BACK TO
TOP
Προγράμματα

Κατά προτεραιότητα η ενεργοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης από το 2021

Κατά προτεραιότητα δράσεις που αφορούν αγροτικές επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας και την ψηφιακή μετάβαση υπό τη μορφή των Σχεδίων Βελτίωσης το 2021, αναμένεται να ενεργοποιήσουν οι εθνικές αρχές, όπως προκύπτει από την 9η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραμμάτων.

Dorado_CVT_110_4__Stage_III_B_Field_DSC_2448_2

2
4

Μάλιστα, αυτές τις ημέρες αναμένεται να «κλειδώσει» και ο μεταβατικός κανονισμός της ΚΑΠ και να μπει σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021, όπου προβλέπει για την Ελλάδα κονδύλια 1,6 δις ευρώ προς αξιοποίηση για Μέτρα Προγραμμάτων όπως Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, Μεταποίηση και Βιολογική Γεωργία. Από αυτά τα χρήματα, τα 371 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να διοχετευτούν κυρίως για την επιδότηση αγροτικών επενδύσεων για την «αποδοτικότητα πόρων, συμπεριλαμβανομένης της ακριβείας και της έξυπνης γεωργίας, της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης και του εκσυγχρονισμού μηχανημάτων και εξοπλισμού παραγωγής», όπως αναφέρει ο μεταβατικός Κανονισμός.

Επιπλέον, στον ίδιο κανονισμό, προβλέπεται η εξάμηνη παράταση έως τον Ιούνιο του 2021 του Μέτρου 21 που αφορά τις ειδικές ενισχύσεις που δίνονται λόγω Covid-19. Το Μέτρο αυτό αξιοποιήθηκε στη χώρα μας για το ελαιόλαδο (περίπου 30 ευρώ το στρέμμα) και πλέον δίνεται η δυνατότητα να διοχετευθούν κονδύλια της τρέχουσας περιόδου και για άλλα προϊόντα.

Όπως ανέφερε πρόσφατα στην επιτροπή παρακολούθησης του ΠΑΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης είναι πολύ σημαντική η αξιοποίηση των σημαντικών πρόσθετων κοινοτικών πόρων που θα διοχετευθούν μέσω του ΠΑΑ κατά την μεταβατική περίοδο 2021-2022 στην αγροτική οικονομία ύψους 1,6 δις ευρώ.

Ωστόσο από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου κρατάει χαμηλό προφίλ ανααφορικά με τον προγραμματισμό που θα εφαρμόσει από τον επόμενο μήνα, οπότε και ξεκινά η μεταβατική περίοδος της ΚΑΠ. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρονται τα εξής: 


Η πρόοδος υλοποίησης του ΠΑΑ 2014 - 2020 στο επίκεντρο της 9ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος

 

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και  Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της συνεχούς και στενής παρακολούθησης της προόδου που συντελείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου συμμετείχαν στην 9η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης, της οποίας προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Περιφερειών, των Υπουργείων, των Υπηρεσιών και λοιπών Φορέων που αποτελούν Μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος.

Τη σημασία της άριστης συνεργασίας του Υπουργείου και των Διαχειριστικών του Αρχών με τις Υπηρεσίες και τους Φορείς εξήρε ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας τα μετρήσιμα αποτελέσματα των προσπαθειών εν μέσω των πιεστικών οικονομικών συνθηκών  που έχει επιφέρει η πανδημία αφού επηρεάζει αμφότερες παραγωγή και επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στο δίχτυ προστασίας που από την πρώτη στιγμή άπλωσε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης μέσω ταχύτατων ενεργειών για την ενίσχυση του συνόλου του πρωτογενή τομέα με αιχμή  την ενίσχυση των παραγωγών ελαιολάδου, στα μετρήσιμα αποτελέσματα και η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου του τομέα. Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε τις προκλήσεις που θέτει η αξιοποίηση των σημαντικών πρόσθετων κοινοτικών πόρων που θα διοχετευθούν μέσω του ΠΑΑ κατά την μεταβατική περίοδο 2021-2022 στην αγροτική οικονομία, τόσο από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την πεποίθηση ότι οι βάσεις την ανασυγκρότηση της Ελληνικής γεωργίας έχουν μπει μέσω του ΠΑΑ, που θα λειτουργήσει ως χρηματοδοτικό εργαλείο σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις του Πυλώνα Ι εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας παράλληλα τις νέες προτεραιότητες σε θέματα διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας των τροφίμων. Επιπροσθέτως ο Υφυπουργός, έδωσε έμφαση στις μεικτές επενδύσεις, που θα συμβάλλουν στην  ανταγωνιστικότητα και την περιβαλλοντική αειφορία, ενώ ζήτησε να διασφαλιστούν συνέργειες  για την απορρόφηση των πόρων του ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο δίπτυχο στόχοι - αποτέλεσμα κινήθηκε ο κ. Μπαγινέτας στην εισήγησή του αναφορικά :

  • στην ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης στις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19 στον αγροδιατροφικό τομέα και λήψης μέτρων για την ανακούφιση του παραγωγικού κόσμου και την τόνωση της αγροτικής οικονομίας, και
  • στην επιτάχυνση της υλοποίησης και την προτεραιοποίηση ενεργοποίησης νέων δράσεων του ΠΑΑ που συνάδουν με τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ για μια περισσότερο πράσινη και ψηφιακή Γεωργία.

Συνεχίζοντας ο κ. Μπαγινέτας, επεσήμανε τη σημαντική συμβολή των εκπροσώπων της Ε.Ε, στην έγκριση της 7ης τροποποίησης του ΠΑΑ που άνοιξε το δρόμο και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων αρχής γενομένης με την ταχύτατη ενεργοποίηση του Μέτρου 21 για την στήριξη των παραγωγών ελαιολάδου με 126,3 εκ. €. Επιπλέον αναφέρθηκε στην πρόοδο της συνεργασίας με τις Περιφέρειες για τα εκχωρούμενα μέτρα του ΠΑΑ, στην υπερδέσμευση σημαντικών πόρων της τάξης των 500 εκ. € για εγκρίσεις επιπλέον επενδυτικών σχεδίων στον πρωτογενή τομέα, ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων τη σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία και διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. A. Bartovic επεσήμανε την μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία με τις Διαχειριστικές Αρχές του Υπουργείου, η οποία αποτελεί την καλύτερη βάση και για τον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ, ενώ για το ΠΑΑ τόνισε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο αναφορικά με τις νομικές του δεσμεύσεις και τις πληρωμές, ενώ υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου στην ενεργοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στις εξαιρετικές επιδόσεις υλοποίησης του ΠΑΑ αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γενικός Δ/ντης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού  ΕΣΠΑ 2014-2020, κ. Ι. Φίρμπας, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την πορεία  υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2020, για το οποίο έχει επιτευχθεί ο στόχος πληρωμών που έχει θέσει η Ε.Ε για το 2020 ( κανόνας ν+3) αφού οι εντάξεις έργων έχουν ξεπεράσει το 106% των διαθέσιμων πόρων του και η απορρόφησή του το 58%, επίδοση που θα βελτιωθεί περαιτέρω έως το τέλος του έτους, με πληρωμές που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 700 εκ. € συνολικά.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

10-01-2021 16:20Θωμας

Με τα προηγούμενα σχέδια βελτίωσης τη θα γίνει ρε παιδιά έχουμε υλοποίηση το πρόγραμμα και ακόμη περιμένουμε την πληρωμή.με το πρόγραμμα τον αγροτών τη γίνεται;πότε θα πληρώσετε την β δοση.πληρωστε πρώτα της παλιές σας υποχρεώσεις και αφήστε της υποσχέσεις χορτάσαμε από αυτά.

Απάντηση

18-12-2020 11:26Αντώνης

Aγροτης μέσω αυτού του προγράμματος μπορεί να αγοράσει εξοπλισμό (εργαλεία συγκομιδής, εξαρτήματα συντιρισης κ.α.).και εάν υπάρχει όριο ηλικίας για νέους αγρότες

Απάντηση

16-12-2020 00:48Τσαγκαράκης Ροδαμανθης

Με τα προηγούμενα σχέδια θα πληρώσουν ή θα χρεώσουμε μονο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις