BACK TO
TOP
Δρώμενα

Γνωριμία με το Δεινοθήριο Λέσβου

Για λίγες μέρες ακόμη συνεχίζεται η έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου» στον εκθεσιακό χώρο Επιμελητηρίου Λέσβου που οργανώνεται με αφορμή την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό του αντίγραφου εκθέματος του Δεινοθηρίου.

adeinothiriolesvouepiskepshpaidia

113
0

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11:30 πμ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της έκθεσης παρουσίαση του Καθηγητή Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ιστορία ανακάλυψης του Δεινοθηρίου και τη μελέτη των ευρημάτων για τον προσδιορισμό του ζώου. Ειδική αναφορά θα γίνει στη διαδικασία δημιουργίας του προπλάσματος του Δεινοθηρίου και τις προσπάθειες για αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος και των ζώων της εποχής εκείνης μέσω της κατασκευής προπλασμάτων. Μετά το πέρας της παρουσίασης θα ακολουθήσει ξενάγηση των συμμετεχόντων στην έκθεση.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 - 18,4 εκατ. ετών, το οποίο μετανάστευσε προς την Ευρασία. Εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο Γαβαθά. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος και τα οστά που τη συνέδεαν με το κρανίο του ζώου. Πάνω σε κάθε μισή γνάθο (ημιγνάθο) βρίσκονται πέντε δόντια. Το εύρημα ανακαλύφθηκε μέσα σε λιμναία ιζήματα, τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.



Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum). Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και διαπιστώθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Προέκυψε, τελικά, το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 -19 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στο Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:

- το απολίθωμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,

- η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,

- αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των Δεινοθηρίων στην Ευρώπη και

- με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των Δεινοθηρίων από τον χώρο προέλευσής τους, την Αφρική προς την Ευρώπη μέσω της Μικράς Ασίας - Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00πμ - 14:00μμ και 18:00 - 20:00μμ, Σάββατο-Κυριακή: 11:00πμ - 14:00μμ

Ειδικά για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου πραγματοποιείται εκπαιδευτική ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και έχουν συχνότητα μίας ώρας.

Λόγω περιορισμένου χώρου, η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 22510 47033. 

 

 

Πηγή: www.lesvosnews.net / φωτογραφίες: lesvosmuseum.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία