Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Nέα Προγράμματα για Βιολογικά και Σχέδια Βελτίωσης Μονάδων

Σχεδόν ταυτόχρονα προγραµµατίζεται να προκηρυχθούν τα νέα προγράµµατα Σχεδίων Βελτίωσης και Βιολογικής Γεωργίας µέχρι το τέλος του 2021.

pin_5

Γιώργος Κοντονής

18322
15

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ο χρόνος προκήρυξής τους θα εξαρτηθεί µε το πότε θα βγουν οι πρώτες λίστες δικαιούχων από την προκήρυξη των Νέων Αγροτών η οποία θα εκδοθεί µετά το κλείσιµο των αιτήσεων ΟΣ∆Ε. Αφού βγουν οι λίστες για το ποιοι περνάνε και ποιοι όχι, τότε θα ανοίξουν και τα δύο παραπάνω προγράµµατα ώστε να συµπεριληφθούν οι νεαροί δικαιούχοι. Όπως αναφέρουν στην Agrenda οι έχοντες γνώση των πραγµάτων οι διαχειριστικές «δεν θα περιµένουν τις αποφάσεις ένταξης, αλλά θέλουν να δουν απλά ποιοι εντάσσονται», ώστε να µην αργήσουν οι προκηρύξεις. Σηµειώνεται εδώ πως τα χρήµατα που έχουν τεθεί στη διάθεση των διαχειριστικών αρχών για τη µεταβατική περίοδο 2021-2022 είναι κοντά στα 1,6 δις ευρώ και µένει να φανεί πόσα κονδύλια θα απορροφήσουν τα δύο παραπάνω µέτρα.

 

Τα δεδοµένα για τη Βιολογική Γεωργία

Όπως έχει γράψει κατά το παρελθόν η Agrenda, η νέα πρόσκληση, εκτός από όσους θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραµµα για πρώτη φορά, θα είναι σε θέση να καλύψει δεσµεύσεις για παλιούς δικαιούχους από:

1η Προκήρυξη του 2016: Αφορά 10.300 παραγωγούς. Οι έχοντες τριετείς δεσµεύσεις ήδη είναι εκτός επιδότησης εδώ και ένα χρόνο (καλύπτουν τα έξοδα πιστοποίησης από το Μέτρο 3.1). Οι «παλιοί» θα λάβουν την τελευταία τους πληρωµή το 2021 και µένουν ακάλυπτοι για το 2022.

  2η Προκήρυξη του 2017: Αφορά 4.567 κτηνοτρόφους µε τριετείς δεσµεύσεις που έληξαν φέτος οι πληρωµές τους. Μένουν ακάλυπτοι για τα έτη 2021 και 2022.

  3η Προκήρυξη του 2019: Αφορά 2.297 αγρότες δικαιούχους. Λαµβάνουν την τελευταία τους πληρωµή το 2021 και µένουν ακάλυπτοι για το 2022.

Βάσει του Άρθρου 7 του µεταβατικού κανονισµού που ορίζει το καθεστώς για το Μέτρο Βιολογικής Γεωργίας, προκειµένου να αναληφθούν νέες δεσµεύσεις από το 2021 (νέα προκήρυξη, η 5η κατά σειρά) οι διαχειριστικές αρχές µπορούν να επιλέξουν µονοετείς έως τριετείς δεσµεύσεις. Εάν προβλεφθεί ετήσια παράταση για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας (αφορά του ενταγµένους στην πρόσκληση του 2016) µετά τη λήξη της αρχικής περιόδου από το 2022, η παράταση δεν υπερβαίνει το ένα έτος.

Κατά παρέκκλιση προκειµένου να αναληφθεί νέα δέσµευση το 2021 και το 2022, όπου παρέχεται στήριξη για τη µετατροπή σε βιολογική γεωργία (τριετία), οι αρχές µπορούν να καθορίσουν χρονική περίοδο µεγαλύτερη των τριών ετών στα προγράµµατά τους για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

 

Τα δεδοµένα για τα Σχέδια Βελτίωσης

Κατά προτεραιότητα στη νέα προκήρυξη θα επιδοτηθούν πράξεις που αφορούν αγροτικές επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας και την ψηφιακή µετάβαση. Παράλληλα αναµένονται και αλλαγές στα ποσοστά ενίσχυσης, εφόσον γίνει και χρήση κονδυλίων από το Ταµείο Ανάκαµψης όπως έχει ζητήσει το ΥΠΑΑΤ. Μένει να φανεί αν οι αρµόδιες αρχές θα ακολουθήσουν και σε αυτήν την περίπτωση τη στρατηγική της προδηµοσίευσης της προκήρυξης, η οποία όπως και να έχει θα πρέπει να βγει σύντοµα για να συµπέσει µε το ΟΣ∆Ε 2021.

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

19-03-2021 00:06Δημητριος Π

Με τους επιλαχοντες τι θα γινει?θα ξαναερθουν εκλογες...

Απάντηση

15-03-2021 11:29ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

ακόμη δεν ολοκληρώσατε τα παλιά νέοι αγρότες με σχέδια και είναι επιλαχόντες και μετά κάντε τα άλλα

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία