BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Πιο αργά δεν πάει στις πιστώσεις για τις παλιές Δασώσεις

Περισσεύει τους τελευταίους μήνες η αγανάκτηση των απλήρωτων δικαιούχων αγροτών του προγράμματος της Δάσωσης, που κρατούν υπόλοιπα ακόμα και από το έτος 2015, καθώς οι διαδικασίες κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Νοικάρηδες στη γη τους κάνουν χιλιάδες αγρότες οι δασικοί χάρτες

1
0

Και μπορεί από τον περασμένο Μάιο να ξεκίνησαν ήδη οι πληρωμές, μετά την έγκριση πίστωσης 46 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα ποσά που μπαίνουν είναι μικρά και οι δικαιούχοι λίγοι κάθε φορά. Ενδεικτικό είναι ότι από τη μεταφορά των χρημάτων ως σήμερα έχουν πιστωθεί λιγότερα από 1,5 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, στην οποία αντιστοιχεί το 40% του συνόλου της χώρας και αφορά περίπου 2.000 αγρότες με 6.000 αιτήσεις-φακέλους που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απλήρωτοι για την τριετία 2015-2018, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη.

Το θέμα έχουν πολλάκις μεταφέρει βουλευτές και παραγωγικοί φορείς, τονίζοντας την καθυστέρηση που σημειώθηκε λόγω της τροποποίησης της μηχανογραφικής εφαρμογής στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος και της ανάθεσης υλοποίησης του νέου αυτού συστήματος στα κατά τόπους Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών, όπου και παρατηρείται έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο, όπως σχολίασε πρόσφατα ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, «η ΚΥΑ 800/16-01-2015 για τη μείωση των απαραίτητων δένδρων ανά στρέμμα ήταν έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης. Η αρμοδιότητα της παρούσας Κυβέρνησης ήταν να την εφαρμόσει. Δυστυχώς 3 χρόνια μετά και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της πληρωμής για το 2015, που πρέπει να «ξεκολλήσει» για να πληρωθούν και τα επόμενα έτη, οι διαδικασίες προχωρούν εξαιρετικά αργά. Όλες οι διαδικασίες (πληροφοριακό σύστημα ΟΠΕΚΕΠΕ, εκπαιδεύσεις υπαλλήλων δασαρχείων, επιτόπιοι έλεγχοι κλπ) δεν ολοκληρώθηκαν παρά το φθινόπωρο του 2017».

Από την πλευρά του, επί των καθυστερήσεων την ευθύνη έριξε στα δασαρχεία ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Θάνος Καπρέλης, σε συνάντησή του με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, τονίζοντας ότι «η καθυστέρηση στην πληρωμή δεν οφείλεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά στην αργοπορημένη αποστολή των παρτίδων πληρωμής από τα κατά τόπους δασαρχεία».

Αναφορικά με τις πιστώσεις, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθησυχάζουν τους παραγωγούς ότι κάθε παρτίδα που φτάνει στα κεντρικά του Οργανισμού θα πηγαίνει προς πληρωμή, ενώ στόχος είναι ανά έτος και ανά παρτίδα να «κλείνουν» οι παλιές εκκρεμότητες των Δασώσεων. Επ’ αυτού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αναστάσιου Δημοσχάκη σημειώνει ότι «μετά την οριστικοποίηση των παρτίδων του 2015 θα αρχίσει η δημιουργία και παρτιδοποίηση πληρωμής έτους 2016 του παλιού προγράμματος Δάσωσης Γεωργικών Γαιών. Επίσης η δυνατότητα δημιουργίας παρτίδων πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2017 θα δοθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2018».

 

Λόγοι που αφήνουν εκτός πληρωμής

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ενημέρωση του Μητρώου ή έχει γίνει ενημέρωση του Μητρώου αλλά δεν υπάρχει γεωργικό εισόδημα, οι δικαιούχοι των Δασώσεων, δεν πληρώνονται. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, εκτός μένουν και οι παραγωγοί με διπλές εγγραφές. Δηλαδή,  αν κάποιος παραγωγός είναι στο πρόγραμμα της Δάσωσης αλλά και στα φωτοβολταϊκά, επειδή το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να αναγνωρίσει ποια εγγραφή έγινε πρώτη και ποια είναι η σωστή, πετάγεται εκτός και δεν πληρώνεται. Πιθανή λύση, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πάρει από τα πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ τα αρχεία με τους αρχικούς δικαιούχους του προγράμματος,  να τσεκαριστούν και να σβηστούν οι διπλές ή και τριπλές εγγραφές, ώστε να πληρωθούν τελικά οι παραγωγοί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία