Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δρώμενα

Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου ο 6ος διαγωνισμός Αthena

Την 25μελή διεθνή κριτική επιτροπή του Athena συνθέτουν γευσιγνώστες-δοκιμαστές διεθνούς εμβέλειας από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κροατία, το Μαρόκο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Τυνησία και, φυσικά, την Ελλάδα.

Athena21_photo2

35
0

Φέτος θα είναι η 1η φορά που στην επιτροπή θα συμμετάσχουν κριτές από το Νότιο ημισφαίριο και το Μαρόκο, σε αναγνώριση της ραγδαίας ανάπτυξης της ελαιοκαλλιέργειας στα μέρη αυτά. Εξάλλου, πέρυσι, καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανάμεσα σε 430 συμμετοχές, αναδείχθηκε ένα δείγμα από την Κίνα.

Η συμμετοχή στον Athena 2021 και η έναρξη αποστολής δειγμάτων στη διοργανώτρια εταιρεία Vinetum θα είναι δυνατή από τις 2 Δεκεμβρίου μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr.

Ο διαγωνισμός Athena έχει την ιδιαιτερότητα να αλλάζει κάθε χρόνο τόπο διεξαγωγής με στόχο την ανάδειξη των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας και των γηγενών ποικιλιών ελιάς. Από το 2016 έχει διεξαχθεί στην Αθήνα, στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο και στα Σπάτα, με συνεχή ανοδική πορεία του αριθμού δειγμάτων προς αξιολόγηση. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ανελλιπώς μερικοί από τους καλύτερους ελαιοπαραγωγούς της υφηλίου, αποτέλεσμα της σοβαρής οργάνωσής του σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της κριτικής επιτροπής. Η αξιολόγηση των ελαιολάδων γίνεται «τυφλά», με επιπαλάμιους υπολογιστές (tablets) και ειδικό λογισμικό που σχεδιάστηκε για το σκοπό αυτό.

Ως 3η πιο σημαντική ελαιοκομική περιοχή της χώρας, με το 20% της εγχώριας παραγωγής, η Λέσβος θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό Athena με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου και της Τράπεζας Πειραιώς. Το νησί έχει σπουδαία ιστορία στην καλλιέργεια της ελιάς, ενώ το ελαιόλαδό της από τις σχετικά άγνωστες ακόμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα ποικιλίες, Κολοβή και Αδραμυτινή, διαθέτει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία