BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ψυχρολουσία σε πολλές δόσεις o ΕΦΚ πετρελαίου

Με πολλαπλή ψυχρολουσία μοιάζει για τους περισσότερους αγρότες η τελευταία καταβολή της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, θέμα για το οποίο έχουν σπάσει, εδώ και ώρες τα τηλέφωνα της Agrenda και του AgroNews.

Ψυχρολουσία σε πολλές δόσεις o ΕΦΚ πετρελαίου

1
8

Οι λόγοι για τους οποίους αυτή η πληρωμή μοιάζει με ψυχρολουσία είναι τρεις.

Πρώτον, μέχρι στιγμής (Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου), αρκετοί είναι οι αγρότες για τους οποίους δεν έχει παρατηρηθεί καμιά πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών. Ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με αναφορά του σε τηλεοπτικό κανάλι τόνισε ότι «ξεκίνησε» η πίστωση της επιστροφής φόρου από το αγροτικό πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014. Αυτό το «ξεκίνησε» σημαίνει πως η επιστροφή του φόρου δεν έχει φθάσει σε όλους.

Δεύτερον, έτσι όπως έχει γίνει με το συγκεκριμένο θέμα, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει σε τι ακριβώς αντιστοιχεί το ποσό που πιστώνεται. Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που εγγράφονται στους λογαριασμούς τους δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία από προηγούμενα έτη.

Τρίτον, οι συμψηφισμοί που γίνονται επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων (επιστροφής φόρου) δείχνουν αλλόκοτοι. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις όπου συγκεκριμένες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία πληρώθηκαν διπλά, καθώς η παρακράτηση (δια συμψηφισμού) είχε γίνει προ ημερών χωρίς αυτό να είναι σε γνώση των δικαιούχων, με αποτέλεσμα, στο μεταξύ, κάποιοι να σπεύσουν για την εκ νέου πληρωμή και τώρα ψάχνουν για το δίκιο τους.      

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς πληρώνουν ως επιστροφή ΕΦΚ για το πετρέλαιο, πως γίνεται ο υπολογισμός της επιστροφής και τι απομένει να περιμένουν οι αγρότες για να μπορούν να προγραμματίσουν ανάλογα.

Από την Τρίτη το Agronews έγραφε:

Κατά τι ελλιπές δείχνει να πιστώθηκε απόγευμα Τρίτης το Αγροτικό Πετρέλαιο

Ξεκίνησε να πιστώνεται το απόγευμα της Τρίτης 31 Ιανουαρίου στους λογαριασμούς των αγροτών η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που προορίζεται για αγροτική χρήση, εξέλιξη για την οποία είχε ενημερώσει έγκαιρα το AgroNews. Οι πρώτες αντιδράσεις των δικαιούχων κάνουν λόγο για ελλιπή πληρωμή, η οποία διαμορφώνεται περίπου στο 50% αυτής που ανέμεναν ως υπόλοιπο για τα έτη 2013 και 2014.

Σημειωτέον ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν έχει γίνει προς το παρόν κάποια επίσημη ανακοίνωση για την συγκεκριμένη πληρωμή, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι δηλώσεις των κυβερνητικών αρμοδίων έδιναν την εντύπωση ότι έχει προβλεφθεί μια πίστωση της τάξεως των 130 - 150 εκατ. ευρώ συνολικά.

Νωρίτερα το  AgroNews  έγραφε:

Θέμα ωρών η πίστωση για το αγροτικό πετρέλαιο

Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται η πίστωση των λογαριασμών των αγροτών με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, μετά και την υπογραφή που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατάθεσης του σχετικού ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πάρει βαλέρ, ούτως ώστε τα χρήματα να αρχίζουν να φαίνονται στους λογαριασμούς των παραγωγών από  την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονοµικών, όπως αποκάλυψε και η εφημερίδα Agrenda, στο φύλλο που κυκλοφορεί στα περίπτερα, η πληρωμή θα αφορά το µισό ΟΣ∆Ε του 2013 και ολόκληρο το ΟΣΔΕ του 2014.

Με τους αγρότες ήδη στους δρόµους και την υποµονή τους να έχει εξαντληθεί, φαίνεται πως έχουν δοθεί εντολές και χρονοδιαγράµµατα προκειµένου να «σωθούν» κάπως τα προσχήµατα όσον αφορά τις εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρµόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πληρωµή µέχρι το τέλος του Γενάρη

Από το γραφείο της υφυπουργού Οικονοµικών Κατερίνας Παπανάτσιου, πάντως, λένε ότι στόχος είναι πλέον να σταλεί το αρχείο µε τους δικαιούχους στην τράπεζα κάποια στιγµή τη ∆ευτέρα ή το αργότερο Τρίτη πρωί, ώστε να αρχίσει και η πίστωση των λογαριασµών. Το γεγονός είναι ότι για ακόµα µια φορά η πληρωµή, όπως λένε οι αρµόδιοι, «κολλάει» στους συµψηφισµούς και σε όλη τη διαδικασία ελέγχου των οφειλών των παραγωγών που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε)

Γεγονός είναι πάντως ότι το σύστηµα taxisnet βγαίνει εκτός λειτουργίας σε τακτά χρονικά διαστήµατα, µε µια λιτή ανακοίνωση «Μη διαθεσιµότητα λόγω διαδικασιών αυτόµατου συµψηφισµού». Αυτό σηµαίνει, αν µη τι άλλο, ότι όντως τρέχει η διαδικασία των συµψηφισµών, η οποία ως φαίνεται µπλοκάρει και γενικότερα το ηλεκτρονικό σύστηµα, ακόµα και για απλές διαδικασίες των λογιστών

Στα χρήµατα που έχουν λαµβάνειν οι δικαιούχοι παραγωγοί πρέπει να υπολογίζονται 32.882.639,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους για τις εκκρεµότητες του έτους 2013, βάσει στοιχείων της ∆ιεύθυνσης Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης και ένα ποσό περί τα 110 εκατ. ευρώ για το 2014.

Σηµειωτέον ότι όσον αφορά τα οφειλόµενα από την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2015, για το οποίο αντιστοιχούν άλλα 110 εκατ. ευρώ περίπου, δεν περιλαµβάνονται σε αυτή την πληρωµή ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο Οικονοµικών. Αφενός δεν βγαίνουν στη «σούµα» των επικείµενων πιστώσεων και αφετέρου αναµένεται νεώτερη εντολή για κάποια επόµενη πληρωµή συν το χρόνο

Αίτηµα Κόκκαλη για πιο γρήγορες επιστροφές ΦΠΑ και φόρου στο πετρέλαιο  
Το πολυαναµενόµενο ζήτηµα της πληρωµής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, αλλά και η απαραίτητη διαδικασία των συµψηφισµών από οφειλές σε εφορία και ΟΓΑ, που πρέπει να προηγηθεί των πιστώσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη µε την υφυπουργό Οικονοµικών Κατερίνα Παπανάτσιου, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.

Η υφυπουργός ενηµέρωσε τον κ. Κόκκαλη για τις διαδικασίες που «τρέχουν» οι αρµόδιοι του Οικονοµικών προκειµένου να ολοκληρωθούν οι συµψηφισµοί και να κλείσει η καρτέλα των δικαιούχων για να σταλεί στην τράπεζα προς πίστωση των λογαριασµών, το πιθανότερο, από ∆ευτέρα. Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης ζήτησε την επιτάχυνση των επιστροφών των οφειλόµενων ποσών προς τους αγρότες, όπως πιστωτικός ΦΠΑ, φόρος αγροτικού πετρελαίου, ενώ έθεσε στην κ. Παπανάτσιου και την πρόθεση του υπουργείου για ευνοϊκότερες ρυθµίσεις για τους υπό εκκαθάριση και ενεργούς αγροτικούς συνεταιρισµούς, ζητώντας και τη δική της συνδροµή προς την κατεύθυνση αυτή

Τέλος, ο υφυπουργός προκειµένου να αντιµετωπιστούν ζητήµατα µε ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, πρότεινε την εντατικοποίηση των ελέγχων διακίνησης από κλιµάκια του υπουργείου Οικονοµικών και την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιµολογίων για τη πλήρη διαφάνεια και τη διάκριση των παραγωγών από τους ενδιάµεσους
Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

03-02-2017 18:13δημητρης

ουτε σημερα δεν εχουν μπει στο νομο καστοριας κανενας δεν εχει παρει ουτε ενα cents σκετη απογοητευση

Απάντηση

02-02-2017 22:44Γιαννης

Δυστυχως 2 δηλωσεις με τη μια ΧΩΡΙΣ χρεη πουθενα και η αλλη μονο το ενφια και εως τωρα δε μπηκε τιποτα σε καμια εκ των δυο.Τα αρθρα που διαβαζω λενε πως ολοκληρωθηκαν οι πληρωμες αλλα εχω γνωστους που κι εκεινοι δε πληρωθηκαν...!Οχι στα μπλοκα στα σπιτια των ψευτων και των κλεφτων να παμε.

Απάντηση

02-02-2017 18:33Σπυρος

Παιδιά αν δν φύγει ο Τσίπρας τελειώσαμε θα δείτε τν άλλο μήνα που θα πληρώνουμε τον ογα κάθε μήνα θα μας κάνουν νέο συμψηφισμό λεφτά δν παίρνουμε! Όλοι στα πλοκα παιδια να τους γ........με! Κανενας να μν περάσει τα σύνορα μέχρι να βάλουν μυαλό!!!

Απάντηση

02-02-2017 16:23ΑΛΕΞΗΣ

δεν εχουν ιδεα τι τους γινεται. απο το Γεωργιας στο Οικονιμικων και μετα στον λογιστη απο εκει στην τραπεζα μετα στον οπεκεπε και ξανα στο οικονομικων που μου το εκλεισαν καταμουτρα και τελικα 0 στο πηλικο. Αλλα αυτο που με εξοργιζει ειναι οτι δεν εχω τροπο να βρω καποιον να μου πει ποιος φταιει ή τι θα γινει στην τελικη

Απάντηση

02-02-2017 15:47Γρηγόρης

2 του μηνός και δεν μπήκε φράγκο παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ πάλι

Απάντηση

02-02-2017 00:36Σπυρος

Ντροπή και αίσχος τόσα ψέματα ποια! Το μόνο που σας χρειάζεται είναι κρεμάλα Και φωτιά από κάτω για να νιώσετε τι περνάει αυτός ο κόσμος που έκανε την Μ....... Και σας ψήφισε!

Απάντηση

01-02-2017 20:59nickz

εδω προκειτε για το απολυτο αλλαλουμ ,ουτε και οι ιδιοι δεν μπορουν να εξηγησουν τι ποσο δικαιουται ο καθενας, εκθετος για αλλη μια φορα ο υπουργος.

Απάντηση

01-02-2017 16:11Nikolaos

πριν απο 1 λεπτό που είδα, δεν υπάρχει καμία εντολή πληρωμής απο τον οπεκεπε.... Πολυ μυστήριο .....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία