Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Δουλειά για μελετητές το πρόγραμμα Βιολογικής

Τσάµπα έξοδα και κόπο για δεύτερη φορά έκαναν πάνω από 30.000 αγρότες ώστε να ενταχθούν στο πρόγραµµα της Βιολογικής Γεωργίας, µένοντας εκτός λόγω µπάτζετ, µε το υπουργείο να σπεύδει να περιορίσει τις αντιδράσεις µιλώντας για διπλασιασµό προϋπολογισµού σε ορισµένες όµως Περιφέρειες.

2-Viologika

Γιώργος Κοντονής

1442
0

«Αναλαµβάνουµε τη δέσµευση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος έδωσε και την εντολή, και εγώ προσωπικά, ότι στα τέλη της τρέχουσας βδοµάδας, το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδοµάδας, θα διπλασιάσουµε τον προϋπολογισµό για τη βιολογική γεωργία στη ∆υτική Μακεδονία. Ως εκ τούτου, θα µπορέσουµε να ικανοποιήσουµε έναν πολύ µεγαλύτερο αριθµό αιτήσεων βιοκαλλιεργητών από αυτές που εγκρίθηκαν στην πρώτη φάση», έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στα κοινωνικά δίκτυα την περασµένη Τρίτη καθώς συνόδευε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε περιοδεία στη ∆υτική Μακεδονία. 

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το µέγεθος της παλινωδίας µε τους αγρότες να φωνάζουν για βόλεµα ηµετέρων ενόψει εκλογών: Στους «παλιούς» εγκρίθηκε το 1% των αιτήσεων στην Ήπειρο, αντίστοιχα το 3% σε Ανατολική Μακεδονία Θράκη (µόλις 19 άτοµα), Κεντρική Μακεδονία και το 4,3% στη Θεσσαλία. Αντίστοιχα στους «νεοεισερχόµενους» µόλις το 1,3% πέρασε στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη και το 5,25% στη ∆. Μακεδονία. Συνολικά από τους 37.826 αιτούντες και για τις δύο ∆ράσεις του Μέτρου 11 µόλις οι 3.677 εγκρίνονται, ποσοστό, που αγγίζει µόλις το 9%. Σηµειώνεται εδώ ότι οι ενστάσεις για τα αποτελέσµατα έχουν ήδη ξεκινήσει (από 14 Απριλίου) και θα διαρκέσουν µέχρι τις 2 Μαΐου. Μετά από αυτή την ηµεροµηνία θα αναρτηθεί ο τελικός πίνακας κατάταξης και θα προκύψει η υπερδέσµευση χρηµάτων.

 

Ένα ακόµα φιάσκο

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων αναφέρει πως για µια ακόµη φορά το υπουργείο επιδεικτικά αγνόησε τις προτάσεις βιοκαλλιεργητών και φορέων µε αποτέλεσµα στην τελευταία πρόσκληση να περιορίζονται οι οικονοµικές ενισχύσεις σε ελάχιστους παραγωγούς, αποκλείοντας  από αυτές την πλειονότητα των µεσαίων και µικρών παραγωγών που αποτελούν και την καρδιά της βιολογικής γεωργίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις Κοινοβουλευτικά, ήρθαν από το νοµό Σερρών µε τον Μιχάλη Τζελέπη βουλευτή της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης να µιλάει για ένα ακόµα φιάσκο ενώ από τη µεριά της η Τοµεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας ∆ηµοκρατίας, βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραµπατζή αναφέρει όπως και στα Σχέδια Βελτίωσης, έτσι και στη Βιολογική Γεωργία υπόσχεται ο υπουργός αύξηση προϋπολογισµού, το γνωστό «overbooking», χωρίς να εξηγεί όµως από πού  θα προκύψουν τα χρήµατα αυτά.

Με νέα κριτήρια η ένταξη στα αντιχαλαζικά

Με αναπροσαρµογή στα κριτήρια µοριοδότησης θα προκηρυχθεί για δεύτερη φορά το Μέτρο 5.1 που αφορά την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, καθώς αυξάνονται τα όρια στη βαθµολόγηση της τυπικής απόδοσης των εκµεταλλεύσεων σύµφωνα µε έγγραφο των διαχειριστικών αρχών. Παράλληλα, η δεύτερη προκήρυξη του Μέτρου σχεδιάζεται να καλύπτει εκτός από µηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακτινίδια και αµπέλια, νέες καλλιέργειες όπως όψιµες ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι δίφορες και πολύµορφες ποικιλίες λεµονιάς, τα µύρτιλα και τα γκότζι µπέρι. Η δεύτερη προκήρυξη αναµένεται να βγει µέχρι το καλοκαίρι. Υπενθυµίζεται πως το Μέτρο 5.1 αφορά την ενίσχυση αγοράς και εγκατάστασης εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε ενίσχυση 80% επί των δαπανών για φυσικά και νοµικά πρόσωπα και 100% για συλλογικές προσπάθειες.

Σύµφωνα µε τα νέα κριτήρια µοριοδότησης θα πρέπει ο υποψήφιος να ξεπεράσει τους 40 πόντους βάσει των εξής κριτηρίων:

  Συχνότητα των φυσικών φαινοµένων, δυσµενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συµβάντων: Υψηλός κίνδυνος (21 µόρια), Μεσαίος κίνδυνος (14,7 µόρια), Χαµηλός κίνδυνος (8,4 µόρια).

  Οι καλλιέργειες µε την µεγαλύτερη ασφαλιζόµενη αξία: 1.501 ευρώ/στρέµµα και άνω (16 µόρια), µεταξύ 1.001-1.500 ευρώ/στρέµµα (12,8 µόρια), µεταξύ 501-1.000 ευρώ/στρέµµα (9,6 µόρια), 500 ευρώ/ στρέµµα και κάτω (6,4 µόρια).

  Κατ’ επάγγελµα αγρότης: 14 µόρια.

  Η επένδυση πρόληψης είναι συλλογική, ως προς τη χρήση της: 28 µόρια.

  Το οικονοµικό µέγεθος της εκµετάλλευσης σε όρους τυπικής απόδοσης: Έως 20.000 ευρώ (14 µόρια), από 20.001 έως 35.000 ευρώ (9,8 µόρια).

  Αγρότης ορεινής ή µειονεκτικής περιοχής: 15 µόρια.

  Νέος Αγρότης: 17 µόρια.

  Καλλιέργειες ΠΟΠ/ΠΓΕ ή βιολογικές: 3 µόρια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία