BACK TO
TOP
Προγράμματα

Με προτεραιότητα σε νέα προκήρυξη και σκόντο σε τιμολόγια Βιολογικών

Με την υπόσχεση ότι θα πιάσουν πρώτοι θέση στο νέο πρόγραµµα βιολογικής γεωργίας και πως σύντοµα θα βγει ένα ενδιάµεσο µέτρο ώστε να καλύψουν τουλάχιστον για τα έτη 2020 και 2021 τα έξοδα πιστοποίησης, συνεχίζει τη βιοκαλλιέργεια η πλειοψηφία των παραγωγών που εντάχθηκαν στην προκήρυξη του 2017.

IMG_1698-copy

Γιώργος Κοντονής

48
1

Συγκεκριµένα, η παραπάνω κατηγορία βιοκαλλιεργητών της «3ετίας» (Μέτρο 11.1.1) έχουν µείνει ουσιαστικά χωρίς κάποια ενίσχυση για τις εκµεταλλεύσεις τους φέτος και µάλλον και για του χρόνου. Ως εκ τούτου, εφόσον περιµένουν το νέο πρόγραµµα δεν θέλουν επ’ ουδενί να εγκαταλείψουν χάνοντας έτσι είτε τους «πόντους» προτεραιότητας σε περίπτωση που η νέα πρόσκληση ανοίξει για όλους τους αγρότες. Και, επίσης, να µείνουν απ’ έξω εφόσον τελικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάρει την απόφαση να βγάλει πρόσκληση µόνο γι’ αυτούς (2ετής ή µονοετής παράταση). Άλλωστε ο µεταβατικός κανονισµός της τρέχουσας ΚΑΠ δεν έχει ακόµα οριστικοποιηθεί, οπότε αυτό το σενάριο παίζει ακόµα.

Σηµειώνεται εδώ πως το ζήτηµα της επέκτασης των δεσµεύσεων δεν αφορά µόνο τους βιοκαλλιεργητές του 2017. Τις εξελίξεις παρακολουθούν από κοντά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που µπήκαν στο Μέτρο της Βιολογικής Κτηνοτροφίας εντός του 2018, των οποίων η πριµοδότηση λήγει του χρόνου.

Όσον αφορά τώρα τα έξοδα πιστοποίησης, σύµφωνα µε βιοκαλλιεργητές, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου έχει επιτευχθεί µείωση των τιµολογίων µεταξύ παραγωγού και Οµάδας Πιστοποίησης (π.χ από 300 ευρώ στα 220 ευρώ) ως µία διευκόλυνση για να συνεχιστεί η συνεργασία χωρίς πριµ. Αυτό το έξοδο πάντως περιµένουν οι βιοκαλλιεργητές να έρθει να το καλύψει το Μέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συµµετοχές σε συστήµατα ποιότητας», για το οποίο η σχετική εφαρµοστική απόφαση έχει πάρει υπογραφή από το ∆εκέµβριο του 2019 και µάλιστα συνοδευόµενο µε «πανηγυρικό» δελτίο τύπου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, ακόµα η προκήρυξη δεν έχει βγει κάτι που µπορεί να βάζει σε σκέψεις µέχρι και για ακύρωσή της ώστε να πάνε τα κονδύλια στις έκτακτες ενισχύσεις αγροτών µέσω ΠΑΑ. Κάτι τέτοιο προς το παρόν διαψεύδεται από τις αρµόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριµένα, στο Μέτρο αυτό προβλέπεται η ενίσχυση για νέες συµµετοχές στα εξής συστήµατα ποιότητας:

  •   Βιολογική παραγωγή (ΒΠ) έως 2.020 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.
  •    Προστατευόµενες ονοµασίες προέλευσης και προστατευόµενες γεωγραφικές ενδείξεις στον αµπελοοινικό τοµέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ), έως 1.300 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.
  •   Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα ΕΠΕ), έως 3.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-09-2020 17:38Αγροτης

Χασαμε τη καλλιεργητικη σεζον 2020 γιατι τα χωραφια μας ηταν δεσμευμενα εως 31 Μαιου να τα αφησουμε αλλα δυο χρονια μηπως μας θυμηθει ο Βοριδης και μας δωσει παραταση συνολο 3 χρονια χωρις ενισχυση, ωραιο σκεπτικο...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις