BACK TO
TOP
Δρώμενα

Τα καΐκια που πληγώναμε στον Βόλο

Εικαστική έκθεση με θέμα «Τα καϊκια που πληγώναμε» διοργανώνουν μεταξύ άλλων ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, το Δίκτυο Καλλιτεχνών «Ορίζοντας Γεγονότων», η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η «Μαγνήτων Κιβωτός».

akaikiapouplhgwname

82
0

Μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις στον Πειραιά, την Καβάλα και την Ιερισσό, τη σκυτάλη παίρνει ο Βόλος, πόλη-λιμάνι με σημαντική ιστορία στην κατασκευή και τη χρήση των παραδοσιακών καϊκιών.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί και από καλλιτέχνες του χρωστήρα, των κατασκευών, της φωτογραφίας, καθώς και από παραστάσεις θαλασσινών θεμάτων εμπνευσμένες από το συναξάρι του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου, οι οποίες προέρχονται από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες εκκλησιών του Πηλίου. Θα παρουσιαστούν ακόμη ορισμένα έργα του λαϊκού θαλασσογράφου της περιοχής, Νικόλαου Α. Χριστόπουλου, ευγενική προσφορά του «Παραδοσιακός Ταρσανάς Μουσείου Χριστόπουλου» στα Πευκάκια του Βόλου.



Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πεντηκόντοροι, ολκάδες, τριήρεις και στα νεότερα χρόνια σκούνες, περάματα, τρεχαντήρια, μπρίκια, γολέτες κ.ά. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών, της ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, ώρα 20:00, στο νέο επιβατηγό σταθμό Λιμένα Βόλου (Terminal). Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου. Η έκθεση θα λειτουργεί έως την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, και θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 10:00πμ έως τις 15:00μμ και από τις 17:00 έως τις 20:00μμ.


Πηγή: ert.gr / φωτο: mixanitouxronou.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία