BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Γεφύρωση της σχέσης των αγροτών με τις τράπεζες θέλει η ΕΕ.

Ένα δύσκολο εν γένει χρηματοοικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι ευρωπαίοι αγρότες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, διαπιστώνουν οι 24 εκθέσεις του αρμόδιου φορέα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ fi-compass, σε ισάριθμες χώρες.

Ibach_Summers_milk

Γιώργος Κοντονής

103
2

Mάλιστα, τις μεγαλύτερες δυσκολίες χρηματοδότησης στην ΕΕ συναντούν οι Έλληνες αγρότες με μία στις δύο αιτήσεις δανείων να απορρίπτονται, μόλις το 10% αυτών να είναι σε θέση να ζητήσουν κεφάλαιο από τράπεζα, σύμφωνα με την ευρεία πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσίευσε η Κομισιόν στις 11 Ιουνίου για τις ανάγκες χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα. Σημειώνεται εδώ πως το μερίδιο των Ελλήνων αγροτών που αποθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση είναι επίσης πολύ υψηλό, με το 50% των αγροτών να μην υποβάλλουν αίτηση για δάνειο λόγω φόβου απόρριψης. Αυτό το υψηλό μερίδιο εξηγείται από την αναταραχή που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση και αυτό επηρεάζει ακόμη την πρόσβαση των αγροτών στη χρηματοδότηση.

Οι εκθέσεις εκτιμούν επίσης το χάσμα χρηματοδότησης για τη γεωργία στην ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 19,8 και 46,6 δισ. ευρώ, ενώ για τον αγροδιατροφικό τομέα το εκτιμώμενο κενό υπερβαίνει τα 12,8 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι οι οικονομικές ανάγκες ενδέχεται να επιδεινωθούν από την τρέχουσα κρίση της πανδημίας.

Παράλληλα, αποκαλύπτουν ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η χρηματοδότηση της γεωργίας υπόκειται σε υψηλότερα επιτόκια και δυσμενείς συνθήκες, σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας. Επιπλέον, ανεξάρτητα από την απόδοση του τομέα, οι εκθέσεις διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε επαρκής ευελιξία στις συνθήκες δανεισμού και αποπληρωμής - κάτι που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο στη γεωργία, ενώ πέρα από το έλλειμα γνώσης οικονομικών στους αγρότες καταγράφηκε και αντίστοιχο έλλειμμα γνώσεων των τραπεζών για τη γεωργία.

Οι εν λόγω εκθέσεις θα αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό στις διαχειριστικές αρχές των κρατών μελών για την ενίσχυση της χρήσης των χρηματοοικονομικών μέσων του ΕΓΤΑΑ στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ 2021-27.

 

O Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Janusz Wojciechowski δήλωσε σχετικά:  Η μετάβαση προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων θα φέρει νέες ευκαιρίες για τους αγρότες και τους φορείς εκμετάλλευσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα είναι απαραίτητη. Γι 'αυτό χαιρετίζω τη δημοσίευση των 24 εκθέσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων. Η κρίση του ιού κορανοϊών πιθανότατα θα αυξήσει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες για τη γεωργία και τον αγροδιατροφικό τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ, καθιστώντας τις βελτιώσεις γύρω από αυτό ακόμη πιο κρίσιμες.

Ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, πρόσθεσε: Τα χρηματοοικονομικά μέσα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΑΑ είναι ένας βιώσιμος και αποτελεσματικός τρόπος επένδυσης στην ανάπτυξη των αγροτών, ιδίως των νέων γεωργών, των επιχειρήσεων και των πόρων στη γεωργία και τους τομείς της αγροδιατροφής, επιδιώκοντας την επισιτιστική ασφάλεια καθώς και τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ανακοινώνω ότι, στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας  -AGRI και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της ΕΤΕπ ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημοσίευση 24 εκθέσεων ανά χώρα, οι οποίες θα παρέχουν στις διαχειριστικές αρχές μια ολοκληρωμένη σειρά πληροφοριών για την ενίσχυση της χρήσης των χρηματοοικονομικών μέσων του ΕΓΤΑΑ στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ 2021-27.

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Ιουνίου

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

05-06-2023 04:43Dimitrov

Προσφορά δανείου για αγροτικές και βιομηχανικές επενδύσεις Είμαστε μια τράπεζα που προσφέρει υπηρεσίες δανείου για τη χρηματοδότηση των διαφόρων έργων σας στο πλαίσιο του εμπορίου γεωργίας και της δημιουργίας διαφόρων επιχειρήσεων. Προσφορές διαθέσιμες από 8.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων στο Επιτόκιο 2,5% ετησίως. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: (pacific-loan.service@outlook.fr) Με WhatsApp στον αριθμό: +33 745 550 314 σας ευχαριστώ περιμένω να σας διαβάσω πολύ σύντομα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία