Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σαφής η υπόθεση ειδικής ενίσχυσης πληττόμενων έως 5.000 ευρώ

«Άνθρακες» αποδεικνύεται... ο θησαυρός γύρω από τη γνωστή υπόθεση της ειδικής ενίσχυσης μέχρι 5.000 ευρώ για τους αγρότες, ιδιαίτερη επιμονή για την οποία φαίνεται να δείχνει ο ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι.

19906716870_f3a2aba6bf_o

Γιάννης Πανάγος

30206
13

Στο μέτρο για τη στήριξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αγροδιατροφικών προϊόντων, από αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ, ύψους έως 5 χιλ. ευρώ ανά αγρότη και έως 50 χιλ. ευρώ ανά επιχείρηση, αναφέρθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter o Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διερεύνηση επί του θέματος από τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπο Κασίμη, στοιχεία της οποίας έχει αναρτήσει σε λογαριασμό του στο facebook ο καθηγητής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κασίμης, τα βασικά στοιχεία της προωθούμενης τροποποίησης η οποία δείχνει να έχει ακόμα πολύ δρόμο προβλέπουν:

 • Δημιουργία ειδικού άρθρου στον Κανονισμό 1305/2013 για να συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες κανονιστικές αλλαγές για την δημιουργία του Μέτρου
  Δημιουργία ειδικού Μέτρου στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του οποίου ο Προϋπολογισμός δεν θα ξεπερνά το 1% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του Προγράμματος κάθε κράτους-μέλους (μέγιστο περίπου 48 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, αφού οι Κοινοτικοί πόροι του Προγράμματος ανέρχονται στα 4,7 δις) μετά από τροποποίηση και μεταφορά πόρων από άλλα Μέτρα του Προγράμματος ή και κατάργηση Μέτρων
  • Η ενίσχυση θα είναι εφάπαξ και το μέγιστο ποσό της δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ για τους αγρότες και τα 50.000 ευρώ για τις επιχειρήσει
  • Τα κράτη -μέλη θα θέσουν τα κριτήρια επιλογής των πληγέντων που πρέπει να είναι αντικειμενικά και με τεκμηρίωση και θα αποφασίσουν για το ύψος της ενίσχυσης ανά κατηγορία πληγέντων
  • Η καταβολή της ενίσχυσης εκτιμάται θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο οποίος επαίρεται για το γεγονός ότι «κρατάει ποσά του κρατικού προϋπολογισμού για το μέλλον», καθώς τα 150.000 εκτατ. ευρώ που το διέθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μένουν στο σεντούκι,  θα αναζητήσει τώρα ένα ποσό μέχρι 48 εκατ. ευρώ από την ανακατανομή των προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αναστείλει την εφαρμογή κάποιου ή κάποιων προγραμμάτων για να εξοικονομήσει αυτό το 1% που θα του επιτρέπει ο τροποποιημένος ευρωπαϊκός κανονισμός και να βάλει στην άκρη το πολύ 48 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα δημιουργήσει ένα άλλο πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα αποζημιωθούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την έλευση της πανδημίας.

Σ’ αυτό το ελάχιστο για τα σημερινά δεδομένα budget από το οποίο θα πρέπει να «εξυπηρετηθούν» τόσο αυτοαπασχολούμενοι αγρότες όσο και επιχειρήσεις του ευρύτερου αγροτικού τομέα, κάποιοι εξ αυτών θα μπορούν να ενισχυθούν με ένα ποσό μέχρι 5.000 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο και μέχρι 50.000 ευρώ αν είναι επιχείρηση.

Η ανάρτηση του πρώην γενικού γραμματέα, Χαράλαμπου Κασίμη, έχει ως ακολούθως: 

Εδώ και μερικές μέρες και μετά από πρωτοβουλία κρατών-μελών της ΕΕ, που κατέθεσαν σχετικό έγγραφο αίτημα αλλά και τις πιέσεις του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου στον Επίτροπο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο Επίτροπος Γεωργίας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έχω, κατέθεσε χθες 30/4/2020 προς το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση της Επιτροπής για την τροποποίηση του Κανονισμού 1305/2013 των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για την δημιουργία ενός ειδικού Μέτρου παροχής προσωρινής στήριξης των αγροτών και των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης αγροτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του COVID-19.

Τα βασικά στοιχεία της τροποποίησης προβλέπουν:

 • Δημιουργία ειδικού άρθρου στον Κανονισμό 1305/2013 για να συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες κανονιστικές αλλαγές για την δημιουργία του Μέτρου
  • Δημιουργία ειδικού Μέτρου στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του οποίου ο Προϋπολογισμός δεν θα ξεπερνά το 1% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του Προγράμματος κάθε κράτους-μέλους (μέγιστο περίπου 48 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, αφού οι Κοινοτικοί πόροι του Προγράμματος ανέρχονται στα 4,7 δις) μετά από τροποποίηση και μεταφορά πόρων από άλλα Μέτρα του Προγράμματος ή και κατάργηση Μέτρων
  • Η ενίσχυση θα είναι εφάπαξ και το μέγιστο ποσό της δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ για τους αγρότες και τα 50.000 για τις επιχειρήσει
  • Τα κράτη -μέλη θα θέσουν τα κριτήρια επιλογής των πληγέντων που πρέπει να είναι αντικειμενικά και με τεκμηρίωση και θα αποφασίσουν για το ύψος της ενίσχυσης ανά κατηγορία πληγέντων
  • Η καταβολή της ενίσχυσης εκτιμάται θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020. 

Τι απαιτείται στη συνέχεια;

• Αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής από τα δυο άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του κράτους- μέλους για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων από άλλα Μέτρα.
• Διαμόρφωση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου και των κριτηρίων για την επιλογή και ένταξη στο Μέτρο των πληγέντων αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κρίσιμα ερωτήματα και ζητήματα όμως παραμένουν:

• Υπάρχει συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτών στο οποίο θα εντάξει αυτή την πρωτοβουλία της ΕΕ; Η μέχρι σήμερα αποσπασματική διαχείριση πάντως δεν δείχνει ότι υπάρχει τέτοιο.
• Από την ανακοινωθείσα στήριξη του αγροτικού τομέα από τον κ. Σταικούρα με 150 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο μήνα έχει καταβληθεί ένα ευρώ πέραν των ανακοινώσεων του υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη για την παράκτια αλιεία και τους ανθοπαραγωγούς (15.3 εκατ. και άλλα 10 περίπου αντίστοιχα τα οποία ακόμα δεν έχουν καταβληθεί ούτε και γνωρίζουμε πως θα κατανεμηθούν);
• Ο υπουργός κ. Βορίδης έχει δημόσια ταχθεί κατά των οριζόντιων μέτρων στήριξης αλλά δεν έχει εξειδικεύσει κλαδικά ή άλλα ειδικά μέτρα στήριξης. Πότε θα γίνει αυτό; Ο χρόνος πιέζει και μέχρι σήμερα ανακοινώνει ως στήριξη την υποχρέωση της πολιτείας να κάνει τις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων, των συνδεδεμένων ενισχύσεων, των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, των Μέτρων του ΠΑΑ κ.ο.κ

Ο χρόνος και το μέγεθος της στήριξης θα είναι κρίσιμα για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου.

Η ΕΕ δεν σκοπεύει να βάλει επιπλέον πόρους στην αντιμετώπιση της κρίσης για τον αγροτικό κόσμο. Απλουστεύσεις στην εφαρμογή των κανονισμών, αύξηση των ορίων στις κρατικές ενισχύσεις, μετακινήσεις πόρων από το ένα μέτρο στο άλλο, χρηματοδοτικές διευκολύνσεις και μοχλεύσεις, ιδιωτική αποθεματοποίηση κ.ο.κ. Μέτρα που πολύ λίγο θα στηρίξουν στην πράξη τον αγροτροφικό τομέα της χώρας μας.

Χρειάζονται σημαντικοί εθνικοί πόροι και σχέδιο για να μην καταρρεύσει ένας κρίσιμος τομέας για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Πολύ πιο κρίσιμος και αναγκαίος μάλιστα μετά την κρίση του κορονοϊού.

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

10-12-2020 14:51ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ???? ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Ν ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ???? ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ??? ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΗΝΘΟΥΜΕ???

Απάντηση

27-06-2020 12:05Mr shwhn

Γεια Έχετε μόλις απορριφθεί από την τράπεζά σας τον τελευταίο καιρό και δεν υπάρχει πού αλλού θα μπορούσατε να πάρετε το δάνειο που χρειάζεστε,να έρθετε σε επαφή μαζί μας σήμερα και ας δούμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε . Μόνο ειλικρινής και γνήσια άνθρωποι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή. Μερικές φορές αυτό που χρειαζόμαστε είναι ακριβώς γύρω μας και μπορεί να καταλήξουμε να μην χρειάζεται να μπει σε περισσότερο χρέος για να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα. Με μια καλή συμβουλή και λύση που σας προσφέρουμε μπορείτε να είστε σίγουροι ψάχνετε για να βγούμε από εκείνη την σφιχτή γωνία μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας αυτή τη στιγμή. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να ερευνήσει για τις υπηρεσίες μας . Συμπληρώστε τις παρακάτω πληροφορίες: όνομα: ηλικία: διεύθυνση: μέλος: χώρα: τηλεφώνου: ποσό που απαιτείται: διάρκεια δανείου: σκοπός του δανείου: Ευγενικά με ελάτε σε επαφή με ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΌΝ έτσι μπορούμε να αρχίσουμε με τη διαδικασία δανείου σας Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο(chasebanktransferdesk@gmail.com) chasebanktransferdesk@yandex.com Με Φιλικούς Χαιρετισμούς. Τζέιμς Τον.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία