BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Προϊόντα και περιοχές συμπλήρωμα στη λίστα έκτακτων ενισχύσεων

Με τη µερίδα του λέοντος από τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, να έχει δροµολογηθεί για την ερχόµενη εβδοµάδα, µεγάλη εκκρεµότητα αποτελεί πλέον η τύχη των αιτηµάτων ενίσχυσης προϊόντων που είτε βρέθηκαν εκτός της λίστας του υπουργείου για το πλαίσιο στήριξης για την Ουκρανία, όπως είναι το κεράσι, είτε παραγωγών που βρίσκονται εκτός των γεωγραφικών ορίων ενίσχυσης.

9_35

Πέτρος Γκόγκος

6289
4

∆εδοµένη µπορεί να θεωρείται σύµφωνα µε πληροφορίες, η επέκταση της ενίσχυσης που έχει εξαγγελθεί για τον καπνό Κοµοτηνής, στην Ξάνθη και στα υπόλοιπα, µικρότερα παραγωγικά κέντρα. Αντίστοιχα αιτήµατα αλλά και τις αναγκαίες διευκρινήσεις σχετικά µε το σκεπτικό της αποσπασµατικής ενίσχυσης, έχουν προκύψει και στα υπόλοιπα προϊόντα.Στη λίστα δηλαδή, ενισχύονται τα σπαράγγια Αλµωπίας και όχι της Καβάλας και του Έβρου, τα αµύγδαλα στα Κανάλια Μαγνησίας και όχι του Συκουρίου, της Ελασσόνας και της Χρυσούπολης, τα φασόλια Καστοριάς και Φλώρινας και όχι της Θεσσαλίας, τα Θερµοκήπια Μαραθώνα και όχι της υπόλοιπης Ελλάδας. Οµοίως, ενισχύεται το επιτραπέζιο σταφύλι Καβάλας και όχι Κορίνθου για παράδειγµα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Για όσο καιρό καθυστερεί η αποσαφήνιση του σκεπτικού πίσω από τον αποκλεισµό περιοχών που δραστηριοποιούνται σε ίδιες καλλιέργειες µε περιοχές που ενισχύονται, το κοινό αίσθηµα αξιολογεί τη συνθήκη αυτή, ως ικανοποίηση αιτηµάτων τοπικών παραγόντων µε αυξηµένη επιρροή. Με άλλα λόγια, τοπικοί βουλευτές προσπαθούν να προωθήσουν την ατζέντα του ενόψει εκλογών και υπό αυτήν την έννοια, αφού άνοιξε το πουγκί, οι πιέσεις για να ενισχυθούν και οι υπόλοιπες περιοχές θα ενταθούν.

 
Ζητείται στήριξη για όλους στο κεράσι

Μεγάλη εκκρεµότητα πάντως αποτελεί και η υπόθεση του κερασιού. Σε πρόσφατη ανακοίνωση του, ο βουλευτής Πέλλας, Λάκης Βασιλειάδης, αναφέρει ότι συνεχίζεται η εξέταση των στοιχείων και για άλλα προϊόντα όπως κεράσι, δαµάσκηνα, λωτοί. Οι παραγωγοί κερασιού Πέλλας ζητούν την τήρηση της κυβερνητικής δέσµευσης περί ένταξης των κερασιών στα µέτρα στήριξης για την απώλεια εισοδήµατος, για να µπορέσουν να καλλιεργήσουν.

«Η µείωση εισοδήµατος που υπεστήκαµε, παρά την ρητή κυβερνητική δέσµευση, δεν έχει ακόµα αναπληρωθεί. Αντί της αυτονόητης ενίσχυσης, εισπράξαµε εµπαιγµό, αδιαφορία και αθέτηση δεσµεύσεων εκ µέρους της κυβέρνησης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των τοπικών βουλευτών και των δηµοτικών αρχών της Πέλλας, ταυτόχρονα µε προσπάθειες διαίρεσης του αγροτικού κινήµατος. Οι υποσχέσεις δεν αρκούν για να καλλιεργήσουµε. Απαιτούµε, άµεσα, την τήρηση της ρητής κυβερνητικής δέσµευσης περί ένταξης των κερασιών στα µέτρα στήριξης απώλειας εισοδήµατος και την  άµεση καταβολή της ενίσχυσης. Σε διαφορετική περίπτωση, όποιος ζητήσει την ψήφο µας, θα λάβει την αδιαφορία και τον εµπαιγµό που εισπράξαµε» αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφει η συντονιστική επιτροπή του µπλόκου του κόµβου Μεσηµερίου.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2023 23:09Θανάσης

Μητσοτάκη γ@μιέσαι

Απάντηση

09-04-2023 19:05Γιώργος

Ο μακάριος Λαζαρίδης (βουλευτής Καβάλας) έλεγε γιατί γκρινιάζουν οι αγρότες τους δώσαμε λεφτά από τον ελγα...λες και ο αγρότης δεν πληρώνει εισφορές...λες και του τα χάρισαν.... καταργήστε την εισφορά ελγα κ Λαζαρίδη ανοίξτε αγορές προς διάθεση των προϊόντων...παταξτε την αισχροκέρδεια των εμπόρων και sm και μετά βγείτε να πείτε ότι κάτι κάνατε

Απάντηση

09-04-2023 15:26Ένας Αγρότης

Γιά ΚΛΟΤΣΙΕΣ!!!

Απάντηση

09-04-2023 12:28Κωνσταντίνα

Στο βόρειο Αιγαίο τι γίνεται δεν θα μπουν χρήματα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία