θα λάβουν τις αποζηµιώσεις τους και µάλιστα σε άµεσο χρόνο. Οι πρώτες εκτιµήσεις για απώλειες µιλούν για 40.000 στρέµµατα καλλιεργειών στο ∆ήµο Ν. Χαλκηδόνας αλλά και άλλα 20.000 στρέµµατα στην Παιονία Κιλκίς χτυπηµένα από τις βροχές και το χαλάζι.

Όπως επισηµαίνει η αρµόδια τµηµατάρχης του Περιφερειακού Υποκαταστήµατος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης στην Agrenda, «ο όγκος των δηλώσεων είναι πάρα πολύ µεγάλος» µε τους πληγέντες παραγωγούς να έχουν ένα καταρχήν περιθώριο να υποβάλλουν δήλωση ζηµιάς 15 µέρες µετά την πρώτη αναγγελία, δηλαδή µέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Ωστόσο, υπογραµµίστηκε πως θα δοθεί ολιγοήµερη παράταση σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός χάσει την αρχική προθεσµία, διότι στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί.

Πλήγωσε τα µήλα στην Καστοριά ξαφνικό χαλάζι σε µέγεθος αυγού

Καλοκαιρινό χαλάζι σε µέγεθος... αυγού έπεσε το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου στην Καστοριά και στα γύρω χωριά, προκαλώντας σηµαντικές ζηµιές σε περιουσίες και καλλιέργειες.

Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, έχει προκληθεί σηµαντική ζηµιά από την έντονη χαλαζόπτωση σε µηλοκαλλιέργειες κυρίως στην περιοχή του Κεφαλαρίου και του Τοιχιού, καθώς και την περιοχή της ∆.Ε. Αγίας Τριάδας, µε τους τοπικούς παραγωγούς να αναµένουν πλέον τους ελέγχους από τους εκτιµητές του ΕΛΓΑ.

Όπως επισηµαίνει σε δηλώσεις του ο ∆ήµαρχος Καστοριάς: «∆υστυχώς, η χθεσινή χαλαζόπτωση (σ.σ. 28 Ιουνίου) βρήκε τους καλλιεργητές µήλου σε µία κοµβική στιγµή, έχοντας ολοκληρώσει και τις διαδικασίες του αραιώµατος, κάτι που σηµαίνει ότι το ποσοστό της ζηµίας είναι πολύ µεγάλο σε ωφέλιµο προϊόν. Επίσης, ζηµιές καταγράφηκαν στις καλλιέργειες της ∆ηµοτικής Ενότητας Αγίας Τριάδας», τονίζοντας πως θα πιέσει για άµεσες εκτιµήσεις και αποζηµιώσεις στους πληγέντες.

Στο 100% οι ζηµιές σε ελιές, αµπέλια και αµυγδαλιές στο Παγγαίο Καβάλας

Ολοκληρωτική καταστροφή διαπιστώνεται σε εκτάσεις αµπελιών, ελαιόδεντρων, αµυγδάλων που επλήγησαν από την σφοδρή χαλαζόπτωση της 25ης Ιουνίου και τους ισχυρούς ανέµους σε περιοχές του δήµου Παγγαίου στην Καβάλα.

Η εξαιρετικά ισχυρή χαλαζόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν μία σημαντικά μεγάλη περιοχή του δήμου Παγγαίου του Ν. Καβάλας πριν λίγες μέρες προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες από την Μεσορόπη ως και το Οφρύνιο και από την Φωλιά ως και την Κάρυανη και το Ορφάνι, αλλά και σε όμορες περιοχές του Ν. Σερρών.

Όπως ενηµερώνει το αρµόδιο Περιφερειακό Υποκατάστηµα του ΕΛΓΑ, σε τουλάχιστον δέκα περιοχές του και κυρίως στις δηµοτικές ενότητες Ορφανού, Ελευθερών
και Πιερέων έχουν υποστεί µεγάλες καταστροφές αµπέλια, ελιές και αµυγδαλιές, ενώ παραγωγοί κάνουν λόγο για «βιβλική» καταστροφή.

Την περιοχή επισκέφτηκε και κλιµάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., µε επικεφαλής την Ολυµπία Τελιγιορίδου, η οποία ζήτησε το αρµόδιο Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άµεσα σε οριζόντια αποζηµίωση που θα καλύπτει στο 100% την ζηµιά που προκλήθηκε και να χρησιµοποιήσουν όλα τα διαθέσιµα χρηµατοδοτικά εργαλεία όπως το προσωρινό Πλαίσιο Κρίσεων της Κοµισιόν για τη στήριξη των αγροτών.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες από την θεομηνία αγροτικές περιοχές Καβάλας, Σερρών και Κιλκίς

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο επισκέπτεται τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022, με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τις πληγείσες περιοχές από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Σερρών και Κιλκίς.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Κουλοχέρης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνουν συσκέψεις με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, αυτοψίες στο πεδίο και συζητήσεις με τους αγρότες σε κάθε περιοχή.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

30-08-2022 18:41Μελισσοκομος

Μην πιστεύετε τπτα. Στην Καρδίτσα με τον ιανο υποσχεθηκαν όταν ήρθε ο ακατανομαστος στην Καρδίτσα που κακό χρόνο να χει. Πως θα αποζημιώσουν με το 100%της ζημιάς. Πήραμε προκαταβολή αποζημίωσης Και από δω πάνε και οι άλλοι.

Απάντηση

03-08-2022 15:07Άι σιχτιρ

Άντε να δούμε πότε θα δούμε λεφτά στους λογαριασμούς μας από τα παγωμένα του Μαρτίου κ του Ιουνίου αλλά όταν έρχεται η ώρα του ψήφου θα πάρετε το τρίτο το μακρύτερο παλιολαμογια...

Απάντηση

02-08-2022 12:40Μητσοτακη γαμιεσαι

Οποιος σας ψηφισει σε ενα νησι και μπαμ να γλιτωσουμε κοπροσκυλα φασισταρια

Απάντηση

06-07-2022 21:39Asta

Ρε θα βγει κάποιος με α@@@@α να μας πει πότε θα πληρωθούμε προανθικο σε Πέλλα και Κοζάνη ;;;;; Έλεος ρε παιδιά Γεωργαντά κουνήσου

Απάντηση

04-07-2022 16:57Γιωργος

Και εμάς που μας κατέστρεψε πιο μπροστά στην Κοίμηση ΣΕΡΡΩΝ τα βαμβάκια ποτε θα τα δείτε δηλ μόνο όσους χτύπησε μετά; Άντε στο διάολο σας βαρέθηκα

Απάντηση

04-07-2022 10:36Ανώνυμος

Μακάρι ρε παιδιά να αποζημιωθούν οι άνθρωποι όπως πρέπει γιατί εμείς σε Πέλλα και Κοζάνη ακόμη περιμένουμε περσινό παγετό να πληρωθούμε Και δε ντρέπονται που βγαίνουν και φωτό

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία