Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Μπαίνει στις 22 Δεκέμβρη το τσεκ και παραμονή Πρωτοχρονιάς η εξισωτική 2014

(Upd) Τη ∆ευτέρα 22 ∆εκεµβρίου µπαίνουν τα χρήµατα της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης και την επόµενη εβδοµάδα 30 του µήνα πιστώνονται οι λογαριασµοί των δικαιούχων µε την εξισωτική του 2014, σύµφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, που ήδη έχει καταγράψει και το σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.

Απόγευμα Τρίτης πιστώνεται το τσεκ, φθάνουν τα πρώτα ενημερωτικά SMS

12
1

Εν τω μεταξύ, με την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου ξεκίνησαν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας σε 364 δικαιούχους με συνολικό ποσό ύψους 712.688, 64 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για την εξόφληση και των υπολοίπων βιοκαλλιεργητών που περιμένουν χρήματα από το 2012.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όποια ∆ΑΟΚ στέλνει καταστάσεις πληρωµών για τη βιολογική γεωργία, θα ξεκινά άµεσα και η πληρωµή των δικαιούχων, καθώς το σύστηµα έχει ανοίξει.

Την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου επιβεβαιώνει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος. Όπως ο ίδιος αναφέρει «την ερχόμενη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθεί στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε τα εξής:  «Η ενιαία ενίσχυση θα δοθεί κανονικά στους παραγωγούς τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου είναι μια πληρωμή που θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ και στις 29 Δεκεμβρίου θα δοθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2014, όπως είχαμε δεσμευτεί. Επίσης από προχθές γίνονται κανονικά οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας του 2012 και 2013 στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες  έχει υπάρξει  η ολοκλήρωση της διασταύρωσης στοιχείων και η αποστολή  τους στο Υπουργείο. Απευθύνω έκκληση σε όλες τις ΔΑΟΚ και τις Περιφέρειες της χώρας να αποστείλουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα σχετικά στοιχεία για να προχωρήσουν οι πληρωμές. Οι πληρωμές συνεχίζονται κανονικά και επιτελείται ένας άθλος. Από τον Αύγουστο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι πληρωμές στους παραγωγούς και συγκεκριμένα  ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, πληρωμές από τα διαρθρωτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά,  ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ το τελευταίο τετράμηνο». 

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι 886,5 εκατ. ευρώ, είχε καταβληθεί στους 656.736 δικαιούχους στις 12 Νοεμβρίου.

Επιβεβαίωση Αποστολάκου για το τσεκ

Αναφορικά με τις πληρωμές, χαρακτηριστική είναι και η απάντηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Αποστολάκου στον βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ, Κώστα Κόλλια, σύμφωνα με την οποία, «μέχρι τις 22-23 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ενώ μια εβδομάδα αργότερα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα της εξισωτικής». Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκος δήλωσε στον βουλευτή ότι δε θα υπάρξει καμία παρακράτηση από την ενιαία ενίσχυση για τυχόν οφειλές προς τον ΟΓΑ.

 

Το διήµερο 29 -30 ∆εκεµβρίου οι εξισωτικές

Τις τελευταίες ηµέρες του έτους τοποθετούν οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωµή της εξισωτικής του 2013 και του 2014. Πιο συγκεκριµένα, µα βάση τις δηλώσεις Μπαµπασίδη στην Agrenda, η πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων για την εξισωτική του 2013 θα ξεκινήσει τη ∆ευτέρα 29 ∆εκεµβρίου, ενώ ενδέχεται η µεταφορά των χρηµάτων να πραγµατοποιηθεί και από το Σάββατο 27 του µήνα, εάν αυτό είναι εφικτό λόγω των αργιών.

Αντίστοιχα, µία µέρα µετά, στις 30 ∆εκεµβρίου, ο γενικός του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετεί την πληρωµή της εξισωτικής του 2014, στους δικαιούχους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι προβλήµατα ενδέχεται να έχει, εξαιτίας του ζητήµατος των επιλέξιµων βοσκοτόπων.

Το αυτό επιβεβαιώνει και η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασµάνη, από το βήµα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισµού. Όπως είπε «η πληρωµή από την 1η Οκτωβρίου του 2014 στους αγρότες µας περίπου 1,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 892,5 εκατ. αφορούν την πληρωµή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ άλλα 1,5 δις ευρώ θα πληρωθούν µέχρι το τέλος ∆εκεµβρίου. Σε αυτά τα χρήµατα συµπεριλαµβάνεται η εξισωτική αποζηµίωση του 2013, η καταβολή της οποίας ολοκληρώνεται εντός του ∆εκεµβρίου, αλλά και η πληρωµή – για πρώτη φορά από τότε που η χώρα µας έγινε µέλος της Ε.Ε – της εξισωτικής αποζηµίωσης του τρέχοντος έτους».

Σειρά πληρωμής για τους βιοκαλλιεργητές της Αιτωλοακαρνανίας

Ένα βήμα πριν την πληρωμή είναι –ως φαίνεται- οι βιοκαλλιεργητές της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου εστάλησαν από τη ΔΑΟΚ οι καταστάσεις για την πληρωμή των δικαιούχων του μέτρου 214 «Αγροπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» Δράση 1.1. Βιολογική Γεωργία. Πρόκειται για 585 αιτήσεις πληρωμής για την παράταση 2ετίας. Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά η Ένωση Αγρινίου με ανακοίνωσή της μετά τους ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν εγκριθεί και άμεσα πληρώνονται οι 535 παραγωγοί, με το συνολικό ποσό των 977.000 ευρώ.

Ακολουθούν οι καταστάσεις για την 5ετία στη Βιολογική Γεωργία και οι ανάλογες αιτήσεις για το πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί που απερρίφθησαν απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μπορούν από αύριο να υποβάλουν ενστάσεις, είτε απ’ ευθείας στη ΔΑΟΚ είτε μέσω της Ένωσης Αγρινίου, που αναλαμβάνει τη διευκόλυνση των παραγωγών μελών της και τη μαζική αποστολή των ενστάσεων.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-12-2014 18:42staikoglou anastasios

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΙΣ ΕΞΩΤΙΚΙΣ 2013-2014 ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ,ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2012 ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ...................

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία