Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σταθερή ταρίφα 65 ευρώ ανά MWh για τα φωτοβολταϊκά

Σταθερή ταρίφα 65 ευρώ ανά MWh θα ισχύσει από 1η Μαΐου 2021 για όλα τα 500ρια φωτοβολταϊκά κατ’ επάγγελµα αγροτών, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1045/2020) που επαναπροσδιορίζει τις τιµές σε διάφορες κατηγορίες σταθµών.

511_az_pv_field_shutterstock_31670092

Γιώργος Κοντονής

10661
2

Μέχρι σήµερα, τα φωτοβολταϊκά που αξιοποιήσουν οι αγρότες λάµβαναν την τιµή που προέκυπτε από το µέσο όρο των τριών τελευταίων διαγωνιστικών διαδικασιών, προσαυξηµένη κατά 10%, µε αυτή να κυµαίνεται κοντά στα 73 ευρώ ανά MWh (0,073 ανά kWh), οπότε προκύπτει σαφής µείωση µε τις νέες τιµές που θα ισχύσουν. Οι νέες τιµές ωστόσο, προβλέπεται να είναι σε σηµαντικά υψηλότερα επίπεδα από τις τιµές στις οποίες αναµένεται να καταλήξουν οι ειδικοί για τα φωτοβολταϊκά διαγωνισµοί της ΡΑΕ του α’ εξαµήνου του 2021.

Για παράδειγµα, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο κατ’ επάγγελµα αγρότη των 100kW που παράγει περίπου 150.000 kWh ετησίως. Με τις σταθερές ταρίφες αυτό σηµαίνει όφελος 9.750 ευρώ, µείωση δηλαδή περίπου 1.200 ευρώ σε σχέση µε το µέσο όρο. Σηµειώνεται εδώ ότι τα 65 ευρώ ανά MW ισχύουν πλέον και για τις ενεργειακές κοινότητες.

Αναλυτικά οι κύριες αλλαγές που φέρνει η ΥΑ

Ορίζεται νέα κατηγορία ως 200 kWp για τους αγρότες. Η λογική είναι ότι, αν µελλοντικά συνεχιστούν οι διαγωνισµοί, τα έργα >200kWp να έχουν υποχρέωση συµµετοχής σε διαγωνισµούς.

Για το 2020 η τιµή αναφοράς για έργα εκτός διαγωνισµών παραµένει συνδεδεµένη µε τα αποτελέσµατα των προηγούµενων διαγωνισµών (1,05* µεσοσταθµική τιµή 3 προηγούµενων –πλην τελευταίου- διαγωνισµών και 1,1*µεσοσταθµική τιµή 3 προηγούµενων  –πλην τελευταίου- διαγωνισµών για αγρότες και Κοινότητες). Το 2021 η τιµή αναφοράς θα είναι σταθερή και ανεξάρτητη των διαγωνισµών. Συγκεκριµένα για έργα έως 500 kWp θα είναι 63 ευρώ/MWh και για αγρότες και Κοινότητες 65 ευρώ/MWh.

∆ηµιουργείται καινούργια κατηγορία οικιακών έως 6 kWp η οποία θα αποζηµιώνεται µε 87 ευρώ/MWh (τα παλιά 10ράκια µόνο που τώρα η µέγιστη ισχύς είναι 6 kWp και το µέτρο αφορά µόνο οικιακό τοµέα, όχι εµπορικό).

Φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Άµεσα αναµένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που θα ορίζει τον τρόπο που θα γίνεται η κατασκευή φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας (1% της συνολικής έκτασης), όπου θα εξειδικεύονται τα προβλεπόµενα MW ανά νοµό. Επιπλέον, αναµένονται και ορισµένοι περιορισµοί για τους αγρότες που δεν θα µπορούν για παράδειγµα να ξεριζώσουν δενδρώδεις καλλιέργειες για να στήσουν πάρκο.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

03-04-2020 22:37Παπαδόπουλος Θεόκλιτος

Είναι ντροπή αυτά που γίνονται αντινα δώσουν καλύτερα κινιτρα στους αγρότες να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκες υποδομές με καλύτερους όρους αυτοί τους δυσκολεύουν περισσότερο Απαράδεκτο από πλευράς υπεύθυνων

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία