BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ελεύθερη η επιλογή για την προσαύξηση του τσεκ, τουλάχιστον με 3 δράσεις το πακέτο εκκίνησης των Νεών

Μόνο για τους νέους αγρότες θα είναι υποχρεωτική η αύξηση του τσεκ σε σχέση µε όλους τους υπόλοιπους παραγωγούς, σύµφωνα µε το αναθεωρηµένο κείµενο της ΚΑΠ. Όποιο κράτος-µέλος θέλει µπορεί από εκεί και πέρα να δίνει περισσότερα ή λιγότερα σε οποιαδήποτε κατηγορία παραγωγών ή να διαφοροποιεί τις επιδοτήσεις βάσει του γεωργικού εισοδήµατος σε αντιπροσωπευτική περίοδο ή βάσει άλλων αντικειµενικών και µη διακριτικών κριτηρίων.

380611_web1_ClaasFranxReigmers_COFS26_GDG

Γιώργος Κοντονής

369
0

Tα «αντικειµενικά και µη διακριτικά κριτήρια» µπορούν να αποτυπώνουν διαφορές στην επιδότηση επειδή σε µία περιφέρεια της χώρας το αγροτικό εισόδηµα είναι ιδιαίτερα χαµηλό, ή να αφορά διαφορά στα ποσά βάσει δραστηριότητας (κτηνοτροφία, δενδροκοµία, αρόσιµες εκτάσεις κ.λπ). Να σηµειωθεί ότι το «τσεκ» που αναφέρεται παραπάνω είναι η φθίνουσα εισοδηµατική στήριξη µε βάση την έκταση, στην οποία θα ενσωµατώνεται επίσης η αναδιανεµητική στήριξη.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής κατηγορίες διαφοροποίησης:

  • γυναίκες, οικογενειακές και µικρές εκµεταλλεύσεις,
  • γεωργοί που συνδυάζουν φυτική και ζωική παραγωγή,
  • περιοχές µε φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισµούς,
  • παραδοσιακές µορφές γεωργίας µε διαφορετικές εισοδηµατικές ανάγκες.

Ορισµοί για ενεργό γεωργό, γεωργική δραστηριότητα και επιλέξιµη έκταση

Άλλες αλλαγές αφορούν τους ορισµούς για τον ενεργό αγρότη, τα επιλέξιµα στρέµµατα, τη γεωργική δραστηριότητα κ.λπ. Συνοπτικά έχουν ως εξής:

Ενεργός αγρότης: Για τον ορισµό του «ενεργού γεωργού» εισάγεται αναλυτικότερο πλαίσιο κριτηρίων. Τα κράτη µέλη θα µπορούν να λαµβάνουν υπόψη εισοδηµατικά τεστ, εργασία στην εκµετάλλευση, εταιρικό σκοπό και την καταχώριση της γεωργικής δραστηριότητας σε εθνικά ή περιφερειακά µητρώα. Προβλέπεται επίσης δυνατότητα χρήσης αρνητικού καταλόγου, δηλαδή αποκλεισµού συγκεκριµένων κατηγοριών από την ιδιότητα του ενεργού γεωργού.

Για ορισµένη απλουστευµένη προσέγγιση, όταν το κράτος µέλος θεωρεί ενεργούς γεωργούς δικαιούχους µε βάση το ύψος προηγούµενων ενισχύσεων, το σχετικό ποσό δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.

Αλλαγή στη γεωργική δραστηριότητα: Αναδιατυπώνεται η δυνατότητα να θεωρείται γεωργική δραστηριότητα η συντήρηση µιας έκτασης. Η νέα διατύπωση αναφέρει ρητά ότι, όταν συντρέχουν λόγοι καλής διαβίωσης των ζώων, περιβαλλοντικοί ή τοπογραφικοί λόγοι και δεν είναι εφικτές άλλες µορφές συντήρησης, η εκτατική βόσκηση µπορεί να θεωρείται συντήρηση ακόµη και όταν δεν αυξάνει την αγροτική παραγωγή. Προστίθεται και αναφορά στη διαχείριση του τοπίου.

Προσθήκη για τους νέους γεωργούς: Στον ορισµό προστίθεται ρητά ότι πρέπει να αναλαµβάνουν για πρώτη φορά τον ρόλο του επικεφαλής της εκµετάλλευσης. Τα κράτη µέλη µπορούν επίσης να θεσπίσουν πρόσθετα κριτήρια κατάρτισης ή δεξιοτήτων.

Με τρεις δράσεις  τουλάχιστον το πακέτο εκκίνησης νέων αγροτών

Το πακέτο εκκίνησης (Starter Pack) για τους νέους αγρότες, θα πρέπει να περιλαµβάνει τουλάχιστον τρεις από τις προβλεπόµενες παρεµβάσεις, µε βάση το κείµενο της ΚΑΠ.

Στον κατάλογο περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων:

  • στήριξη εγκατάστασης νέων γεωργών,
  • ενισχύσεις για µικρούς γεωργούς που στοχεύουν νέους,
  • επενδυτική στήριξη µε υψηλότερη ένταση ενίσχυσης για νέους γεωργούς,
  • στήριξη για έναρξη αγροτικών επιχειρήσεων,
  • στήριξη για διαφοροποίηση του αγροτικού εισοδήµατος σε µη γεωργικές δραστηριότητες,
  • συνεργασίες για διαδοχή και µεταβίβαση εκµεταλλεύσεων,
  • υπηρεσίες ανακούφισης στην εκµετάλλευση,
  • δράσεις ανταλλαγής γνώσεων.

Η διαδοχή δεν θα περιορίζεται πλέον στην ηλικιακή ανανέωση, αλλά θα συνδέεται και µε µηχανισµούς µεταφοράς εκµεταλλεύσεων από γεωργούς που έχουν φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησης και λαµβάνουν σύνταξη προς νέους ή νέους σε πρώτη εγκατάσταση γεωργούς.

Πέρα από τις οικονοµικές ενισχύσεις, προβλέπεται η δηµιουργία ενιαίου σηµείου πρόσβασης, ώστε οι νέοι γεωργοί να µπορούν να ενηµερώνονται για τα διαθέσιµα µέτρα, τις διαδικασίες και τις αιτήσεις χρηµατοδότησης. Παράλληλα, τα κράτη-µέλη καλούνται να συνδέσουν τις παρεµβάσεις µεταξύ τους, ώστε η στήριξη να µην αποτελεί ένα σύνολο ασύνδετων προγραµµάτων, αλλά να καλύπτει διαδοχικά τις ανάγκες εγκατάστασης, χρηµατοδότησης, ανάπτυξης και παραµονής στο επάγγελµα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία