BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πόρτα αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ για καρπόπτωση από βροχές

Παράθυρο ερμηνείας του υφιστάμενου κανονισμού του ΕΛΓΑ με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει την αποζημίωση των παραγωγών για ζημιές λόγω καρπόπτωσης από βροχοπτώσεις ανοίγει την περίοδο αυτή, σε μια άνοιξη που εκτός από προεκλογικό αποτύπωμα είχε και ένα αρνητικό αποτύπωμα σε πολλούς οπορώνες εξαιτίας των μοτίβων του καιρού.

Rodakinies-karpodesi-2

9573
14

Μέχρι σήμερα, η καρπόπτωση από βροχοπτώσεις δεν αποζημιώνεται βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος διευκολύνει την προώθηση ενός πάγιου αιτήματος των παραγωγών, που έχει να κάνει με την προσαρμογή του ΕΛΓΑ στα νέα δεδομένα που φαίνεται ότι διαμορφώνουν οι καιρικές συνθήκες.

Για παράδειγμα, ο φετινός ήπιος χειμώνας, μπέρδεψε τα φυτά, έφερε την ανθοφορία τους νωρίτερα και ο ψυχρός και βροχερός Απρίλιος που διαδέχτηκε δύο ήπια κύματα παγετού τον Μάρτιο, είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα σε αρκετές καλλιέργειες να μην δέσουν καλά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες που θα εντάξουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ τέτοιες ζημιές, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η ερμηνεία του κανονισμού γίνει με βάση τον τρόπο που προωθείται, τότε οι παραγωγοί έχουν να αναμένουν αποζημίωση για τυχόν ζημιές από καρπόπτωση λόγω βροχοπτώσεων «νόμιμα». Με άλλα λόγια, οι πιέσεις για de minimis και ΨΕΑ και οι μικροπολιτικοί χειρισμοί σε τέτοια πρακτικά ζητήματα, απομακρύνονται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ζημιών στη φυτική παραγωγή.

Το Σάββατο, 22 Απριλίου θα γίνει στη Βέροια συγκέντρωση συνεταιριστικών οργανώσεων, υπό την επίβλεψη της ΕΘΕΑΣ, με θέμα τη νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια στον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το αίτημα προήλθε από τις συνεταιριστικές οργανώσεις των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας που παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια, με μοναδικό θέμα τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν από παλαιότερες έρευνες Επιστημονικών φορέων καθώς και νεότερα στοιχεία, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις στον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το εν λόγω αίτημα θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα και ότι θα επέλθει το επόμενο διάστημα σχετική ρύθμιση.

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

23-04-2023 23:20Αγρότης

Ντράπηκε και η ντροπή ελγα με το παραμικρό ζητάνε αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι χάνουν ένα σωρό ζώα κάθε χρόνο με ανυπολόγιστη ζημιά κ ποτέ δεν πήραν τίποτα στην περιοχή μου αμυγδαλοπαραγωγοι της κακιάς ώρας και χώρας έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια απίστευτα ποσά υπερβολικά πάνω από την αξία όχι της παραγωγής μίας χρονιάς αλλά τουλάχιστον δέκα χρόνων ενδεικτικά τριάντα στρέμματα αμύγδαλα αποζημιώθηκαν με πεντακόσια ευρώ το στρέμμα δλδ 15 χιλιάδες ευρώ σχεδόν τρεις συνεχόμενες χρονιές όταν η μέση παραγωγή και η αξία των στρεμμάτων δεν ξεπερνά τα δύο χιλιάδες ευρώ σύν ότι τα στρέμματα αυτά με εφτά στρέμματα ψευτοσπανακι βγάλανε πρόγραμμα νέων αγροτών άλλες σαράντα χιλιάδες δλδ σύνολο σχεδόν εκατό χιλιάδες ευρώ σε τρία χρόνια σε καλλιέργειες πού η αξία της παραγωγής δεν ξεπερνά τις δύο χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Απάντηση

20-04-2023 20:25ΜΑΡΙΑ

Τα ΚΕΡΑΣΙΑ που ειναι φίλοι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

20-04-2023 14:53Μιμικα

135 ευρώ για ολα τα συμπύρηνα ροδάκινα να δώσει από φεμινισμός αποζημίωση

Απάντηση

20-04-2023 07:37Δέσποινα ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Νομίζω ότι είναι το δίκαιο και το σωστό

Απάντηση

19-04-2023 22:24Αγρότης

Ημαθια Πέλλα Υπάρχει ακαρπια στα ροδακινα Ο ελγα πρέπει να κάνει εκτιμήσεις άμεσα

Απάντηση

19-04-2023 22:10Αρης

Σήμερα κληρώνει αύριο πληρώνει.

Απάντηση

19-04-2023 22:09Αρης

Σήμερα κληρώνει αύριο πληρώνει.

Απάντηση

19-04-2023 21:24Alexia

Ποτέ θα ξεκινήσει η πληρωμή για τα βοσκοτόπια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-04-2023 18:11Γιωργος

Εχει τελειωσει η ν.δ. ηδη ακουγεται ο επιθανατιος ρογχος της....κομματοσκυλα τρεξτε για χαρτομαντηλα.παρτε και καμια σφουγγαριστρα καλου κακου θα ειναι πολλα τα δακρυα σας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-04-2023 10:45Λέσβος

Συγνώμη μια ενημέρωση για το πότε θα πληρωθεί η στρεμματικη στο βόρειο Αιγαίο μπορούμε να έχουμε? έλεος δλδ κοντεύει να βγεί και ο Απρίλιος και όλη μουγκα!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία