BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Τετάρτη η διορθωτική ΕΛΓΑ για Θεσσαλία, στα 1,3 εκατ. η πληρωμή

Εντός της ημέρας (13/3) αναμένεται να γίνει η διορθωτική πληρωμή του ΕΛΓΑ σε αγρότες από την Θεσσαλία οι οποίοι επλήγησαν από τον Daniel και είχαν αναφέρει ανακολουθίες στα ποσά που τους είχαν πιστωθεί ως αποζημίωση το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με το ακριβές ποσό που αξίωναν βάσει των πορισμάτων.

avgenakis skai

114
1

Στο θέμα της επικείμενης πληρωμής αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης 13 Μαρτίου, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το ποσό αυτό θα ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ αντί 1,5 ευρώ που είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο του μόλις μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τρίτη 12 του μήνα.

Ανακοίνωσε, επίσης,  ότι η Ελλάδα καταθέτει εκ νέου σήμερα πρόσθεση τεχνική πρόταση, ύψους άνω των 40 εκ ευρώ, για κάλυψη των παραγωγών των πλημμυρισμένων περιοχών της Κάρλας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Χωρίς τροποποίηση ΚΑΠ θα μείνουν ουρές αναξιοποίητων κονδυλίων

«Μέσω των αλλαγών στην ΚΑΠ επιχειρούμε να ενισχύσουμε τους πραγματικούς αγρότες» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αναδεικνύοντας τις ευθύνες Πρασίνων και Σοσιαλιστών στην εφαρμογή της σημερινής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα γίνει στις 26 Μαρτίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα προωθηθούν στην ΚΑΠ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ήταν έτοιμη και κατέθεσε 19 προτάσεις στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ παράλληλα είχε «χτίσει» τις απαραίτητες διπλωματικές συμμαχίες, τόσο σε επίπεδο χωρών του νότου, όσο και μέσα στο ΕΛΚ για να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας για αλλαγές στην ΚΑΠ είναι και η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τον ένα πυλώνα στον άλλον ώστε να μη μείνουν αναπορρόφητα χρήματα. «Αν δεν αλλάξει η ΚΑΠ καμία χώρα δεν θα καταφέρει να απορροφήσει τους πόρους που δικαιούται στο 100%», επισήμανε.

«Ουσιαστικά η Ελλάδα άνοιξε τον διάλογο για τις αλλαγές στην ΚΑΠ, συνδυάζοντας τη φωνή των αγροτών την οποία αξιοποίησε», είπε ο ΥπΑΑΤ.

Αν δεν αλλάξει η ΚΑΠ κανένα κράτος – μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται, είπε ο κ. Αυγενάκης

Σήμερα «πληρώνουμε» τις υπερβολές των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, στην εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας, που επέβαλαν μια ΚΑΠ άκρως γραφειοκρατική και δυσλειτουργική και σε πολλές περιπτώσεις επιθετική απέναντι στους αγρότες, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να σκεφτούν σοβαρά τι πρέπει να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Ο υπουργός τόνισε ότι η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν και είναι υπέρ της ομαλής μετάβασης στην πράσινη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι αγροτική παραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να συμβαδίζουν.

Η παραγωγή βάμβακος

Με αφορμή τις επισημάνσεις της Ολλανδικής εταιρείας HVA International για το βαμβάκι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι η υπόθεση του βαμβακιού εντάσσεται στο συνολικό ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στη χώρα μας. Όπως είπε η HVA καταθέτει προτάσεις, αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς και βέβαια με την Διεπαγγελματική Βάμβακος.

Άλλωστε, θύμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της καλλιέργειας βάμβακος έχει σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, για συγκεκριμένη παραγωγή, η χώρα μας έναντι της ΕΕ και για την οποία λαμβάνει ενίσχυση, πέραν της ΚΑΠ.

Με αυτά τα δεδομένα ο  ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της παραγωγής, σημειώνοντας ότι κάθε συζήτηση για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι βίαια.

Η μελέτη της HVA

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τον Θεσσαλικό Κάμπο η Ολλανδική εταιρεία HVA International, ο υπουργός χαρακτήρισε διαφωτιστικές τις προτάσεις της μιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα διαχείρισης των πλημμυρών. «Η δουλειά που έχουν κάνει είναι εξόχως σημαντική, απολύτως χρήσιμη για τον νέο κόσμο που έχουμε μπει και πρέπει να διαχειριστούμε  και πρέπει να λειτουργήσουμε με προνοητικότητα και υπευθυνότητα. Δίνουν λύσεις. Έχουν ψηλαφίσει κυριολεκτικά τον Θεσσαλικό κάμπο. Έχουν δουλέψει με λεπτομέρεια κάθε οικισμό και έργο. Κυρίως κάνουν προτάσεις τις οποίες είναι στο δικό μας χέρι να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε».

Ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι για τη μελέτη της HVA  δεν έχει πληρώσει χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Η πληρωμή της μελέτης έχει καλυφθεί από χορηγία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-03-2024 17:39Αγροτης

Το θυμιατο του Πρωτοψάλτη που ειναι;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία