BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Διευκρινήσεις Γεωργαντά για τα de minimis, πληρωμή ως 31 Μαρτίου

Δέσμευση για πληρωμή των αναγγελθεισών αποζημιώσεων σε μήλα, κάστανα και πυρηνόκαρπα που αφορούν στο λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» πριν βγει ο Μάρτιος απέσπασαν τηλεφωνικά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγροτοσυνδικαλιστές που συμμετείχαν σε κινητοποίηση το απόγευμα της 9ης Μαρτίου στο πλαίσιο της 13ης Agrothessaly. Εντωμεταξύ, διευκρινήσεις για τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν ώστε να αποφασισθεί η ενίσχυση παραγωγών μέσω de minimis έδωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα.

rodakina_2_2

14725
23

Ας σημειωθεί πως η Ομοσπονδία λέει πως «δόθηκε τελική ημερομηνία χρονοδιαγράμματος πληρωμής της κάλυψης απώλειας εισοδήματος από το «Ουκρανόμετρο» για Μήλα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα και Κάστανα ως τέλος Μαρτίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανοενισχύσεις αφορούν ποσό 50 εκατ. και οι ενισχύσεις De Μinimis περί τα 43 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στα μήλα και στα κάστανα η ενίσχυση θα είναι για όλη την χώρα ενώ αποζημίωση θα λάβουν και οι  καλλιεργητές σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας, τα ζαχαρότευτλα σε όλη την επικράτεια, οι παραγωγοί κρόκου Κοζάνης, τα θερμοκήπια Μαραθώνα και οι αλιείς καραβίδας στα Σέρβια Κοζάνης.

Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).

Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ το στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.

Από την άλλη, τα De Minimis σε ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια αφορούν τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.

Αίτημα δέσμευσης ποσού για ενισχύσεις σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια με 70 ευρώ το στρέμμα έχει αποστείλει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τις ίδιες καλλιέργειες προβλέπεται αποζημίωση 80 ευρώ το στρέμμα για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα, για καλλιέργειες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω του 30% για ζημιές από βροχοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι.

Σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση μέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, ποσού 70 ανά παραγωγικό στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση καταλαμβάνει όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση και αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα.

Όσοι παραγωγοί είναι δικαιούχοι και των 2 μέτρων θα λάβουν συνολικά 150€ (70€+80€) ανά παραγωγικό στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135€ (70€ + 65€) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το 2ο αυτό μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

Μόνο με τεκμηριωμένη ζημιά δίνονται de minimis ξεκαθαρίζει ο Γεωργαντάς

Στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε το αίτημα για καταβολή de minimis ενίσχυσης στους παραγωγούς βερίκοκου στη Χαλκιδική, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντάει σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε απόφαση για ενίσχυση των καλλιεργητών προϋποθέτει και την κατάλληλη τεκμηρίωση ζημιογόνου αιτίου.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήγησε ειδικά για τα βερίκοκα  πως στη χώρα υπάρχουν 92.620 στρέμματα βερίκοκου, ενώ τα παραγωγικά στρέμματα είναι τα 70.000 εξ αυτών. Ο υπουργός εξήγησε πως η αποζημίωση με de minimis συνδέεται με τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, οι οποίες δημιούργησαν μεγάλο ζήτημα στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και αφορά μόνο 4.600 παραγωγικά στρέμματα.

Παραθέτοντας τα στοιχεία σημείωσε ότι για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού στην Χαλκιδική, στην καλλιέργεια στα βερίκοκα, υπήρχαν ελάχιστες αναγγελίες στον ΕΛΓΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ ο έλεγχος που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατέδειξε μετρήσιμη ζημία.

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Γεωργαντάς «Το μέτρο του de minimis απαιτεί μια ιεράρχηση και πάντα να τεκμηριώνουμε αυτά που πραγματικά καταδεικνύουν μια ζημιογόνο καλλιέργεια για να μπορέσουν να έχουν τη δύναμη οι αγρότες μας να συνεχίσουν την καλλιεργητική περίοδο».

Στη συνέχεια ο υπουργός υπενθύμισε ότι ο ΕΛΓΑ για καιρικά φαινόμενα κατέβαλλε από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα έτη  2020, 2021, 2022 περίπου 380 εκατ. ευρώ πρόσθετα στις εισφορές των αγροτών, ενώ πάνω από 1 δις έχει πληρωθεί σε αποζημιώσεις για τα ίδια έτη, ενώ στάθηκε και στην φετινή καλλιεργητική χρονιά, αφού η Χαλκιδική -ειδικά στα βερίκοκα- επλήγη από τον παγετό και οι παραγωγοί έλαβαν τις σχετικές αποζημιώσεις.

Σε σύνολο 13.418 στρεμμάτων με βερίκοκα στην Χαλκιδική. τα 11.390 είναι τα παραγωγικά, ενώ μετά τις αναγγελίες καταβλήθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν 9.000 στρέμματα.

Καταλήγοντας και απορρίπτοντας τις αιχμές της κας Μάλαμα ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε αληθινό γεγονός που δείχνει πραγματικά ζημία στους αγρότες μας. Και τους στηρίζουμε με μετρήσιμα αποτελέσματα και με αριθμούς που δεν τυχαίνουν καμίας αμφισβήτησης και με ποσά που δεν έχουν δοθεί ποτέ άλλοτε».


Η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ έχει ως εξής: 

«Η ΕΟΑΣΝΛ χαιρετίζει τους αγρότες της Αγιάς και του Τύρναβου που δώσανε βροντερό παρών στην χθεσινή συγκέντρωση και πορεία στον χώρο της έκθεσης Agrothessaly στην Λάρισα. Απαιτήσαμε να σταματήσει η παλινωδία και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης όπως το γεγονός ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που είχαν ανακοινωθεί.

 Η μαζική και δυναμική συμμετοχή μας, η αποφασιστικότητα και ενότητα μας, ασκούν την μέγιστη δυνατή πίεση στην Κυβέρνηση για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι μας. Θα πορευτούμε με συνέπεια ως το τέλος στον δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μας και ήδη μετά και την χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις.

 Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και δόθηκε τελική ημερομηνία χρονοδιαγράμματος πληρωμής της κάλυψης απώλειας εισοδήματος από το «Ουκρανόμετρο»  για Μήλα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα και Κάστανα ως τέλος Μαρτίου.

 Ειπώθηκε επίσης ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχουν εξαγγελίες για τα προϊόντα στα οποία ο Υπουργός έχει αναγνωρίσει και δεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα και για τα οποία το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΕΜ στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε δεσμεύσεις για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε Κεράσια, Αχλάδια και στα Σταφύλια Τυρνάβου.  

 Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες εφόσον δεν υπάρχει θετική εξέλιξη.

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ»

Σχόλια (23)
Προσθήκη σχολίου

17-03-2023 07:51Έδεσσα

Προανθικο κρίση στην Ουκρανία de minimis αγροτικό πετρέλαιο Φοβάμαι με τόσα χρήματα μήπως χαλάσει ο χαρακτήρας μας και αλλάξουμε στάση ζωής

Απάντηση

16-03-2023 17:54ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου έχουν ξεχάσει να δώσουν το de minimis.Και ο τοπικός βουλευτής της Ν.Δ. έχει διαψευστεί κατ' εξακολούθηση,τουλάχιστον δύο φορές(Ιανουάριο είπε μια φορά και μέχρι 15 Μαρτίου την άλλη,"δήλώσεις που μείνανε δηλώσεις" και άλλος γνώστης του θέματος δήλωσε Φεβροάριο.Κατα τα άλλα "συνέπεια-υπευθυνότητα-ειλικρίνεια...".Ξαναψηφίστε τους!!!!

Απάντηση

16-03-2023 17:18Τούλα Πυρκα

Πρώτα πρώτα για τις βροχές δεν γίνεται αναγγελία στον ελγα τόσο άσχετοι είστε;και επιτέλους αφού μας κοροϊδέψετε αισχρά για την αποζημίωση πείτε τουλάχιστον ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν

Απάντηση

13-03-2023 14:30Τζίγκας Νικόλαος

Σενάριο, αυτόν μία φορά κατάλαβα εγώ. Μέχρι τέλος Μαρτίου ουκρανόμέτρο αυτά είναι Όλα 72 ευρώ, τα υπόλοιπα αν επανεκλεγούμε, καλή δύναμη.

Απάντηση

11-03-2023 18:56Kostas

Βρε ξεφτυλες κορόιδευετε όλους τους αγρωτες χωρισ να διεφκρινιζετε ποιες ποικιλίες θα πληρωθούν μήλου ρωδακινου κερασιου .. Κοπρόσκυλο από τα χρηστουγεννα λέγατε θα τα δηνατε και ηρθε η άνοιξη με περικοπη στην περικοπη...... πως θα καλιεργησουμε φέτος πωσ θα πληρώσουμε; λιπάσματα ρεύματα κλαδέματα γεωπόνους ο Θεός είναι μεγάλος όμως....... .η ώρα σας ερχετε σύντομα απατεώνες της κακιάς ώρας. ..

Απάντηση

10-03-2023 23:30Scocco

Είστε αλήτες ρε

Απάντηση

10-03-2023 18:28Κώστας

Εκεί στο υπουργείο τρομπάρετε και με τα δύο χέρια.

Απάντηση

10-03-2023 18:11Πέλλα

Μπερδεψατε τον κόσμο!Άλλο τα de minimis; άλλο το ουκρανομετρο;άλλο λόγω ενεργειακής κρίσης; Για ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν λόγω βροχοπτώσεων; γιατί μας λένε ότι λίστα δεν υπάρχει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-03-2023 17:53Έλεος

Γιατί να λάβουν τα σπαράγγια όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε πενευεστε ότι βγάζετε πολύ χρήμα από τα σπαράγγια πολλά κιλά πολλά λεφτά όπως είπε κάποιος στην αλμωπια έχθες ως 1 τόνο τι στρέμμα με 3 ευρώ πουλησε θέλετε και βοήθεια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

10-03-2023 16:05Σακης

Τα σπαράγγια Αλμωπίας τι ποσό θα λάβουν?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (8)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία