BACK TO
TOP
Προγράμματα

Περίσσεψε η αισιοδοξία στην Agrotica, σε επόμενο χρόνο οι εμπορικές πράξεις από τα Σχέδια Βελτίωσης

Μόνο τα Σχέδια Βελτίωσης δεν αρκούν για να πάρει μπρος η οικονομία, όπως φάνηκε από την 28η έκθεση Agrotica, με το σαφές πλάνο να λείπει από τους παραγωγούς οι οποίοι παράλληλα είδαν το εισόδημά τους να πιέζεται έτι περαιτέρω μετά από μία ακόμη δύσκολη χρονιά και τους εγκριθέντες των προγραμμάτων να περιορίζονται προς το παρόν σε μία νέα αλλά πιο ώριμη έρευνα αγοράς.

KAR_8968

135
0

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι συντελεστές των αγροτικών μηχανημάτων στο Agronews.gr και την Agrenda, οι εγκρίσεις των Σχεδίων Βελτίωσης έφεραν κύματα κόσμου στο χώρο τους, έδωσαν ώθηση σε νέες συζητήσεις υπό πιο ώριμη βάση, αλλά για το «ζουμί» που είναι οι εμπορικές πράξεις στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δόθηκε νέο ραντεβού εν ευθέτω χρόνο. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι πωλήσεις θα «γράψουν» τους επόμενους μήνες και όταν το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με το κομμάτι της υλοποίησης αλλά και της χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα που εξακολουθεί να είναι ακόμα ζητούμενο.

Joan Verhoeven, SVP Global Specialy Agriculture

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έλειψαν οι κόλλες που έγραφαν «ΕΠΩΛΗΘΗ» στα τρακτέρ και οι συζητήσεις στα δωματιάκια των stand μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, όπου τα συστήματα πληρωμής POS πήραν μπρος για να κλείσουν ορισμένες προκαταβολές σε μηχανήματα. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι συντελεστές της αγοράς, προέκυψε ένας νέος κύκλος με παζάρια όσον αφορά τις τιμές των μηχανημάτων, σε σχέση με τα προτιμολόγια που είχαν κοπεί. Οι πράξεις πάντως ήταν λιγότερες από αυτές που προσδοκούσε η αγορά, καθώς όπως λένε οι εισαγωγείς, οι εγκρίσεις ήρθαν αργά και ο κόσμος περιμένει πρώτα να πάρει στα χέρια του το εγκριτικό, για να δει ποιες ακριβώς δαπάνες του έχουν κόψει για να προχωρήσει πιο στοχευμένα, εκτός φυσικά από το μείον 5% σε όλα τα τρακτέρ.


Χριστόδουλος Μποζατζίδης, διευθύνων σύμβουλος Agrotech SA


Μπάμπης Μαυρίδης Γενικός Διευθυντής της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ

Επιπλέον, επικρατεί προβληματισμός όσον αφορά τον τρόπο που θα «τρέξουν» οι αγορές από τα συλλογικά σχήματα που εγκρίθηκαν, οι οποίες επί το πλείστον αφορά μεγάλα μηχανήματα όπως οι θεριζοαλωνιστικές. Το φετινό αλώνισμα πάντως δεν φαίνεται να το προλαβαίνουν.

Λουκάς Λιάκος Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Αγροτικών Μηχανημάτων της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Όσον αφορά το κομμάτι της τεχνολογίας, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια προκύπτει μία ώθηση της ζήτησης στα «χωραφάδικα» λόγω των Σχεδίων Βελτίωσης, με την αναλογία δενδροκομικού-μεγάλου τρακτέρ να αναμένεται να κινηθεί σε πιο ισορροπημένα επίπεδα σε σχέση με εκείνο που είχε συνηθίσει η αγορά. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την τελευταία προδιαγραφή ρύπων στους πετρελαιοκινητήρες τρακτέρ (STAGE V), κάτι που σημαίνει ότι στην επόμενη έκθεση ίσως δούμε άλλες τεχνολογίες (π.χ υβριδικές) στα σταντ των εισαγωγέων. Αυξημένο ήταν και το ενδιαφέρον, όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες ακριβείας και τα αντίστοιχα παρελκόμενα που τις ενσωματώνουν, εφόσον είχαν μπει στους φακέλους των αγροτών ως επένδυση «καινοτομίας».


 Michael Lond Sales & Marketing Bogballe, Στέργιος Στασινός

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις