BACK TO
TOP
Προγράμματα

Το καλό business plan πιο σημαντικό από εγκρίσεις στα Σχέδια

Καλοδεχούµενες, δίχως άλλο, οι εγκρίσεις των επενδυτικών φακέλων που είχαν υποβληθεί µε τα Σχέδια Βελτίωσης κατά την τελευταία προγραµµατική περίοδο.

10-11_21

Γιάννης Πανάγος

95
5

Απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση, βρήκε τρόπο να ξεπεράσει το... αδιέξοδο Τσιατούρα µε τον γνωστό τιµοκατάλογο που αναζητούσε νοµικά ερρείσµατα στο «εύλογο κόστος». Υπό την καθοδήγηση Βορίδη οι αρµόδιες διαχειριστικές αρχές σε συνεργασία και µε τις τράπεζες δείχνουν να διαµορφώνουν επίσης τα χρηµατοδοτικά εργαλεία που θα χρειασθούν προκειµένου να επιτευχθεί στο µέγιστο βαθµό η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Αν µάλιστα ληφθεί υπόψη ότι συγκυριακά οι εγκρίσεις έρχονται τη στιγµή της 28ης Agrotica, αυτό θα µπορούσε να πυροδοτήσει έντονη δραστηριότητα της συγκεκριµένης αγοράς µε ό,τι αυτό σηµαίνει για τον κλάδο των αγροτικών µηχανηµάτων. Ως εδώ όλα καλά.

Το πρόβληµα ξεκινάει από το γεγονός ότι, µε τον τρόπο που οργανώνονται, κάθε φορά, τα Σχέδια Βελτίωσης, µπαίνει µπροστά το κάρο και πίσω το άλογο. Ο σχεδιασµός των επενδύσεων είναι συνήθως βιαστικός και πρόχειρος, κινείται µε βάση την εµπειρία του παρελθόντος και όχι τα ζητούµενα του µέλλοντος, ικανοποιεί ανάγκες απορρόφησης πόρων και όχι αξιοποίησης αυτών µε γνώµονα την ανταγωνιστικότητα. Παράδειγµα: Υπάρχει αγρότης ο οποίος όταν οργάνωνε -προ διετίας- τον επενδυτικό του φάκελο δεν είχε προβλέψει τα 40 στρέµµατα µε ακρόδρυα στα οποία έχει εν τω µεταξύ µετακινηθεί και στα οποία προτίθεται να προσανατολίσει µε τον καιρό την εκµετάλλευσή του; Τα βαριά µηχανήµατα των αροτραίων που έχει παραγγείλει, σύντοµα θα του είναι πολύ λιγότερο χρήσιµα. Τα επόµενα Σχέδια Βελτίωσης, όπως δείχνουν τα πράγµατα, θα καθυστερήσουν τουλάχιστον για µια 4ετία. Ενδεχοµένως µάλιστα, µέχρι τότε, να µην υπάρξει κάποιο άλλο ειδικό πρόγραµµα ενίσχυσης της αγοράς µηχανηµάτων και εξοπλισµού. Σηµειωτέον ότι ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε προ ηµερών Εθνικό Πρόγραµµα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών εντός του 2020. Την ίδια στιγµή, η εκ των ενόντων µετακίνηση των αγροτών σε νέες καλλιέργειες, σε καινούργιες ποικιλίες και σε τελείως διαφορετικές καλλιεργητικές τεχνικές παίρνει αυτό τον καιρό µεγάλες διαστάσεις. Για να µη γίνει εκτενής αναφορά στην καλπάζουσα τεχνολογική πρόοδο, στα ηλεκτροκίνητα τρακτέρ και τα τρακτέρ χωρίς οδηγό που έχουν κάνει ήδη την εµφάνισή τους στις αναπτυγµένες γεωργικά και βιοµηχανικά χώρες.

Η Agrenda έχει αναφερθεί µετ’ επιτάσεως στην ανάγκη επανασχεδιασµού του καλλιεργητικού χάρτη της χώρας, επαναπροσδιορισού των επενδυτικών αναγκών και ευέλικτης προσαρµογής των αναπτυξιακών προγραµµάτων στα νέα δεδοµένα. Ποτέ δεν θα είναι αργά.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

29-01-2020 11:52Μιχάλης Παπαλεξίου

Κατά την άποψη μου το κύριο πρόβλημα με τα σχέδια βελτίωσης είναι ο χρονος αξιολόγησης- έγκρισης, αφού προσωπικά αποφάσισα να ασχοληθώ με την εκμετάλλευση τον ελαιώδενδρων του πατέρα μου (60στρ βρώσιμης ελιάς Χαλκιδική στα Σήμαντρα Χαλκιδικής) έχοντας σκοπό ανανέωση του μηχανικού εξοπλισμού , την ανέγερση κτηρίου διαλογής και αύξηση της ετήσιας παραγωγής . Ως νέος αγρότης λοιπόν ,από το 2014 ,περιμένοντας τα σχέδια βελτίωσης ξόδεψαν τα 17800 μου μου χορήγηθηκαν από "το πρόγραμμα" στην συντήρηση του υπάρχοντος φυτικού κεφαλαίου και κρατώντας ένα ποσό που θα χρειαστεί για το π40% που δεν επιδοτείται από το σχέδιο βελτίωσης. Το αποτέλεσμα... Τα κέρδη είναι πολύ λίγα, πρέπει τώρα να συντηρηθούν 2 οικογένειες ,η δικιά μου και του πατέρα μου αφού το επάγγελμα μου είναι αγρότης χωρίς να μπορώ να αυξήσω τα κέρδη μου και να επενδύσω σε δικά μου μηχανήματα για να καλλιεργήσω περισσότερα..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-01-2020 10:00ΠΑΠΑΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ

Οι αρχικά λάθος επιλογές, μπορούν να διορθωθούν κατά την υλοποίηση καθώς σύμφωνα με το Άρθρο 25 της 13158 / 28-11-2017, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του Φυσικού Αντικειμένου (δηλ. των επενδύσεων) που εγκρίθηκαν στο Σχέδιο Βελτίωσης, ώστε αυτές να προσαρμοσθούν στα εκάστοτε νέα δεδομένα της εκμετάλλευσης. Μόνος περιορισμός είναι να μην γίνει υπέρβαση της συνολικά εγκριθείσας δαπάνης και να μην μειωθεί η βαθμολογία κάτω από το όριο του τελευταίου επιτυχόντα. Παπασαραφιανός Σαραφιανός Γεωπόνος - Μελετητής

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις