Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Αποδίδονται ό,τι χρήματα χάθηκαν λόγω δασικών χαρτών μετά το 2017

Την ανάκτηση χαμένων δικαιωμάτων από το 2017 και μετά μαζί με τις ενισχύσεις που δεν καταβλήθηκαν λόγω των δασικών χαρτών, προβλέπει το αναμορφωμένο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή.

39555062_xl

Γιώργος Κοντονής

609
3

Συγκεκριμένα, αναστέλλονται «αναδρομικά» οι δασικοί χάρτες για γη δηλωμένη στο ΟΣΔΕ σύμφωνα με το ψηφιακό αρχείο δεδομένων που τηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η αναδρομική ισχύς της αναστολής που προστέθηκε στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου μετά τη διαβούλευση, σημαίνει ότι όσα δικαιώματα και ενισχύσεις χάθηκαν από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τις κυρώσεις των δασικών χαρτών, θα πρέπει να καταβληθούν. Παράλληλα προβλέπεται πως η αναμόρφωση των χαρτών θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τα στοιχεία του Κτηματολογίου ιδίως στις περιοχές όπου έχει γίνει ανάρτηση ή πρώτη εγγραφή δικαιωμάτων, καθώς και οι σχετικές δηλώσεις των ενδιαφερομένων.

Υπενθυμίζεται πως κοντά στο 1 εκατ. στρέµµατα υπολογίζονται οι δεσµευµένες αγροτικές εκτάσεις από τους κυρωµένους δασικούς χάρτες, µε πολλές εξ αυτών να κρίνονται ως µη επιλέξιµες στις πληρωµές ενιαίας ενίσχυσης και άλλες να έχουν πληρωθεί «υπό αίρεση».

Σημειώνεται πως η μερική αναστολή της αποδεικτικής ισχύος που έχουν οι δασικοί χάρτες, αφορά αγρούς, για τους οποίους προκύπτει, από τα στοιχεία που ήδη διαθέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν απωλέσει το δασικό τους χαρακτήρα και μπορούν, συνεπώς, οι καλλιεργητές των εκτάσεων αυτών να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις τους, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Μετά την ανάρτηση των αναμορφωθέντων χαρτών, διαδικασία με προθεσμία δύο μηνών, θα ανοίξει και ο δρόμος για αντιρρήσεις για όσους δεν δικαιωθούν.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο (διαθέσιμο εδώ) που έχει κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή:


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε

Ρυθμίσεις για Δασικούς Χάρτες

Άρθρο 48 Ρυθμίσεις για τη διαδικασία ανάρτησης, κύρωσης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών

Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος αναμορφώνονται υποχρεωτικά οι μερικώς ή ολικώς κυρωθέντες και οι αναρτηθέντες δασικοί χάρτες, όπως και οι δασικοί χάρτες που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο κατάρτισης ή θεώρησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν σ' αυτούς διοικητικές πράξεις, οι οποίες είχαν παραλειφθεί κατά την αρχική κύρωση, ανάρτηση ή επεξεργασία, αντίστοιχα. Η αποτύπωση στο χαρτογραφικό υπόβαθρο των πράξεων αυτών και των οριογραμμών τους γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, και λαμβάνονται υποχρεωτικώς υπόψη ιδίως οι ψηφιοποιημένες απεικονίσεις τους που έχουν γίνει από κάθε αρμόδια υπηρεσία ή από φορείς στους οποίους οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέθεσαν το σχετικό αντικείμενο, καθώς και το ψηφιακό αρχείο δεδομένων της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., το οποίο περιήλθε στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), σύμφωνα με τη διάταξη της περ. γγ' της υποπαρ. β' της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3895/2010 (Α΄ 206), χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια θεώρησης, επεξεργασίας ή συμπλήρωσης αυτού. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του Κτηματολογίου, ιδίως στις περιοχές όπου έχει γίνει ανάρτηση ή πρώτη εγγραφή δικαιωμάτων, καθώς και οι σχετικές δηλώσεις των ενδιαφερομένων.

Μέχρι την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης που προβλέπεται στην παρούσα αναστέλλεται αναδρομικά από την κύρωσή τους η αποδεικτική ισχύς των δασικών χαρτών ως προς τα αγροτεμάχια, τα οποία περιλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα (Ο.Σ.) και, σύμφωνα με το ψηφιακό αρχείο δεδομένων που διαθέτει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., βρίσκονται επί εκτάσεων, για τις οποίες δεν εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία, κατόπιν διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή της αγροτικής και εποικιστικής νομοθεσίας, όπως ιδίως οι αναφερόμενες στην παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α΄ 289). Μετά την ανάρτηση των αναμορφωθέντων ή τροποποιηθέντων, κατά τα ανωτέρω, δασικών χαρτών εφαρμόζεται η διαδικασία αντιρρήσεων που προβλέπεται στα άρθρα 15 επ. του ν. 3889/2010 (Α΄ 182) και μπορούν να ασκούνται τα σχετικά ένδικα βοηθήματα από τους έχοντες σχετικό έννομο συμφέρον.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

20-06-2020 22:58Γιωργοσ

Τις επόμενες μέρες απο την λήξη των αιτήσεων ΟΣΔΕ. ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε το χαρτογραφικό του υπόβαθρο. Προφανώς ανάρτησε τους προηγουμενους χάρτες που χρησιμοποιούνταν μέχρι και την εφαρμογή των νεων δασικών χαρτών. Γνωρίζεται τι θα γίνει με όλους αυτούς που το 2019 απώλεσαν όλες τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λογω της προχειρότητας με τους δασικούς χάρτες? Με βάση τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε όπου αναστέλλεται η αποδεικτική ισχύς των δασικων χαρτών, δίνεται αναδρομικά η δυνατότητα αποκατάστασης αυτων που επλήγησαν απο το 2017-2019. Με ποιον τρόπο θα επιστραφούν οι επιδοτήσεις που δεν αποδόθηκαν?⁹ Ευχαριστώ

Απάντηση

30-04-2020 23:13Εγώ ακόμα περιμένω να δικαιωθω.... Αν και τα χωράφια είναι του αναδασμου.

Πότε θα δικαιωθουμε κι εμείς;;;;; Τα χωράφια είναι του αναδασμου κι όμως ακόμη μας ταλαιπωρειτε

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία