BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Αποκατάσταση προσφύγων το «Έπος των Νεοελλήνων»

Η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της παλαιάς Ελλάδος, αποτελεί ένα επικό επίτευγµα της Νεότερης ελληνικής ιστορίας, το οποίο σηµάδεψε την πορεία της χώρας µας για πολλές δεκαετίες.

52a_4

Γιάννης Πανάγος

74
0

Μέσα σε µια µόλις εξαετία 600.000 εξαθλιωµένοι πρόσφυγες, ξεριζωµένοι από τις προαιώνιες εστίες τους, εγκαταστάθηκαν σε νέους οικισµούς µε όλες τις απαραίτητες υποδοµές, απέκτησαν κλήρο, εφοδιάσθηκαν µε τον απαραίτητο εξοπλισµό και γεωργικά εφόδια και σύντοµα δηµιούργησαν έναν δυναµικό παραγωγικό µηχανισµό, που στήριξε αποφασιστικά την οικονοµία της Ελλάδας στο πρώτο µισό του περασµένου αιώνα µε θετικά ίχνη ακόµα και σήµερα.

Πρωταγωνιστής  σε όλη αυτή την προσπάθεια ο διακεκριµένος γεωπόνος, Ιωάννης Καραµάνος, µε εξαιρετική επιστηµονική κατάρτιση, µεγάλη οργανωτική ικανότητα και ακεραιότητα χαρακτήρα, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις αποστολές που του ανατέθηκαν κάτω από δύσκολες περιστάσεις. Υπό τη ιδιότητα του  Γενικού ∆ιευθυντή Εποικισµού Μακεδονίας - Θράκης (1923-1929), το έργο του στο συγκεκριµένο θέµα προκάλεσε τον θαυµασµό µεγάλων ξένων προσωπικοτήτων και δικαίως χαρακτηρίζεται ως «Έπος των Νεοελλήνων». Ως Γενικός ∆ιευθυντής του υπουργείου Γεωργίας (1928-1932) έθεσε τις βάσεις για τη γεωργική  ανάπτυξη της Ελλάδας, µε την ίδρυση πολλών Ινστιτούτων γεωργικής έρευνας και φορέων διαχείρισης αγροτικών προϊόντων. 
Όλα αυτά και πολλά ακόµα από τα επιτεύγµατα εκείνης της εποχής, περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο «Αναλαµπές ∆ηµιουργίας στη Νεώτερη Ελλάδα», που επιµελήθηκε ο οµότιµος καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΓΠΑ Ανδρέας Καραµάνος. Στους συγγραφείς: Ιωάννης Παπαδάκης (γεωπόνος-ακαδηµαϊκός), Παντελής Ζωιόπουλος (πανεπιστηµιακός), ∆ηµήτρης Παναγιωτόπουλος (ιστορικός), Ελισάβετ Κοντογιώργη (ερευνήτρια-ιστορικός) και Σπυρίδων Πλουµίδης (καθηγητής ΕΚΠΑ).

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία