BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Ενδυνάμωση των πρακτικών της αστικής γεωργίας στην Ευρώπη

Με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της αστικής γεωργίας µέσω της αξιολόγησης και ενδυνάµωσης των υπαρχουσών πρακτικών καθώς και της διαμόρφωσης του πλαισίου των πολιτικών που σχετίζονται µε αυτήν, το νέο, χρηματοδοτούµενο απὀ την ΕΕ έργο «FOODCITYBOOST» ξεκίνησε επίσηµα τις εργασίες του, την 1η Ιανουαρίου 2024 µε την Ψηφιακή εναρκτήρια εκδήλωση (digital dick-off) να πραγματοποιείται στις 30 Ιανουαρίου 2024.

endinamosi-astikis-georgias

34
0

To FOODCITYBOOST περιλαμβάνει µια διεπιστημονική κοινοπραξία 20 εταίρων από τις ακόλουθες εννέα χώρες της ΕΕ: Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Λετονία, µε επικεφαλής το Πανεπιστήµιο του Άμστερνταμ. Συγκεντρώνει τεχνογνωσία στα πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, της πολιτικής ανάλυσης, των συστηµάτων γης, της αστικής γεωργίας και της περιβαλλοντικής και οικονοµικής ανάλυσης, µε σκοπό να διευρύνει τη γνωστική βάση της αστικής γεωργίας µέσω µιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Το FOODCITYBOOST θα αναπτύξει ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για τον προσδιορισμό των σχετικών µε την αστική γεωργία πολιτικών ὥστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ανάπτυξή της. Το εργαλείο αυτό περιλαμβάνει: 1) Τη διάγνωση των σημερινών συστηµάτων αστικής γεωργίας, 2) Ένα εργαλείο αξιολόγησης της βιωσιμότητας των συστηµάτων αστικής γεωργίας, 3) Τη χωρική ανάλυση της διασύνδεσης μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών καθώς και των πιθανών συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ τους και 4) Καινοτόµα συστήµατα αστικής γεωργίας και αξιολόγηση του αντικτύπου της αλλαγής της ασκούµενης πολιτικής σε μελλοντικές εκδοχές αγροτικής ανάπτυξης στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Μέσω των δραστηριοτήτων του, το FOODCITYBOOST φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στην επείγουσα ανάγκη που εκφράζεται από τους Φορείς χάραξης αλλά και άσκησης πολιτικής, για απόκτηση γνώσης σχετικά µε τα οφέλη, τον αντίκτυπο και τους κινδύνους που συνδέονται µε την αστική γεωργία.

Μέσω των δραστηριοτήτων του, το FOODCITYBOOST φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στην επείγουσα ανάγκη που εκφράζεται από τους Φορείς χάραξης αλλά και άσκησης πολιτικής, για απόκτηση γνώσης σχετικά µε τα οφέλη, τον αντίκτυπο και τους κινδύνους που συνδέονται µε την αστική γεωργία.

Οι αστικοί κήποι, η γεωργία στις οροφές των κτιρίων και οι καλλιέργειες εσωτερικών χώρων µε λαμπτήρες ΙΕΡ συνθέτουν ευέλικτα αγροτικά συστήµατα που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι των αγροδιατροφικών συστημάτων και του τρόπου ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα µε τον Συντονιστή του Έργου, Pierre Chopin από το Ινστιτούτο IVM,του πανεπιστημίου Vrije Άμστερνταμ. «Ωστόσο, τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν και οιτρόποι µε τους οποίους µπορεί η διαµόρφωση και άσκηση πολιτικής να τα υποστηρίξει και να συμβάλει στην ανάπτυξή τους, παραμένουν ασαφή. Το έργο FOODCITYBOOST στοχεύει να διερευνήσει τις παρούσες και μελλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αστικής γεωργίας, καθώς και των πιθανών αντικτύπων της ανάπτυξής της, σε αστικές, περιαστικές Και αγροτικές περιοχές. Θα εργαστούμε από κοινού µε ὀλους τους εμπλεκόμενους ὥστε να δώσουμε ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη της αστικής και περιαστικής γεωργίας», σηµείωσε ο ίδιος, µε αφορμή την έναρξη του έργου.

Το έργο συνδέει περισσότερα από 100 ενδιαφερόμενα µέρη (stakeholders) µέσω έξι «ζωντανών εργαστηρίων» (living labs) για να αξιολογήσει τη δυναμική της αστικής γεωργίας, καθώς και τις τρέχουσες και μελλοντικές πιθανές σχετικές πολιτικές. Κατά συνέπεια, το FOODCITYBOOST έχει στόχο να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής µέσω της ποσοτικοποιηµένης αξιολόγησης του αντικτύπου της αστικής γεωργίας. Η αξιολόγηση αυτή θα υποστηρίζεται από ενημερωτικά δελτία για τη διαµόρφωση πολιτικής, ώστε να προωθήσει την καινοτομία που σχετίζεται µε τις βιώσιµες πρακτικές αστικής γεωργίας και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, σε διαφορετικές κλίµακες και τοποθεσίες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία