BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πρόσθετη στήριξη για μεταφορά βάρους σε ντόπιες ποικιλίες

Κανονικά στο καλεντάρι του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, παραµένει το υπό προκήρυξη µέτρο που πριµοδοτεί τους αγρότες για τη φύτευση τοπικών ποικιλιών, µε επιλέξιµες για ενίσχυση 53 ποικιλίες από σιτηρά, κηπευτικά, δενδρώδεις, οινοποιήσιµα αµπέλια και αρωµατικά φυτά.

unnamed__39_

Γιώργος Κοντονής

114
1

Σύµφωνα µε τη ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιµατικής Αλλαγής του ΥΠΑΑΤ, που είναι υπεύθυνη για την πρόσκληση του Μέτρου 10.1.10 «Προστασία τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών - ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση» υπάρχει και η βούληση και ο χρόνος για να εκδοθεί η πρόσκληση σε συνεργασία µε τον ΕΛΓΟ, αρκεί να τρέξουν ορισµένες διαδικασίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είναι το άνοιγµα της πλατφόρµας για την υποδοχή των αιτήσεων. Σηµειώνεται εδώ, πως το συγκεκριµένο Μέτρο, όπως αναφερόταν σε έγγραφο των διαχειριστικών αρχών, ήταν να βγει στον «αέρα» τον περασµένο Φλεβάρη.

Το προφίλ του Μέτρου

Κριθάρι Νάξου, σιτάρι σκληρό Μαυραγάνια, µονόκκοκο Καπλουτζάς, ξινόµηλα Αγιάσου, αµύγδαλα Αφράτα, Μαύρες συκιές, δαµάσκηνα Σκοπέλου, νεροκρέµµυδο Ζακύνθου, τοµατοπιπεριά, αγκινάρα Κρήτης, κερκυραϊκή µικρόκαρπη φράουλα, φασόλι Τήνου, ρίγανη Τρικάλων, τσάι του βουνού Κρήτης. Οι παραπάνω αποτελούν κάποιες  καλλιέργειες από τις συνολικά 53 που θα επιδοτούνται από το πρόγραµµα.

Πρόκειται για ένα µέτρο που λειτουργεί ουσιαστικά στα πρότυπα των «Σπάνιων Φυλών» αλλά για τη φυτική παραγωγή πριµοδοτώντας όποιον αγρότη επιθυµεί να φυτέψει τις παραπάνω τοπικές αβελτίωτες ποικιλίες χρησιµοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό είτε από τον ΕΛΓΟ είτε ιδιοπαραγόµενο.

Η ενίσχυση στο Μέτρο προστασίας τοπικών ποικιλιών θα λαµβάνεται για την καλλιέργεια µόνο σε τόπους που ευδοκιµούν αυτές οι ποικιλίες. Για παράδειγµα η ρίγανη λαµβάνει ενίσχυση µόνο για την καλλιέργειά της στον Όλυµπο (Πιερία, Λάρισα), στα Τρίκαλα και στη Λακωνία, ή το όψιµο ροδάκινο Νάουσας, µόνο στην Ηµαθία. Οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν τη δέσµευση να καλλιεργούν τους αβελτίωτους πληθυσµούς – ποικιλίες, στις συγκεκριµένες περιοχές κατανοµής ανά πληθυσµό - ποικιλία και ενισχύονται για την απώλεια εισοδήµατος που η καλλιέργεια αυτή τους επιφέρει. Η δέσµευση είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρµόζεται σε σταθερά αγροτεµάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας.

 

Τα ποσά στήριξης ανά στρέµµα:

Χειµερινά σιτηρά: 36,7 ευρώ

Ψυχανθή: 52,4 ευρώ

∆ενδρώδεις-θάµνοι-λοιπά µικρά καρποφόρα: 90 ευρώ

Ελιά: 62,1 ευρώ

Αµπέλια: 72,9 ευρώ

Κηπευτικά: 60 ευρώ

Φαρµακευτικά, αρωµατικά: 60 ευρώ

Παρακάτω παρατίθεται ο πίνακας των τοπικών ποικιλιών 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-07-2020 08:44ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Σχετικά με τον πίνακα των επιδοτούμενων ντόπιων ποικιλιών στα αρωματικά φυτά και στην καλλιέργεια τσαγιού ποικιλίας sideritis εξαιρείται η ντόπια ποικιλία τσαγιού όθρυς του νομού Μαγνησίας. για ποιό λόγο δεν συμπεριλαμβάνεται?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις