BACK TO
TOP
Δρώμενα

Επαγγελματίες αγρότες θέτουν υποψηφιότητα για το Αγρόκτημα «Ζάννας»

Ζωηρή ανταπόκριση προκάλεσε στις τάξεις των παραγωγών της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, η προοπτική συνεκµετάλλευσης του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Αγροκτήµατος «Ζάννας», που εκτείνεται σε συνολικά 800 στρέµµατα γης, στην περιοχή του Βαλτοχωρίου.

44-45_17

Λεωνίδας Λιάμης

272
0

Το ακίνητο «φιλέτο» που θεωρείται ως ένα από τα πιο γόνιµα και άρτια εξοπλισµένο από άποψη υποδοµών, αγροκτήµατα στην Ελλάδα, ανήκει στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκλήρωσε την περασµένη εβδοµάδα πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειµένου έως τις 20 Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου, να επιλέξει τον συνεργάτη της στο Αγρόκτηµα «Ζάννας» για τα επόµενα 3 χρόνια.

«Αρχικό διερευνητικό ενδιαφέρον είχαµε από 18 παραγωγούς, εκ των οποίων οι 8 προχώρησαν και σε υποβολή του φακέλου συµµετοχής σε µια διαδικασία που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου», είπε στην Agrenda πηγή που γνωρίζει λεπτοµέρειες για το θέµα και τόνισε πως πρόκειται για σοβαρές υποψηφιότητες, µε τον καθένα να διαθέτει εκµετάλλευση άνω των 2.000 στρεµµάτων, µε διάφορες καλλιέργειες.

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών, η επιβεβαίωση του µηχανολογικού εξοπλισµού, τον οποίο ισχυρίζεται ο κάθε υποψήφιος ότι διαθέτει και η δια ζώσης συνέντευξή του µε στελέχη της Σχολής, πριν γίνει η οριστικοποίηση του προτιµητέου αναδόχου του έργου.

Το πέρασµα των υποψηφίων από «ψιλό κόσκινο» κρίνεται απολύτως επιβεβληµένο, λόγω των απαιτήσεων που γεννά ο εκπαιδευτικός και ο ερευνητικός προσανατολισµός του Αγροκτήµατος Ζάννας. «Πρώτα από όλα ο παραγωγός που θα επιλεγεί θα πρέπει να µπορεί να υποστηρίξει από άποψη µεταδοτικότητας, τα προγράµµατα εκπαίδευσης της Σχολής διότι αποστολή του Αγροκτήµατος Ζάννας, είναι η επίδειξη εφαρµογής των γεωργικών πρακτικών παραγωγής σε πραγµατική κλίµακα, στους µαθητές και σπουδαστές της για να αποκτήσουν πρακτική εµπειρία και εποπτεία της αγαθούς επιχειρηµατικής γεωργικής εκµετάλλευσης. Γι’ αυτό οι υποψήφιοι που είναι απόφοιτοι της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, έχουν ένα µικρό προβάδισµα», εξηγείται αρµοδίως.


Εκτός από το γνωστικό υπόβαθρο, στις προϋποθέσεις που θέτει η Σχολή είναι επίσης και το να διαθέτουν οι υποψήφιοι ιδιόκτητο κατάλληλο και νόµιµο µηχανολογικό εξοπλισµό, ικανό να ανταποκριθεί σε εργασίες σε περίπου 800 στρέµµατα φυτών µεγάλης καλλιέργειας, αλλά και για φόρτο-εκφορτώσεις µηχανηµάτων, εφοδίων και παραγωγής. Επιπλέον, να ακολουθούν τις οδηγίες της Σχολής για την επιµελή και την έγκαιρη προετοιµασία των αγρών, τις απαιτούµενες καλλιεργητικές φροντίδες και τη συγκοµιδή, να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος, σύµφωνα µε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και να εφαρµόζουν τους κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, βάσει οδηγιών της Σχολής. Προϋπόθεση είναι να έχουν εξοικείωση µε συστήµατα διασφάλισης ποιότητας, να εφαρµόζουν όλα τα πρότυπα Agro 2-1 & 2-2, και να είναι και κατά κύριο επάγγελµα γεωργοί.

Από το µοντέλο της συνεκµετάλλευσης του Αγροκτήµατος, που κάνει έναν τζίρο πάνω από 250.000 ευρώ, ωφεληµένες βγαίνουν και οι δύο πλευρές. Η Σχολή θα αποκοµίσει έσοδα για την αξιοποίησή τους σε εκπαιδευτικούς σκοπούς, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει σε ακριβό εξοπλισµό γεωργίας ακριβείας και σε εργασίες. Αντίστοιχα, ο ανάδοχος εκτός από το ό,τι θα καλλιεργεί µια εύφορη «πλάκα» 800 στρεµµάτων, µε καλαµπόκι, κριθάρι σποροπαραγωγής, βαµβάκι και ρύζι, θα ενισχύει το εισόδηµά του και µε µέρος των επιδοτήσεων του αγροκτήµατος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία